Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kiszorul a megye a megyeházáról

Szeged - Elköltözik a megyei önkormányzat a megyeházáról, mert a kormányhivatalnak szüksége van az első két emeletre is. Új otthonként a Délvidék Ház és a Belvedere-palota is szóba került.
A hatemeletes, 1961-ben épült Rákóczi téri szegedi megyeháza mérete mutatja, a gazda a rendszerváltásig fontos része volt a hatalomnak. Arra a három évtizedre odabenn most a függőfolyosókon és a szobákban látható festmények emlékeztetnek. Ezeket a mecénási szerepet is eljátszó megyei tanács vásárolta.

A mintegy 130 millió forintot érő műtárgyvagyon most is a megyei önkormányzaté, a háznak azonban már csak egy részét birtokolja. 2012 januárjában a megyei kormányhivatallal elosztották a 3323 négyzetméteres ingatlan helyiségeit. Az alagsor nagyrészt a kormányhivatalé lett, a földszint is, a Csongrád terem kivételével. Az első emelet – három helyiség kivételével – a megyéé maradt, a második szintet elfelezték, onnantól fölfelé minden az államé. Hamarosan ismét változik a helyzet.

A megyei közgyűlés jobbikos képviselője, Dudás Zoltán kérdezett rá a legutóbbi ülésen, Kakas Béla elnök pedig elmondta, hogy a megyei önkormányzat el fog költözni a megyeházáról. Tovább bővül a kormányhivatal, új ügyfélszolgálatokat alakítanak ki, és ehhez szükség lesz az első két emeletre. Mivel a megye itt tulajdonos, nem lehet „felmondani" neki, mint egy bérlőnek, és arra is kell ügyelni, hogy a cserével ne veszítsen értékéből a vagyona. Az elnök beszámolt arról, hogy keresik a szóba jöhető épületeket.

Ezek állapotát fel kell mérni, költségbecslést kell készíteni, a közgyűlés ezek ismeretében dönt. Fölmerült lehetséges székházként az újszegedi Délvidék Ház (Közép fasor 1–3.), amely Rendezvényházként ismertebb. Emellett szól, hogy a megyének van benne tulajdona, és itt működik az uniós támogatásokat intéző DARFÜ. A megyének most a fejlesztéspolitika a feladata, 2020-ig 30 milliárd forint felhasználását kell ésszerűen megszerveznie. Szóba került a Belvedere-palota (Tisza Lajos körút 2.) is, amellyel kapcsolatban komolyan és nyíltan nem, csak ironikusan vetődött föl az a dilemma, hogy ugyanitt vannak irodái az MSZP-nek.

A kormányhivatal uniós és hazai forrásból hozza létre az első két emeleten
az új ügyfélszolgálatot. A pénzzel idén október 31-éig el is kell számolni, tehát addigra a megyétől átvett irodák átalakításával is végezni kellene – tudtuk meg Varga Mártától, a kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekvárnak és pálinkának valót ültettek

50 barackfát ültettek Hattyason és Gyálaréten. A közösségi gyümölcsfák terméséből közös lekvár és pálinka lesz. A program hamarosan folytatódik. Tovább olvasom