Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kiszely Pál: Nem kizárt, hogy a bűnözők próbálnak beépülni

Szeged - A Szegedi Fegyház és Börtön új, megbízott parancsnoka nem tartja kizártnak, hogy a bűnözők megpróbálnak beépülni a bv-intézetekbe is. Kiszely Pál dandártábornok javítani szeretne a bv-dolgozók munkakörülményein és fejlesztené az elítéltek szakképzését.
– Édesapja 1970-től 10 évig állt a Szegedi Fegyház és Börtön, azaz a Csillag élén. Kézenfekvő volt, hogy ön is ezen a területen fusson be karriert?
– Egyáltalán nem volt az! Katonatiszti főiskolát végeztem, 1985-ig határőr voltam, csak ezt követően váltottam.

– Hogyan lett határőrből börtönparancsnok?

– Erre nem lehet röviden, egyszerűen válaszolni. Ha mégis ragaszkodik hozzá, azt mondhatom, a pályamódosításomhoz döntően hozzájárultak az akkor már érzékelhető politikai és társadalmi változások.

– Egy hónapja teljes jogkörrel, de megbízott parancsnokként irányítja a Csillag börtönt. Korábban soha nem dolgozott itt. Mi fogadta?

– Rend és fegyelem.

– Ez az intézmény sok szempontból különleges. Itthon és külföldön is híres-hírhedt.

– Ez valóban így van. Azt nagyon kevesen tudják, hogy például mi a „Gyűjtő", a Csillag nevét azonban szinte mindenki hallotta. A Csillag a börtönök börtöne.

– Azét a börtönét, ami akár még egy hatalmas vállalathoz is hasonlítható. Ötszáz bv-dolgozó, dupla annyi elítélt, egy részük súlyos, évtizedekig tartó szabadságvesztéssel, kétmilliárdos költségvetés. Másként kell ezt a börtönt irányítani, mint a kisebbeket, vagy minden börtön egyforma?

– Természetesen mást követel meg egy nagy börtön. Egy ilyen hatalmas intézményben a parancsnoknak elsősorban a működéssel, a személyzettel és gazdasági kérdésekkel kell foglakoznia, de a fogvatartottakkal való kapcsolattartás is.

Kiszely Pál, a Csillagbörtön határozott időre kinevezett parancsnoka. Fotó: Karnok Csaba
Kiszely Pál, a Csillagbörtön határozott időre kinevezett parancsnoka. Fotó: Karnok Csaba

– A Csillag abban is eltér a többitől, hogy ha jól tudom, itt tartják fogva a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek a többségét.

– Jól tudja, jelenleg 9 tényleges életfogytiglanig és 165 életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítélt tölti itt a büntetését.

– A börtönök túlzsúfoltak, bár most átadtak két modern, az uniós
előírásoknak megfelelő intézetet is, de ez sem segített sokat. Milyen gondokat kell megoldania?
– Öt éve 18 ezer 700 fogvatartottról kellett gondoskodnia az ország büntetés-végrehajtási intézeteinek. A börtönök zsúfoltak voltak, 160-170 százalékos telítettséggel működtek. Jelenleg 14 ezer 600-an töltik büntetésüket, a börtönök „kihasználtsága" 120 százalékos. Az ideális 80-85 százalék lenne.

– Egy szegedi börtönőr néhány napja álnéven hozzászólt az egyik cikkünkhöz. Azt írta, kevesen vannak, nincsenek megfizetve, sőt még azt is nehezményezte, hogy az elítélteknek lassan már több a joga, mint a felügyelőknek. Igaza van?

– Ma már mások a körülmények, mint húsz, harminc vagy negyven éve. A Szegedi Fegyház és Börtönből ötven felügyelő hiányzik, a keret húsz százaléka betöltetlen. Egykor vonzó volt a mi pályánk, de ez megváltozott. A havi 80 ezer forintos nettó fizetés, a létszámhiányból adódó már-már állandó berendelések, a folyamatos stressz helyzet csak keveseket vonz. Többnyire azok jelentkeznek, akik valamilyen formában kötődnek a szervezethez. Csak érdekességként mesélem, hogy a kilencvenes évek közepén az egyik parancsnoktársammal megfordultunk egy ausztriai börtönben, ahol találkoztunk egy magyar elítélttel, aki szakácsként dolgozott. Az ő fizetése, rabkeresete több volt, mint a mi kettőnk jövedelme.

