Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kit és Mit kerestünk 2015-ben?

Kit és Mit kerestünk 2015-ben?
Magyarországot tavaly? Lamar Odom, Adele, Vágó István, Simicska Lajos, az Éden Hotel, a párizsi terrortámadások és a migránsok. 2015 a Google-keresések tükrében.
A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A Google a keresőbe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, és az így születő keresési toplisták minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak és az egész világnak.

Éden Hotel, István, Lajos és Adél

Magyarországon 2015-ben az Éden Hotel, a Való Világ 7, egy szókirakó játék, a Pixwords, az ötös lottó, a Szürke ötven árnyalata és az eurovíziós dalfesztivál vezette a Google keresési toplistáit. A Berki Krisztián nevével fémjelzett Éden Hotel két másik, a Felkapott tévéműsorok és a Ki? Kik? toplistán is első lett.
A csúcsok csúcsa. Az Éden Hotel három kategóriában is első lett 2015-ben.
A csúcsok csúcsa. Az Éden Hotel három kategóriában is első lett 2015-ben.

A legnépszerűbb magyar Vágó István televíziós műsorvezető lett 2015-ben a Google-nél. A kvíz műfajának egyik legsikeresebb alakja tavaly januárban lépett be Gyurcsány Ferenc pártjába, a Demokratikus Koalícióba, ahol jelenleg alelnök. A második legnépszerűbb magyar a G-napról elhíresült Simicska Lajos lett, aki február 6-án többször is azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor geci. Harmadik pedig az X-Faktorból megismert Csobot Adél, aki most gyermeket vár. A negyedik helyen a nyáron súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi Károly színész végzett. A 93 éves korában elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre is sokan kerestek rá tavaly a Google-n.
Simicska Lajos a G-nap óta ismert igazán.
Simicska Lajos a G-nap óta ismert igazán.

 

De ki az a Hedy Lamarr?

A külföldiek közül Hedy Lamarra, Jules Bianchira, Zyzzre, Dakota Johnsonra és Angela Merkelre kerestek rá legtöbbször a magyarok 2015-ben. Hogy ki Hedy Lamarr? Egy gyönyörű színésznő, akinek Gustav Machaty cseh rendező Eroticon címmel 1929-ben forgatott némafilmjének 1933-as hangos változata, az Extase (Extázis) hozta meg a világhírt, amelyben premier planban mutatják az arcát, orgazmus közben, majd egy rövid úszó jelenetben meztelenül mutatkozik. Ezzel beírta magát a filmtörténelembe. Lamarr 2000- ben halt meg. Jules Bianchi Forma–1-es pilóta a japán nagydíjon nagy sebességgel hajtott neki egy darunak, ami után több mint kilenc hónapig kómában feküdt. Július 17-én hunyt el. Zyzz orosz testépítő, aki a YouTube-on vált népszerűvé. 22 évesen szívinfarktus végzett vele. Dakota Johnson A szürke ötven árnyalatának filmváltozatában játszott. Angela Merkel német kancellár lett az ötödik a magyar toplistán.

Vámpír is akart lenni a magyar

Magyarországon tavaly mindent vitt a párizsi Charlie Hebdo-mészárlás híre. A fegyveresek Allah nevében Mohamed próféta megsértéséért bosszút kiáltva tíz újságírót és két rendőrt öltek meg. A részleges napfogyatkozás híre második lett. Sokakat érdekelt a szíriai helyzet alakulása, a migránskérdés, és a menekülteket rugdosó László Petra operatőr is. Simicska Lajos ezen a toplistán is szerepel.
Tavaly Vágó István volt a legmenőbb magyar a netezők körében.
Tavaly Vágó István volt a legmenőbb magyar a netezők körében.

És hogy mit akart a magyar 2015-ben a Google-kereső szerint? Fogyni, hízni és Amerikába kijutni. De menő, jó nő, celeb és vámpír is akart lenni a magyar tavaly. De sok magyar szeretett volna magának ombre hajat is. Az ombre színátmenetes hajfestés, amely természetes, napszívta hatást kelt, ugyanakkor nagyon fel tudja dobni a megjelenést, ráadásul a hajat is dúsabbnak mutatja.
 
