Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kistelepülésen kockázatos megbetegedni

Szeged - Ügyeletre az egyik, gyógyszerért a másik faluba járnak a mórahalmi járás lakói hétvégeken, ünnepnapokon és munkaidőn túl. Évek óta így működik a rendszer, amit már mindenki megszokott – és amit csak akkor tartanak zavarónak, amikor valóban szükség lenne a gyors segítségre.
Nem egyszerű a betegek élete hétvégeken és ünnepnapokon a kistelepüléseken. A legtöbb faluban nincs nyitva ilyenkor a gyógyszertár, rossz esetben az ügyeletre is utazni kell. Előfordulhat, hogy orvoshoz az egyik, gyógyszerért a másik faluba kell menni – amikor egyébként is bajban vannak.

– A testvéremet kísértem szombat délelőtt az orvosi ügyeletre, a négynapos ünnep alatt azonban csak pénteken volt nyitva a patika, így nem tudtam kiváltani a felírt gyógyszereit – mesélte lapunknak Kothencz György. A ruzsai férfi nem értette, ha a központi ügyelet a faluban van, miért nincs hozzárendelve nyitva tartó gyógyszertár.

Évek óta rengeteget kell autózniuk a környékbelieknek, ha nem hétköznap, munkaidőben betegednek meg. Miközben a központi ügyeletet Ruzsára telepítették, ügyeletes gyógyszertár csak Mórahalmon van. Így Öttömösről, Forráskútról, Zsombóról, Üllésről és az ügyeleti rendelésről is oda kell menni kiváltani a recepteket. Vagy Szegedre.

A 80 éves Winkler Ferenc igyekszik alkalmazkodni az üllési patika nyitva tartásához: délután 4-ig kiváltja gyógyszereit. Fotó: Schmidt Andrea
A 80 éves Winkler Ferenc igyekszik alkalmazkodni az üllési patika nyitva tartásához: délután 4-ig kiváltja gyógyszereit. Fotó: Schmidt Andrea

– Előrelátó vagyok, nyitvatartási időben mindig kiváltom a 12-féle gyógyszeremet – mondta Winkler Ferenc, aki ottjártunkkor is éppen ezért ment be délelőtt. A ruzsai férfi már 80 éves is elmúlt, de nem járt még az ügyeleten, így nem is érzi problémának, hogy a rendelő melletti patika délután 4-kor bezár.

A környező településekről egyébként szinte mindenki Üllésre jár munkaidőn kívül. Bár az ottani gyógyszertár nem készenléti szolgálatos, a helybeliek tudják, hogy az ottani patikushoz szinte bármikor be lehet csengetni, és kiszolgálja őket.

– Amikor 1995-ben ide jöttem, azzal a feltétellel kaptam meg az állást és a szolgálati lakást, hogy készenlétes leszek. Akkoriban minden faluban volt orvosi ügyelet és mellette állandóan elérhető patika – mesélte Fábiánné Kiss Ilona üllési patikavezető. – Aztán átalakult a rendszer: Ruzsán lett a központi orvosi ügyelet, Üllésen pedig a patikai készenléti szolgálat. Így a receptekkel már a többi településről is ide jöttek. Tavaly ugyan ismét változott a rend, és Mórahalomra került az ügyeletes gyógyszertár, a környékbeliek azonban már megszokták, hogy Üllésre járnak. Így továbbra is, amikor csak tehetem, a patikában tartózkodom, hogy ha valakinek gyógyszerre van szüksége, és becsenget, ki tudjam szolgálni.

Bakos János háziorvos szerint bár a betegeknek kellemetlen, hogy adott esetben buszozniuk vagy autózniuk kell a gyógyszerkiváltáshoz, a probléma mindössze néhány embert érint.

– Az ügyeleti ellátás nagy része akut eset. Ők injekciót kapnak, vagy kórházba kerülnek, vagyis a gyógyszerezésük megoldott. A többiek viszont nincsenek életveszélyben, így akkor sincs gond, ha nem jutnak azonnal gyógyszerhez. Sajnos senki nem fizeti meg a patikusnak, hogy napi néhány emberért 24 órás készenlétet tartson.

Az orvosi ügyeleti rendszer tagjaként a pusztamérgesi háziorvos sokkal nagyobb problémának látja, hogy lassan az orvosi készenlét fenntartására sem lesz elegendő pénz. – Hatalmas összegeket tesznek az önkormányzatok bele, hogy ez a rendszer még egyáltalán működhessen. A központi finanszírozás ugyanis erre már régen nem elegendő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül tárolt veszélyes hulladékot

Egy férfi az SZTE tulajdonában álló közhasznú cég vezetőjeként adott utasításokat kétszáz kilogramm veszélyes hulladék tárolására 2011-ben. Tovább olvasom