Névjegy: Dr. Kiszely Pál

1962-ben Budapesten született. Nős, két gyermek édesapja. A katonai főiskola elvégzése után egy évig határőrként szolgált. 1985-ben pályát módosított, a büntetés-végrehajtáshoz került. Szegeden jogi diplomát szerzett. Az elmúlt 23 évben látványos karriert futott be, parancsnoka volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek, a Budapesti Fegyház és Börtönnek, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek, közben 2000 és 2004 között az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese volt. A Szegedi Fegyház és Börtönt ez év március 1-től megbízott parancsnokként vezeti.

– Mit tehet ebben a helyzetben?

– Az első intézkedéseim egyike volt, hogy 63, az elitéltekkel közvetlenül foglalkozó munkatársamnál elrendeltem az őrzési pótlék kifizetését, ami esetükben havi 15-15 ezer forint. A munkafeltételeken is próbálunk javítani, de azt is megemlítem, hogy rendezünk foglárbált. És toborzunk!

– Az utóbbin mit kell érteni?

– Munkaügyi központokban tartunk tájékoztatókat, valamint felvettük a kapcsolatot a honvédséggel is. Náluk szigorúbbak a fizikai állóképességgel kapcsolatos követelmények, akik ott lemorzsolódnak, jöhetnek hozzánk, lehetnek felügyelők.

– Nem tart attól, hogy a létszámhiányt kihasználva a szervezett bűnözői csoportok megpróbálják néhány emberüket bejuttatni a Csillagba is és más bv-intézetbe is? Vagy ezt képtelenségnek tartja?

– Nem. Ennél többet azonban ezzel kapcsolatban nem mondhatok. Ha folytatnám, szolgálati titkot sértenék. Persze nehéz bizonyítani, hogy valakit a bűnözők „küldtek", de nem lehetetlen. Egyébként a jelentkezők átesnek különböző vizsgálatokon, környezettanulmányon, és a későbbiekben is folyamatosan meg kell felelniük az előírásoknak. Ezek úgy gondolom jó szűrők.

– Hat hónapra vezényelték Szegedre, a létszámgondokon túl mit szeretne megoldani vagy megvalósítani?

– A fogvatartottak szakképzését. Ez sok pénzbe kerül, ugyanis a gyakorlati oktatás feltételeit házon belül kell megteremteni. Pályázni fogunk. Azt szeretném, ha még több fogvatartott tanulna és dolgozna.

– Valamikor az igazságügyi és rendvédelmi miniszter kiírja a pályázatot a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoki posztjára. Pályázik?

– Erről egyelőre még nem döntöttem.

Olvasóink írták

 • 8. maci52 2008. április 09. 23:00
  „Egy jó nagy cellát a Gyurcsány bandának,igazán összedobhana.”
 • 7. Oláh Zoltán 2008. április 03. 16:13
  „osztálytárs, mondta, csak nem írtam le! :-(((
  Bocs´

  Ozé”
 • 6. osztálytárs 2008. április 02. 21:37
  „Kiszely Pali sajnos nem említette, hogy 1976-1980-ig a Déribe járt...”
 • 5. móricka 2008. április 02. 21:23
  „Majd a móri - igazi - rablógyilkos is idejön. Elfér a többi gyilkológép mellett.”
 • 4. rabok? 2008. április 02. 20:32
  „Minek börtönök,kint rosszabb lenne a gilkosoknak, rablóknak, mint bent!”
 • 3. Oláh Zoltán 2008. április 02. 15:00
  „Köszönöm!
  És ha már megszólalok, elárulom: Kiszely Pál édesapját nem ismertem, de a fia olyan, amilyennek kisbuta az édesapját leírta!
  Oláh”
 • 2. a szerk. 2008. április 02. 14:14
  „Köszönjük, javítva!”
 • 1. kisbuta 2008. április 02. 12:23
  „Tévedés. Az édesapja nem állt 1980-tól tíz évig a Csillag élén. Akkor ő már nem is volt Szegeden. Azt megelőző évtizedben volt itt. Tisztelték rabok, őrök. Korrekt ember volt. A kisember gondjait mindig szem előtt tartotta. Remélik, a fia örökölte az apa jó tulajdonságait.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden született a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

Szeged - A szegedi Kisfaludy utcában született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Tovább olvasom