Patkány és horror: a legnépszerűbb cikkek

A delmagyar.hu-n az érettségimegoldásokra kerestek rá a legtöbben 2015-ben, de olvasott volt a vécécsészéből kibújó patkányról és a vérben úszó röszkei tanyáról szóló cikkünk is.

Meglepődött Tari Róbert, amikor szegedi panellakásában a fürdőszobába lépve egy méretes patkány nézett rá a vécécsészéből – írta Segesvári Csaba márciusban a Patkány bújt ki a panel vécéjéből című cikkében, amely a 2015-ös érettségi feladatok megoldásai után tavaly a legolvasottabb cikkünk volt. Őt követte Kiss Gábor Gergő Horror a határon – vérben úszik egy röszkei tanya című írása, melyben arról írt augusztusban kollégánk, hogy egy nem használt tanyán mindent véresen talált a tulajdonos. Az ingatlanban migránsok húzták meg magukat, akiket vélhetően a szögesdrót sebesített meg. Népszerű volt olvasóink körében Segesvári Csaba Sírva fakadtak: nem vettek fel hitelt, mégis 105 milliót követel a bank című cikke is, amelyben arról írt januárban a szerző, hogy végrehajtóhoz került azoknak a szegedi lakástulajdonosoknak az ügye, akik nem vettek fel hitelt, mégis 105 millió forintot követel tőlük a bank. Sokan kattintottak arra a cikkre is, amely arról szólt, hogy két római rendőr éjszakai szolgálatban elaludt a járőrautóban, és ellopták mellőlük a traffipaxot. A Péppé verte Floridában a kisfiát molesztáló pedofilt az apa, valamint a Kinyitotta szemét a 95 éve halott olasz kislány bulvárhír is nagy karriert futott be az oldalunkon.

Fotók a kerítésről

A szögesdrót kerítés építése és a kerítés áttörése volt a legnézettebb fotógaléria 2015-ben a delmagyar.hu-n.
A delmagyar.hu-n a fotógalériák közül a Móra Ferenc Múzeum fotói vitték a prímet, amelyek az 1970-es és 1980-as években készült életképek voltak, és amiket Anno címmel közöltünk tavaly egész évben az oldalunkon – éppen ezért versenyelőnyben volt a többi galériához képest. Karnok Csaba kollégánk Új évet köszöntött Szeged és Áttörték a migránsok a kerítést Horgoson című fotó-összeállításai rendkívül népszerűek voltak olvasóink körében. Sokan nézték meg Segesvári Csaba mórahalmi szögesdrótkerítés-építésről és a Szegeden Tiszába zuhant autó mentéséről, valamint a szegedi lovas kocsis romatemetésről szóló képeit is. A dorozsmai focipályánál egy halott férfit találtak, és Frank Yvette fotózta, hogyan dolgoznak a helyszínelő rendőrök. Ez a galéria is bekerült a top 10-be. Kuklis István Egyetem arca 2015 fotósorozata lett a hetedik legnépszerűbb galéria tavaly. A sort Karnok Csaba szegedi sportcsarnokban rendezett nagy mulatós, a fáklyás Ságvári-tüntetés és a ligeti majális galériája zárta.

A Mad Max-vonat volt a befutó

A magyar–szerb határt lezáró, pengékkel felszerelt tehervagonról szóló videó volt a legnézettebb 2015-ben az olvasóink körében. Rengetegen nézték meg tavaly a menekültekről szóló kisfilmjeinket is.

