Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kitántorgó orvosaink - külföldi élet, te olcsó

Európa - Megéri-e külföldre menniük az orvosoknak? Erre voltunk kíváncsiak, amikor az öt legnépszerűbb célország árait hasonlítottuk össze Magyarországgal. Kiderült: az 5–10-szeres bérek mellett a megélhetés a legdrágább városban is csupán 4–5-ször költségesebb, mint itthon. Nem véletlenül állítják: az augusztusi bérrendezés sem állítja meg a kivándorlást.
Külföldön sincs kolbászból a kerítés – állítják azok, akik az egyre erősödő orvoselvándorlás ellen kampányolnak. Ők azzal érvelnek, nem elég csupán a csábító fizetési papírt nézni, azt is figyelembe kell venni, mennyivel drágább az élet a nyugati országokban. Megpróbáltunk utánajárni, vajon tényleg megéri-e új életet kezdeni a határon túl, illetve mennyire igaz az még, hogy nálunk jóval olcsóbb az élet, mint máshol.

Hamar kiderült: semennyire. Elég csak a két legközelebbi nyugati országba mennie annak, aki életszínvonalát jelentősen meg akarja emelni: az itthoni bérek többszöröse mellett alig valamivel kell többet fizetni a megélhetésért. Németország e tekintetben még jobb választás is, mint Ausztria: miközben a fogyasztói árak mindössze 30 százalékkal magasabbak a mieinknél, a fizetésekben nagyjából hatszoros a szorzó. Egy szakorvos 1 millió 450 ezret kap ott – alapbérként. Ráadásul ebből ruházkodásra és rezsire még kevesebbet is kell költenie, mint itthon, élelmiszerre is csak minimálisan többet. A lakhatásra pedig nagyjából kétszer annyit kell bérlés vagy vásárlás esetében fizetni, mint itthon. Nem csoda, ha jelenleg ez az ország a legkedveltebb célpontjuk a kivándorló orvosoknak.


Ausztria drágább, viszont közelebb van. Árakban átlagosan itt sem több 55 százaléknál a különbség, az ingatlanokat viszont jóval borsosabban mérik: közel háromszor olyan drága vásárlás és bérlés esetén egy lakás, mint Magyarországon.

Évekig az egyik legkedveltebb külföldi munkavállalási célpont Anglia volt. A szigetországban, amely legendás a drágaságáról, egy szakorvos fizetése évi 70 ezer font – havi 2,2 millió forint. Ez nagyjából tízszerese az itthoni béreknek. Ehhez képest Londonban az élelmiszerek ára átlagosan 2-3-szorosa a budapestiének. A dohányárukat is háromszoros áron mérik, a ruházkodást ugyanakkor még kevesebből is meg lehet ott úszni. Az ingatlanárak viszont az egekben vannak: bérelni és venni is az itthoni ár hat-nyolcszorosáért lehet. A rezsi nagyjából 30 százalékkal magasabb.

Drága Magyarország

Gyorsul hazánkban az áremelkedés üteme. A fogyasztói árak júliusban 5,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az EU júniusi átlaginflációja 2,6 százalékos volt, Svédországban például mindössze 0,9 százalékos, de a bennünket követő, így második legrosszabb helyzetben lévő Észtországban és Máltán is csak mindössze 4,4 százalékot mértek. Hazánkban egy év alatt az élelmiszerek ára 6,1 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 14,1 százalékkal, az üzemanyagok pedig 12,2 százalékkal drágultak. 

 
Svédországban egy kezdő szakorvos is legalább 1 millió forintot keres havonta. Ötször magasabb fizetéséből élelmiszerre 2-3-szor kell ott többet költenie, ruhaárakban viszont elenyésző a különbség. Egy kint élő magyar úgy fogalmazott: fizetése mindössze hetedét viszi el, hogy két főre bevásárol. Az ingatlanbérlés az északi országban nagyjából négyszer drágább, mint nálunk, aki saját tulajdont szeretne, az itthoni árak ötszörösét kell fizetnie a lakásért. A rezsi ott mindössze 15 százalékkal magasabb. Összességében nagyjából kétszeres fogyasztói költséggel kell számolni.

