Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kitakarították a Vértót

Szeged - Kitakarították a Vértót, működik a nyáron használatos vízforgató berendezés. És jó erőben vannak a vértói Európa-liget platánjai, amelyeket öt éve városi politikusok ültettek.
Lekaszálták a rézsűt a Vértó mentén a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai, a víztükör szélén keskeny sávban levágták a nádat. Ezzel az elmúlt napokban elvégezték ennek a szegedi záportározónak a rendes évi „nyáriasítását" – tájékoztatott Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű Rt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője. A növényzet közül eltávolították a sok szétdobált hulladékot, és kimerték a tóba hajigált papírszemetet, fóliazsákokat és nejlonflakonokat.

– Beállítottuk a levegőztetőt, amely minden évben októberig megfelelően szellőzteti a vizet, vagyis ha apad a szintje, akkor is elegendő oxigénhez juttatja a víz élővilágát. Nem fordul fel a tó – mondta a szakember. A Záportóéhoz hasonlóan nem tervezik leengedni a Vértó vizét, mert ennek nem ugyanolyan burkolt az alja, hanem földes. A víz utánpótlását ennek is egyedül az eső biztosítja, utántöltésre tehát nincs szükség. Igaz, hulladékkal nem is annyira szennyezett, mint a tarjáni tó.

Áll az Európa-liget

Öt éve írtuk, hogy az 1848-as szabadságharc 155. évfordulóján a szabaddemokraták helyi szervezete 15 platánt ültetett a Vértónál, Európa-ligetnek keresztelték el. Ezzel Szeged egyike lett annak a 48 hazai településnek, amely 1848 facsemetét helyezett el. Megnéztük: a platánok erősödnek; az emléktáblát ugyan áthelyezték, de megvan.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött bűnözőket fogtak el kedden Szegeden

Szeged - Két körözött személy kezén is kattant a bilincs kedden Szegeden. Egyikőjük a megyei Top… Tovább olvasom