A Délmagyarország YouTube- csatornáján 2015-ben a pengével felszerelt tehervagon volt a legnézettebb videó. A Szabó C. Szilárd kollégánk által készített 28 másodperces film szeptember 14-én készült. Ekkor gördült be Röszkén a magyar–szerb határra az átalakított, pengékkel felszerelt teherszállító vasúti vagon, amit az internet népe csak Mad Max-vonatnak hívott. A videót több mint 34 ezren nézték meg. Második lett a székkutasi X-aktáról szóló videó. A székkutasi Molnár Mihályék házi biztonsági kamerája augusztus 2-án furcsa jelenséget rögzített. Az éj leple alatt két titokzatos óriásgömb kúszott be az udvarukba. Ezt 32 ezer 236-an töltötték le. Harmadik helyen a röszkei gyűjtőpontról elindult mintegy kétszáz migránsról szóló 18 másodperces videó végzett, ami szeptember 7-én készült. Ezt 32 ezer 202-en látták. Mi sem mutatja jobban, hogy mi foglalkoztatta 2015-ben az embereket Csongrád megyében, mint az, hogy a Délmagyarország YouTube-csatornájának első tíz legnézetettebb videójából hat a menekültekről szólt. Erre voltak kíváncsiak a legtöbben.
A magyar-szerb határra tart a Mad Max-vonat.
A magyar–szerb határra tart a Mad Max-vonat. Fotó: Karnok Csaba

 

De ki az a Lamar Odom?
A Google 2015-ös globális keresési listáján a hírek között a januári Charlie Hebdo szatírikus hetilap elleni terrortámadás állt, amelyben 12-en haltak meg. Második a listán a novemberi párizsi merényletsorozat, amelyben 130-an haltak meg. Harmadik helyen a Patricia hurrikán szerepelt, amely az eddig mért egyik legnagyobb erejű hurrikán volt az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánfigyelő Központjának adatai szerint. Áprilisban 7,9-es erősségű földrengés volt Nepálban, amelyben közel 8 ezren vesztették életüket, és több mint 16 ezren sérültek meg. Közel 200 ezer lakóház semmisült meg. A hírek toplistáján a hatodik El Chapo, vagyis Joaquín Guzmán Mexikó első számú drogbárója, aki júliusban kiásta magát a börtönéből. Azóta keresi a rendőrség. Hetedik helyen szerepelt a görög euróválság, nyolcadik a Baltimore-i lázadások. Áprilisban zavargások törtek ki Baltimore-ban, egy afroamerikai férfi temetésének napján. A 25 éves Freddie Gray egy rendőri intézkedés során szerzett sérülésébe halt bele. Egy tüntetésből lett rendbontás, az amerikai város több részében is téglákat dobáltak, ablakokat törtek, fosztogattak és járőrautókat gyújtottak fel a demonstrálók. 15 rendőr sérült meg. Szükségállapotot is bevezettek. A kaliforniai San Bernardio-i terrortámadásban 14 embert gyilkoltak meg.
A tavalyi nepáli földrengés az elmúlt 80 év második legnagyobb erejű földmozgása volt.
A tavalyi nepáli földrengés az elmúlt 80 év második legnagyobb erejű földmozgása volt.

Lamar Odom a Google 2015-ös globális keresési listájának első helyezettje. De ki az a Lamar Odom? A név a kosárlabda-kedvelőknek lehet ismerős, mivel a 37 éves amerikai férfi egykori kosárlabda-játékos. Valószínűleg azért tett szert visszavonulása után ismertségre, mert 2009-ben elvette Khloé Kardashiant, aki egy nagyon híres amerikai celeb. Második helyen a Charlie Hebdo hetilap szerepel. Harmadik helyen az Agar.io elektronikus játék áll. Ha a legkeresettebb celebek listáját vizsgáljuk, ismét Lamar Odom nevével találkozunk, akit Ronda Rousey követ. A harcias, 28 éves fiatal nő harcművészetekkel foglalkozik, és egy-két filmben is szerepelt. A harmadik helyen álló Caitlyn Jenner arról híres, hogy mielőtt tévés személyiség és bemondónő lett, férfi volt, úgy hívták, hogy Bruce Jenner, és tízpróbában olimpiai aranyérmet szerzett. A zenészek listáját Adele vezeti, őt nem kell bemutatni. A második Sia, 40 éves ausztrál énekesnő és zeneszerző. Harmadik legkeresettebb az 1998-ban alakult kaliforniai Eagles of Death Metal csapata. Az együttest akkor ismerte meg a világ, amikor novemberben Párizsban a terroristák által megtámadott Bataclan klubban léptek fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koccanás miatt állt a villamosforgalom a Zrínyi utcában

Két autó koccant össze a Somogyi utca-Zrínyi utca sarkán, emiatt egy időre megálltak a villamosok -… Tovább olvasom