A vizsgált országok közül Svájcban a legmagasabbak a fizetések – még az angolokét is übereli nagyjából 10 százalékkal. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy Norvégia és Dánia mellett ez a legdrágább ország Európában. Megdöbbentő lehet itt egy bevásárlóblokk: ásványvizet négyszeres, kenyeret három és félszeres, csirkehúst ötszörös áron kapunk meg a magyarhoz képest. A lakásbérlés- és vásárlásnál 4-5-szörös a szorzó, a rezsi viszont alacsonyabb, mint Magyarországon. A svájci fogyasztói árak átlagosan 170 százalékkal magasabbak, mint a magyar – de havi több milliós fizetéssel ezt valószínűleg nem sokan érzik gondnak.

Olvasóink írták

196 hozzászólás
 • 196. tucat 2012. augusztus 30. 22:32
  „Örülök, Macs, ha tényleg így van. :)
  Egy másik, az alaptörvény illusztrációival foglalkozó témában Queenmargareth-et is szerettem volna megnyugtatni, de jobbnak láttam, ha nem mászom bele a..., slamasztikába, felidegesítve magam éjszakára. :) Inkább itt fújom ki magamból a gőzt, magamat is nyugtatva: az EU tagországaiban elképzelhetetlen az aktív népirtás - a mondatot, persze, lehet csűrni-csavarni, például a "szabadságharc" sikere szerint is. ;). Nem féltem én már a baromfi-ürülékes éltemet, csak szeretnék valamiben hinni még. Akár csak szegény Queenmargareth. :)

  Jó éjt!

  Önnek is Scott1, ha itt van! ;) Ha nincs itt, akkor is. :)”
 • 195. macs 2012. augusztus 30. 21:32
  „Tucat,
  kösz! Megnyugtattál!”
 • 194. tucat 2012. augusztus 30. 18:46
  „Macs kérdezi:
  "...miért van az, hogy még mindig oly sokan lelkesednek?"
  A félelem elhülyíti és/vagy lezülleszti (az alfa pozíciójúak kegyeit leső falkaállattá nyomorítva) a Zembereket, Macs. Tömegével.
  Ezért van.
  Aki pedig nem "áll be a sorba", arra gyorsan rásütik a bélyeget: hülye. Aki meg hülye, az haljon meg!. Így válik a tisztesség és a becsület a mártíromság hülyeségével egyenlővé, nevetség tárgyává és veszélyforrásként kerülendővé. De aki "ügyesen forgatja magát..."
  Ezért van, Macs.”
 • 193. tucat 2012. augusztus 30. 18:35
  „192. macs
  Szegény nagyi...
  Míg rá nem jönnek újfent, hogy mégiscsak meg lehetne terhelni az internethasználatot egy csipetnyi adatforgalmi adócskával.
  Tucat! Hallgass! A fenébe is, most már mindegy, remélem, nem figyeltek épp ide! Ccc! Ejnye!

  /A´ biztos, hogy drága ja zállam, főleg, ha ja piacrul finanszírozza ja működésit, azt a drágát, ami, ugye, neki van... Nem vóna ó´csóbb a kerálság alkotmán´képestül-koronástul? Elvégre nem a mi fejünket szorí´ja ja korona. Nem közvetlenü´, na. :D/

  Orvosok! Gyertek haza! Most már nagy a baj tényleg!”
 • 192. macs 2012. augusztus 30. 18:02
  „hoppárézimi,
  nagyon egyetértek veled!
  Egy dolgot nem értek, miért van az, hogy még mindig oly sokan lelkesednek?
  Pl. az ismerősöm, akitől megvonták a nyugdíját, igaz forintban ugyanannyit kap, csak most korhatár alatti ellátott, ez is mire volt jó. Az unokája nem adta be a felvételilapját, mert a család nem tudja finanszírozni a tanulást, hitel nem akarnak felvenni. A veje munkanélküli lett. A fia kb. fél éve már külföldön van, most jön a baba. A nagyi már most azon kesereg, csak interneten fogja látni.”
 • 191. hoppárézimi 2012. augusztus 30. 16:55
  „Kedves Scott!

