Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kistelepülések: a túlélés a tét

Az önkormányzatok csekélyebb adóbevételre és közel negyedével kevesebb állami normatívára számíthatnak a jövő évben.
– Legalább 20 százalékkal nő a forráshiányunk jövőre. Sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy képzeltem, hatalmas erőre lesz szükség – jósolja Tóth Margit, Dóc polgármestere. A település költségvetése idén 133 millió forint, a forráshiány 76 milliós – és növekedni fog. A gazdasági válság miatt nehéz év vár az önkormányzatokra: szakemberek szerint apadni fognak a bevételek – az iparűzési adó, a személyi jövedelemadóból befolyó összeg –, de az állami normatívák is csökkennek. Gyenesei István önkormányzati miniszter sem kecsegtette sok jóval Üllésen a homokháti polgármestereket múlt pénteken. Szerinte „még van mit megtakarítani" – például újabb körjegyzőségek létrehozásával.

Dóc már megtette ezt: Sándorfalvához csatlakozott, egy fővel csökkentette hivatalának létszámát, s a polgármester sem főállásban, csupán tiszteletdíjért dolgozik. Ám tovább kell spórolni: Tóth Margit egyelőre nem árulta el, min tudnak még.

„Átgondolási fázisban" van a nagylaki megtakarító csomag is, Gyarmati András polgármester sem mond konkrétumokat addig, amíg nem tárta a képviselő-testület elé javaslatait.

Dóci pillanatkép. A falu bevételei jövőre tovább csökkennek. Fotó: Schmidt Andrea
Dóci pillanatkép. A falu bevételei jövőre tovább csökkennek. Fotó: Schmidt Andrea

– A tét a túlélés – fogalmazott, megemlítve, hogy a 2009-es normatív támogatás az idei 70-75 százaléka lesz. Igaz, Nagylak már élt át hasonlót: 2007-ben, Románia uniós csatlakozásakor nyolcból öt helyi speditőrcég szűnt meg; iparűzési adójuk kiesésével a település költségvetésének negyede eltűnt. Most nagyjából ugyanennyivel lesz kevesebb a támogatás.

Húszból egy forint elvész

Az önkormányzatok minden 20 forintból egyet elveszítenek jövőre – kalkulál Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, figyelmeztetve: csekélyebb adóbevételre és kevesebb állami normatívára számíthatnak. Ráadásul több mint 200 olyan önkormányzat van hazánkban, ahol a működési célú hitelek nagysága már most eléri a kritikus értéket.

– Már kisöpörtünk mindent, ami felesleges kiadásnak tűnik, s jövőre még szigorúbb gazdálkodásra lesz szükség. Derűlátók nem lehetünk – ismeri el Bata Ferenc, Öttömös első embere. A 818 lelkes település önálló polgármesteri hivatalt tart fenn. – Gondolkoztunk a körjegyzőségen, de az évi 6-7 millió forint, amit spórolnánk vele, nem oldana meg semmit. Az iskolát is előbb-utóbb fel kell számolni, hiszen tavaly egyetlen gyermek született a településen. Persze meg lehet szüntetni az iskolát, közintézményeket, de ezt én nem tudom elfogadni. A vidéket nem lehet megszüntetni! Itt a „végeken" is élnek emberek, nem szabadna ellehetetleníteni az életüket! – fogalmazott.

A 476 lelkes Nagytőke viszont a „Gyenesei-útra" lépett: januártól Szenteshez csatlakozva alakít körjegyzőséget. Kényszerűségből tették: ezer fő alatti településként csak így számíthatnak önhiki támogatásra. Az elmúlt évben 2,5 milliót kapott ezen a címen Nagytőke – tudtuk meg Staberecz Ferenc polgármestertől, aki a falu vezetőivel együtt önállóságuk csorbulásaként éli meg a történteket. A polgármesteri hivatal megszűnik, a szentesi kirendeltségeként, egyféle ügyfélszolgálatként működik tovább, a képviselő-testület pedig változatlan formában végzi a munkáját.

Olvasóink írták

  • 1. Zs 2008. november 11. 07:49
    „A "közel negyedével kevesebb állami normatíva" és a "minden 20 forintból egyet elveszítenek" között elég jelentős a különbség...
    Nem hiszem, hogy a 10000 főnél kisebb települések egyéb bevételei olyan nagyok lennének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekapcsolja az embereket a Homokhát Tv

11 településen fogható az egyéves Homokhát Tv. Duka Félix alapító-szerkesztő szerint műsoraikkal… Tovább olvasom