Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Kiszökött egy hiúz a vadasparkból

Szeged - Szabadon bóklászik egy fiatal kárpáti hiúz a vadaspark környékén, amelynek kifutókerítését még szombat reggel bontotta meg egy ismeretlen. A szakemberek abban bíznak, hogy az emberre veszélytelen ragadozó magától hazatalál. Tegnap késő estig még nem tudták befogni.
Nem önszántából szökött el és indult felfedezőútra szombat délelőtt a Szegedi Vadaspark egyik kárpáti hiúza. A Dortmundból Szegedre tavaly érkezett, egyéves hím mindössze kihasználta, hogy valaki kibontotta kifutókerítésüket: a 15-20 centis lyukon játszi könnyedséggel tudott kereket oldani a hajlékony állat.

– Az egyik gondozónk szeme láttára inalt el, és a testvére is a szökést fontolgatta – mesélte Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója. A gondozó előtt két lehetőség állt: vagy a szökött állat után szalad, vagy megakadályozza, hogy a másik is meglógjon. Utóbbi mellett döntött, így a fiatal hím egérutat nyert. Az is kiderült, hogy az állatnak volt kitől örökölnie a szökés művészetét. Apja a dortmundi állatkertben egyszerűen átugrott a hiúzok kerítésén, és csak több hónap múlva tért vissza fajtársaihoz.

Egy ilyen nagymacskának kellene a vadasparki kerítésen belül lennie. Fotó: DM/DV
Egy ilyen nagymacskának kellene a vadasparki kerítésen belül lennie.
Fotó: DM/DV

A vadaspark dolgozói nem indítottak hajtóvadászatot az állat után. Egyrészt azért, mert a fiatal egyed az emberre teljesen veszélytelen, másrészt a feltehetően riadt állatnak nem akartak még nagyobb traumát okozni. Szombat este kezdték el keresni a vadaspark 54 hektáros, erdővel borított területén, ahol táplálékkal teli befogócsapdákat is elhelyeztek.

Csavargók

Az elmúlt öt évben nem szökött meg állat a Szegedi Vadasparkból. Korábban egy, a mostaninál kisebb termetű hiúz és egy sörényes farkas csavargott el az állatkertből.

Abban is bíztak, hogy a hiúz még aznap este visszatér testvéréhez. A ragadozó azonban tegnap lapzártánkig sem került elő. Veprik Róbert szerint a hiúz még nem hagyta el a tiszai ártérrel egybefüggő vadaspark területét.

– Nappal nem keressük, hiszen éjszakai életet él. A testvére is hívja, ezért reméljük, hogy minél hamarabb hazatalál – mondta az igazgató. Arra a kérdésre, hogy az egész életét állatkertekben töltő hiúz képes-e fönntartani magát, az igazgató igennel válaszolt.

– Dortmundban is több hektáron élt, és Szegeden is 1500 négyzetméteres a területük. Madarakat, rágcsálókat mindkét helyen fogtak, így megtanulta, hogyan kell vadászni – magyarázta Veprik Róbert.

Még nem találták meg a ragadozót. Fotó: Miskolczi Róbert
Még nem találták meg a ragadozót.
Fotó: Miskolczi Róbert

Eljárás rongálás miatt

A Szegedi Rendőrkapitányság rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A járőrök pedig feladatul kapták: ha meglátják valahol a kóborló hiúzt, azonnal jelezzék. A rendőrség kéri mindazokat, akik a ragadozót látják, azonnal hívják a 107-es, 112-es segélyhívót vagy a vadaspark 30/470-9274-es számát.

Olvasóink írták

 • 9. Mese 2008. október 22. 10:42
  „Édes nagyon,remélem hazatalál a vadasparkba,mielött baja esnék.

  mancsoska:írtad a négy mancsot.
  Nem hinném,hogy egy állatvédő szervezetnek az lenne a célja,hogy egy állat a városban bóklásszon éhezve,szomjazva,autók között.”
 • 8. Prison 2008. október 22. 00:12
  „Már a multkor gyanús volt, hogy a Vadaspark alaprajzát véste a bőrébe :D:D”
 • 7. ghoti 2008. október 20. 15:04
  „Látták a hiúzt:
  http://index.hu/politika/bulvar/szokhiu1020/”
 • 6. flexsnake 2008. október 20. 14:55
  „Ez egy hiú hiúz :D”
 • 5. Lacce 2008. október 20. 14:47
  „szökés 2”
 • 4. mancsoska 2008. október 20. 13:31
  „A négy mancs volt a kerítésbontó.”
 • 3. freedom for the hiúz 2008. október 20. 12:33
  „ha öreg néni lennék, simán befogadnám cicának :)”
 • 2. seleron 2008. október 20. 10:54
  „szegény cicus remélem semmi baja nem lesz”
 • 1. flexsnake 2008. október 20. 09:43
  „Na így mindjárt több részletet tudtunk meg.remélem hamar előkerül mert aztán kimegyek és jól leszídom :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja beteg a domaszéki jegyző

Domaszék - Egy hónapja van táppénzen a domaszéki jegyző. Gulácsiné Somogyi Ilona elmarasztaló… Tovább olvasom