  Nos, a stresszre. Az van, ha az embernek nincs pénze semmire. Ha fél, hogy még a semmit is elveszik tőle. Vesztenivalója ugyanis csak annak nincs, aki már halott. Lehet beszélni arról, milyen az ország és mióta. De egy biztos. A Fidesz az első kormány, amely olyan szinten vágta vissza a szociális hálót, hogy az már gyakorlatilag el is tűnt. Nem védi semmi a beteget, az öreget, a fogyatékost, a szegényt. Ha nincs annyi gógyija, hogy megfelelő helyen nyaljon, és egy legalább minimálbéres állást kapjon, akkor dögöljön éhen 47 vagy 28 ezerből. Slussz. Az MSZP lehet, hogy szívatta az országot, de legalább a tehetetlen réteget békén hagyta.

  Sámli. Elmagyarázzam? Igaz, nem én vetettem fel, de nagyon jó párhuzam. Szóval, önök, kedves 2/3, megszavazták a jelenlegi kormányt. Így jártunk. DE. Ha nem viselnének szemellenzőt, látnák, hogy önök, akik megszavazták a kormányt, önök éppúgy fognak azokkal bedőlni az árokba, akik nem. Mert ha majd ö veszíti el a munkahelyét, vagy valamelyik családtagja lesz fogyatékos, rokkant (komolyan, nem kívánom ezt, az isten óvjon meg mindenkit tőle, meg a magyarok nyilaitól, de mindegy), akkor megtudja, hogy semmit nem fog számítani, hogy azt kiabálja: de hát én rátok szavaztam, ne bántsatok. Nem fog számítani. Az ismeretségi körömben nincs olyan, akit meg ne tépett volna ez a kormány így vagy úgy, és higgye el, nem válogattak a szerint, ki hova szavazott. Nem is fognak. Egy példa. Bedöntötték az újautó-kereskedelmet. A használt autó piac még ment valahogy. Most a kötelező éves műszakival bedöntik azt is. Biztosan túlságosan buta vagyok, de én eddig csak esztelenül meghozott döntéseket, fejetlen vagdalkozást látok, értelmes, logikai tett-következmény döntést még nem. Azaz de. Bedöntést :-(((”
 • 190. tucat 2012. augusztus 30. 16:43
  „189. scott1
  :O
  Drága, Kicsi Scotty!
  Ön biztos benne, hogy ért engem (meg a problémát), én pedig az ellenkezőjéről vagyok régóta teljesen meggyőződve.
  A könnyebb érthetőség kedvéért most a próza pórázán, a tőlem telhető legegyszerűbb mondatokba foglalva, térden állva kérem, egyszer, ha az ideje engedi, olvasgasson engem itt, alább, elmélyülten, hátha lekaparja a bélyeget azután a homlokomról. Néhány más bejegyzés is a segítségére lehet ebben.
  Bízom benne, szurkolok is nagyon, hogy sikerre vigye ezt a szellemi vállalkozást! Nem miattam, hanem Ön miatt. Komolyan. És, talán nem hiszi, pedig így igaz: szeretettel. :)

