Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kiszámíthatatlan influenza

Szeged - Még a szakemberek sem tudják, hogy a járványt okozó vírus hogyan reagál a jövő hétre prognosztizált kemény mínuszokra. Az iskolai szünidő ugyan visszavetheti térhódítását, a közös rendezvények azonban jó táptalajnak számítanak.
Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy ha a hideg miatt lassabban terjed a H1N1-vírus, a járvány csúcspontja akár márciusra is kitolódhat. Biztosan azonban nem lehet ezt kijelenteni, hiszen az új influenza eddig sem úgy viselkedett, mint várták. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályvezetője is csak reméli, hogy az időjárás gátat szab a vírus szaporodásának.

– Hogy ez a betegszámra hatással lesz-e, nem lehet megjósolni, de azt várjuk, hogy kevesebb új fertőzést jelentenek. Iskola ugyan nem lesz, de karácsony lévén az ország más, adott esetben fertőzöttebb részéről is érkeznek rokonok a térségbe, így tovább terjedhet a járvány. Aztán következik szilveszter, amikor számtalan bulit rendeznek, ahol sok ember zsúfolódik össze egy helyen. Ilyenkor a vírus könnyen átadható.

Csehák Hajnalka szakasszisztens. Vírustesztet végez az ÁNTSZ laborjában. Fotó: Karnok Csaba
Csehák Hajnalka szakasszisztens. Vírustesztet végez az ÁNTSZ laborjában.
Fotó: Karnok Csaba

Ha az iskolai szünet le is lassítja a járványt, az új évben, amikor a gyerekek visszaülnek a padba, robbanásszerűen nőhet a betegek száma. Magyarországon az emberek 26 százaléka már megkapta a H1N1 elleni védőoltást – ez a világon a második legjobb arány. Ennél többen csak Svédországban oltatták be magukat.

Magyarcsanádon januárban folytatódik a tanítás

Magyarcsanádon influenzajárvány miatt szerdán bezárták az általános iskolát. A községben lakók 15 százaléka, és az itt tanuló 114 kisgyerek 51 százaléka kapott védőoltást, de ez az arány napról napra nő. Az ÁNTSZ munkatársai már felvették a kapcsolatot az itt dolgozó háziorvossal, és folyamatban van a mintavétel is – mondta Bugyi Györgyi makói kistérségi tiszti főorvos. A szolgálat munkatársainak fontos, hogy még az akut stádiumban lévő betegektől tudjanak mintát venni, amikor a betegség elkezdődik. A kór okozóját másképp nem lehet „elcsípni", és minta híján csak azt lehet mondani, hogy „a tünetek alapján valószínűsíthető", hogy H1N1-ről lehet szó. Biztosat ilyenkor a szakemberek nem tudnak kijelenteni. Csanádpalotán december 8–11. között rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet az influenzajárvány miatt. Az alsó tagozaton volt olyan osztály, ahol a gyerekek 70 százaléka hiányzott, a felsősöknél ez az arány 40 százalék volt. Az iskolában 235 gyermek tanul. December 14-e óta a szokásos rendben folyik a tanítás a csanádpalotai iskolában.

Olvasóink írták

 • 14. flexsnake 2009. december 20. 17:01
  „Kötelezővé kell tenni és kész.”
 • 13. maradando 2009. december 20. 04:16
  „11.Agyalapi
  Az új készpénzért vásárolható vakcina talán már az ellen is megvéd . Csak még kevés a hűlye, aki sok pénzt adna érte !”
 • 12. Neszemetelj! 2009. december 19. 03:13
  „Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy miként reagál majd a hírtelen melegfrontra, ami a jövőhéten beköszönt egy pár napra!!!
  Az igazán kedvez a vírusoknak..., nem a hideg!!!

