Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kistérségi monitoring rendszer épül a Homokhátságon

Mórahalom - Több mint 230 millió forintból kistérségi integrált környezeti monitoring központot és hálózatot hoznak létre a Homokhátságon; a létesítmény alapkövét szerdán tették le a Mórahalom melletti Nagyszéksósi Iskolánál.
A 2012 márciusáig tartó projekt összköltségvetése 233,5 millió forint. A beruházás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Homokháti Kistérség meglévő hidrometeorológiai és vízrajzi észlelőhálózatának fejlesztésével megismerhetővé és hozzáférhetővé váljon a víz természetbeni körforgásával kapcsolatos valamennyi adat és információ minden érdeklődő számára. A projekt során egy integrált környezeti hálózat és monitoring központot alakítanak ki annak érdekében, hogy a Homokhátság vízrajzilag feltáratlan területeiről, szürke foltjairól minél pontosabb információkat gyűjtsenek s ezeket az információkat gazdasági, társadalmi és környezeti célok elérése érdekében felhasználhassák.

Lábdy Jenő Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a projekt hátteréről az MTI-nek elmondta: az 1970-es években elkezdődött egy kiszáradási folyamat a Duna-Tisza közén, melynek része a Homokhátság is. Emellett azonban a területen nagy belvizek is kialakulnak időnként. A magyar állam országosan egy olyan törzs monitoring hálózatot működtet, mely csak nagyléptékű, áttekintő információt ad a térségről. Az épülő új hálózat a régi „besűrítése", mely már pontosabb információkat tud nyújtani a hidrológiai helyzetről. Ami újdonság, hogy ezeket az információkat igyekeznek minél gyorsabban eljuttatni a felhasználókhoz, tehát rövid időn belül hasznosul, s nem a távoli jövőben elemzik majd ki.

Az egyik meteorológiai állomáson talajhőmérsékletet mérnek majd, mely nagy segítség a gazdáknak, hogy a növényeket mikor vethetik, vagy ültethetik ki. Ugyanígy több csapadékmérő állomás jön létre, valamint távjelzővel ellátott talajvízkút hálózat épül ki, azaz a gazdák tisztában lesznek majd a talajvíz mértékével is. A projekt a vízkár elhárítást is segíti, tehát támogatást nyújt majd a belvíz és az aszály elleni védelemben. A monitoring hálózat keretében elkészül három vízhozam mérő állomás is, ami a környék csatornáin lefolyó vizeket méri.

A beruházás mintegy 3000 négyzetméternyi területet érint, de monitoring hatását az egész Duna-Tisza közén hasznosítani tudják. Ezzel egyben olyan adatatok birtokába is jutnak, amelyeket nem az adott területen mérnek, de arra hatással vannak - tette hozzá a vízügyi szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Tisza-parti iskolát

Szeged - Hivatalosan is átadták szerdán a teljesen megújult Tisza-parti Általános Iskolát. Az… Tovább olvasom