  Tucat jobbágy”
 • 189. scott1 2012. augusztus 30. 15:36
  „És mi okozza a stresszt itt? Ki vándorol el innen?
  2010-ig 200-300 ezer ember elvándorolt az országból, úgy, hogy önök a legkisebb stressz nyomát sem vélték felfedezni! A legtöbb elvándorló része annak a 900 ezres BAR listásnak, akik "megszületésében" önök semmi kivetnivalót nem találtak. A legtöbb elvándorló részese volt annak az összeomló munkaerőpiacnak, amely a megkétszereződő munkanélküliség eredménye, ami magával hozta a munkavállalók kiszolgáltatottságát az alacsony béreket, a fizetőképes kereslet visszaesését, a bedőlő lakáshiteleket stb. de ebben sem láttak semmi kivetnivalót.
  De egyáltalán Szegedről és térségéből több ember vándorol az ország más területeire mint külföldre, de persze ebben sem láttak soha semmi kivetnivalót...
  Ki rúg ki milyen sámlit? Ki kapaszkodott fel? Elnézést de a személyeskedést mellőzni nem tudó hozzászólásaiból ítélve magának volna szüksége az emlegetett pszichiáterre!”
 • 188. tucat 2012. augusztus 30. 14:40
  „Igen, a dominóelv... Meg a rövidlátás, ahogyan írja: akik felkapaszkodtak (jól meg is kopott a körmük többnyire a munkában :P), nem képesek észrevenni, hogy előbb-utóbb (ma már inkább előbb) kirúgják maguk alól a sámlit...
  Bár mindenki olyan tisztán látná ezt, mint Ön!
  (Vagy amilyen könnyen átlát Scotty a szánalmas mellébeszélésemen. :D Ezt kár volt, mert ezért megint el fogja húzni a nótámat, de majdcsak túlélem valahogy. Remélem azért, nem ártok túl sokat az egészségének ebben a nagy orvoshiányban itt! :))

  Ja, s mindazt, amiről beszélt, felteszem, viszonylag nyugodt, viselhetően stresszes környezetben teszik, tehetik az ismerősei. Többen írták korábban, hogy ez már önmagában is felbecsülhetetlen előny. Egyet is értek velük teljesen. Igaz ugyan, hogy mis sokat szenvedünk, de legalább jóval rövidebb ideig, mint ők arrafelé. :D

  További szép, derűs napot! Ilyet, ni: :) Scottynak is! :) Sőt, neki külön: :) ({)”
 • 187. tucat 2012. augusztus 30. 14:30
  „Jól van.
  Hogy sose tartson a felcser, ahol most,
  Csábítsunk haza száz tucat orvost!
  Így lecsitulhat benned a kráter,
  Mert neked is jut majd pszichiáter.

  (Vissza se kellene néznem, Scott one,
  Tudhatom úgy is: harrachod ott van.
  Csááááá! :))”
 • 186. hoppárézimi 2012. augusztus 30. 14:28
  „Ma kaptam híreket. 55 éves optikus ismerős, plusz feleség, három felnőtt gyerekkel. Két éve dobbantott Angliába, azóta utána ment a pereputty, szépen megállapodtak, van munka mindannyiuk számára, köszönik, lakásbérlés mellett még félretenni is tudnak. Ma voltam szemüveget csináltatni: a régebbi keretből egy kevésbé régibe tetettem át egy még régebbi üveget, mert két éve nincs pénzem a felírt ÚJ szemüveg kiváltására, pedig keretet sem kellene vennem, van. De nincs 28 ezer forintom a lencsére. Régen, ha bementem az optikába, mindig kellett várni. Most "engem" vártak: egy lélek nem volt. Dominó-elv: elszegényítik a embereket, dőlnek velük a fogorvosi, szemészeti, látszerészeti, egyéb magánorvosi praxisok. Leírom újra: a felső tízezer nem fogja eltartani a gazdaságot. Belátható időn beül bedől az egész, és viszi magával az egész országot, kormányostól. Valaki ott fenn???”
 • 185. scott1 2012. augusztus 30. 13:35
  „Ennek mi köze a cikkhez, vagy a cikkel kapcsolatban elgondolt igazságodhoz, amely köszönő viszonyba sincs a valósághoz, az orvosok valós helyzetéhez, az alapvető tárgyi tévedéseidhez, a politika irányába terelt szemellenzős nézeteidhez, a rézigazságokra is alig épülő hőzöngéseidhez?
  Kifárasztani téged? Téged nem kell kifárasztani! A saját ostobaságaid, amiket leírsz azok fárasztanak ki - hiteltelenítenek el. Nem volt olyan véleményed, ami köszönő viszonyba lett volna a valósággal, igaz nem is nagyon próbáltad tagadni, ezt talán még lehet becsülni benned... ami alapvetően elég szánalmas, pont annyira mint amit képviselsz!”
 • 184. tucat 2012. augusztus 30. 11:40
  „Búcsú, s bús retirálás Scotty elől