  Ps.: magyarország a második a beoltási listán...? Mert itt manipulálták a legjobban az embereket a tv-ben látott és hallott rémhírekkel. A sok birka meg szaladt azonnal oltatni magát. Olyan mint a politika: egy hülye százat csinál!!!
  Remélem szaladnak felvenni a szezonális influenza elleni vakcinát is..., mert abban is sokan meghalnak ám, csak arról nem szól a fáma!”
 • 11. Agyalapi 2009. december 18. 16:07
  „A hülyeség ellen sajnos nincs vakcina.”
 • 10. .suhym. 2009. december 18. 13:27
  „Kerlek Uram napi haegyenegyunket add meg nekunk ma (is)!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 9. szatyi 2009. december 18. 11:56
  „Van még egy pár állat amiről influenzát lehet elnevezni!”
 • 8. amata 2009. december 18. 10:36
  „Csak a tényeket és csakis a tényeket kellene ez ügyben is az olvasók tudomására hozni.
  Honnan tudjuk, mi lesz H1N1-ügyben mondjuk januárban?
  Állandóan riogatni, meg jósolni abszolút fölösleges.
  Egyetértek az 1. hozzászólóval. Unalmas!!!”
 • 7. Vandorr 2009. december 18. 09:36
  „Kár, hogy a háziorvosok nem vesznek mintát, mondván, hogy 25 ezer forint egy laboratóriumi vizsgálat. Így azután fogalmuk sincs, hogy melyik influenzával ment oda a beteg.”
 • 6. geza 2009. december 18. 09:05
  „# 4
  http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillance/EISN/Pages/DataandStatistics.aspx”
 • 5. valoperes_zugugyved 2009. december 18. 08:50
  „Újabb őrület? Kecskeinfluenzától retteg Hollandia
  * Küldje el ismerősének!
  Az emberre is veszélyes Q-láz (Queensland-fever) kiterjedésétől tart Hollandia, ahol több tízezer kecske kényszervágásával próbálnak gátat vetni a betegség terjedésének.
  A holland kormány korábban úgy döntött, hogy beoltják az ország teljes kecske- és juhállományát a "kecskeinfluenza" néven is ismert, Q-láz nevű fertőző betegség ellen, amely az idén már hat ember halálát is okozta. A holland mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint azért oltják be az állatokat, mert az a gyanú, hogy a humán Q-láz megbetegedéseket - ebből 2.300-at regisztráltak az idén - az állatok okozták.
  zsflexmake,oltasd be magad ez ellen is.xd”
 • 4. szil5 2009. december 18. 08:36
  „Mashol igy alakult, talan tamaszkodhatnanak a kulföldi adatokra.

  http://psycho.blog.hu/2009/12/17/h1n1_helyzet_50_het

  Megjegyzem a drasztikus csökkenes azon a heten következett be, amikor megkezdtek a tömeges oltast, tehat vedettseg meg nem alakulhatott ki.”
 • 3. geza 2009. december 18. 08:25
  „Itt az újabb

  Az emberre is veszélyes Q-láz (Queensland-fever) kiterjedésétől tart Hollandia, ahol több tízezer kecske kényszervágásával próbálnak gátat vetni a betegség terjedésének.

  A holland kormány korábban úgy döntött, hogy beoltják az ország teljes kecske- és juhállományát a "kecskeinfluenza" néven is ismert, Q-láz nevű fertőző betegség ellen, amely az idén már hat ember halálát is okozta. A holland mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint azért oltják be az állatokat, mert az a gyanú, hogy a humán Q-láz megbetegedéseket - ebből 2.300-at regisztráltak az idén - az állatok okozták.”
 • 2. galuska 2009. december 18. 08:07
  „"Biztosan azonban nem lehet ezt kijelenteni, hiszen az új influenza eddig sem úgy viselkedett, mint várták."
  " A kór okozóját másképp nem lehet ,,elcsípni", és minta híján csak azt lehet mondani, hogy ,,a tünetek alapján valószínűsíthető", hogy H1N1-ről lehet szó."
  áááááá, kész!”
 • 1. igaz1017 2009. december 18. 07:31
  „És már unalmas is ez a téma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden tényleg ilyen sok a mozgáskorlátozott?

Sokan jogosulatlanul parkolnak ingyen a mozgáskorlátozott igazolvánnyal Szegeden. Tovább olvasom