  Úgy? Szóval eldöntötte, kifáraszt?
  Ímhol küldöm a végső választ:

  (Üszkös lelkem serceg a tűzön;
  Szürke gatyámat szuronyra tűzöm:)

  Folyjon szép szemem, éke pofámnak!
  Hidd el, jó uram, én sose bántlak!
  Huncut lelkem a Devla segítse,
  Hogy sose lássam a nőm ülepit se!

  Ennyi elég lesz már. Ülepítse!”
 • 183. scott1 2012. augusztus 30. 07:35
  „Az én álmomért aggódsz, miközben még éjfél után is írogatsz? Én foglalkozok veled intenzíven, amikor még más hozzászólóknak is engem emlegetsz teljesen más témákkal kapcsolatban is, miközben már hozzá se szóltam a cikkhez? Az én intenzitásomat emlegeted, amikor van olyan hozzászólásod, amely nagyobb terjedelmű mint az én hozzászólásaim összesen? :D Legalább azt olvasd már vissza amit írtál... :D
  Amiket te összehordasz itt napok óta az köszönő viszonyban sincs a valósággal, de az idő előrehaladtával ez csak egyre erősebb nálad... Na mindegy, legalább az "osztrák" idézetes troll haverjaid felfogták, így nem írtam hiába! :D”
 • 182. tucat 2012. augusztus 30. 00:20
  „181. scott1
  Oké, nem az osztrákok, nem a hispánok, nem is a frankok, se a longobárdok, de nem is a bajorok, sem pedig a szászok, hanem a mai Svájc területén álló Zürich melletti fatemplomba menekülő rétorománok 897. augusztus 3-án, tizenegy óra kilenc perckor, mielőtt a fél-ázsiai cserkészek, alig pár héttel egy maroknyi arab turista után, kifosztották, majd rájuk gyújtották a templomot. Szerencsére azonban mind megmenekültek, tőlük tudom én is. Jól elbeszélgettem velük, de svájciaknak azért sem szólítottam őket, mert csak bambultak volna rám szegények, még a műveltnek számító, világot látott papjuk se tudta volna, miről beszélek... :D

  De nem viccelek, és iszonyúan sajnálom, hogy most csak ennyire futja az időmből (máris áll a zászló, kellenék nagyon :)), ezért gyorsan megerősítem, vér komolyan:
  :DDDDDDD
  És ezt is:
  ({)
  :)
  Kár, hogy csak holnap reggel kézbesíti a portál. De jobb későn, mint szódás a lovát..., vagy valami ilyesmi. :S ;)
  :D
  Nagyon nagy ajándék nekem az Ön létezése (is), főleg, hogy ily intenzíven és kitartóan értesít is róla! :D Hogy mondja? Nem, nem, dehogyis tréfálok! Tényleg! Komolyan! :D
  Remélem, nem riad föl, és nyugodtan, szép álmokat kergetve alszik reggelig! :) Tényleg örömömre szolgál, hogy a kortársamként létezik! :)”
 • 181. scott1 2012. augusztus 29. 19:19
  „tucat, te őszintén? Na ne viccelj már! :D
  Ennyi, ezért kár volt kompenzálnod a témát szinte semmibe sem érintő, a valós problémával nem is foglalkozó, novella hosszúságú, összefüggéstelen, a sötét éjszakába is írt, személyeskedő hozzászólásokban... és mindezt ezért, mert leírtam, hogy az osztrák idézeted nem csak, hogy valótlan alapokra épül, hanem még svájci is, illetve hogy kimondottan röhejes olyantól, aki oly sokat képzel magáról?
  Téged ahogy 2010 előtt, úgy most sem érdekel az orvosok elvándorlása... egyetlen dolog motivált, az a téma politikai irányba terelése és a hangulatkeltés! Na persze, azokkal az érvekkel és azok valósság tartalmával másra tényleg nem is igazán lettek volna jók... :D”
 • 180. tucat 2012. augusztus 29. 18:37
  „178. scott1
  Ez most nagyon őszinte lesz, és tényleg a lelkem és a szívem legmélyéből tör fel, nem is próbálok ellenállni, mert csak elsöpörne az ereje:
  :D
  ({)
  Jaaaj!
  :)
  Annyira sajnálom, hogy nem térhetek most azonnal nyugovóra ezzel a mesés-mosolygós derűvel a lelkemben! Mindegy, megpróbálom megőrizni, hátha kitart hajnalig.
  Nagyon köszönöm, Scotty! Indeed! ;) :)”
 • 179. tucat 2012. augusztus 29. 18:32
  „177. macs
  Hiába is provokálsz, tudom, hogy érted! :D Csibész! :D
  ***
  Na, de ha már visszaoldalogtam, mielőtt nekivágok a sűrű-sötét magyar éjszakának, számítva az újabb orrba kormányzásra (még nem Orbántól, de ami késik..., az a pesti gyors :)), megint előre válaszolok (az Úr legyen irgalmas az én sötét lelkemhez, de kezdem megkedvelni ezt a macskamód fújtató Scotty-t :)), bizonyítandó, hogy van még az osztrákok mormolta svájci imánál is sokkal lejjebb:

  Ó, én drága barátom, édes Scott egy!
  Szellemi császárságod nem vitatom,
  Mégis füstöl a dentin, s villan foghegy -
  Nem hittem, hogy vár még ily vigalom! :D

  De még vár, ugye? ;)
  (Általában őskáosz vesz körül, lármás nyüzsgéssel, talán ezért, hogy az előző üzenetbe hiba csúszott: "send me free" helyett: set me free, természetesen. Bocs! :))

  Nyugodt éjt mindenkinek!”
 • 178. scott1 2012. augusztus 29. 18:18
  „Tucat!
  "Hunnia" problémájának felfogni az orvosok elvándorlását, amikor a nálunk jóval jobb körülmények között élő szlovákoknál ezért kis híján szükségállapotot vezettek be tavaly nyáron? Amikor az elvándorlás mértéke legalább ekkora vagy nagyobb Lengyelországban, Csehországban, Romániában...? :D
  Felesleges a nevemet citálnod minden egyes hozzászólásodban, főleg úgy, hogy sem a 2010 előtti orvoselvándorlásról sem a többi kelet-európai ország orvosainak elvándorlásáról nem veszel tudomást! Egy közel egy évtizedes, az unióhoz 2004 és után csatlakozó - közel fél európát érintő - országok azonos problémájáról csak te tudod azt képzelni, hogy az egyik ország 2 éve kormányra jutott pártja a felelős, persze ha "harraghozni" támad kedved, hol érdekel téged, hogy igazából közöd sincs a valósághoz, ugye? :D”
 • 177. macs 2012. augusztus 29. 17:54
  „tucat,
  Te már nagyon magas síkokra emelkedtél, ahová én, sajna nem tudlak követni. :-) Talán azért fontos számomra a gazdaság, mert a lét határozza meg a tudatot. :-D”
196 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenesben a Kapocs Ételbár

Családi napot rendezett az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány. A szombati rendezvényen színpadi programokkal és játékokkal várták az érdeklődőket. Tovább olvasom