Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kitartó volt a citerakészítő: 43 évig várt Tanács Zoltán, hogy megtanítsák játszani

Üllés - 43 éves korában készítette el első citeráját Tanács Zoltán, pedig már kisgyermekkorában is rajongott a hangszerért. Az üllési férfi azóta zenekart alapított, gyerekeket tanít citerázni, és a hangszert is maga készíti el.
A most 48 esztendős Tanács Zoltán már kisgyermekkorában égett a vágytól, hogy megtanuljon citerázni: jelentkezett a citeraszakkörbe, de eltanácsolták. Az üllési férfi nem adta fel: vásárolt magának egy citerát, de a virtuóz pengetést saját kútfőből se tudta elsajátítani.

– Öt éve azonban szerencsés fordulat következet be: Forráskútról pont a mi utcánkba költözött Hunyadvári István nyugdíjas tanító, aki citerázást is oktatott. Már az első beszélgetésünkkor kijelentette, hogy megtanít játszani – mondta Tanács Zoltán. Az okítás olyan jól sikerült, hogy Tanácsék 3 éve Királydinnye citerazenekar néven együttest alapítottak, feleségével pedig hetente tartanak 10 gyereknek citeraszakkört az alkotóházban. – Miután megtanultam játszani, úgy gondoltam, hogy a hangszert is el tudom készíteni. Azóta 50 citerát csináltam, közülük 11 zsűrizett darab, azaz kidolgozása mindenben megfelel a hagyományoknak – mondta a népihangszer-készítő.

Kitartó volt a citerakészítő: 43 évig várt Tanács Zoltán, hogy megtanítsák játszani. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A férfi főleg saját magának készíti a hangszert 4 különböző méretben – pikolótól a basszusig. – Egy hét alatt kész az egész, és azért ilyen sok idő alatt, mert az egészet ragasztom, és várni kell a száradásra. A hangszerkészítő többek között készített már dunántúli motívumokkal bíró hasas citerát és alföldi motívumos galambdúcos hangszert is. – Az Alföldön nagy hagyományai vannak ennek a hangszernek, de manapság igazán csak az elhivatottak körében népszerű. Egy citera 20–60 ezer forintba kerül, és egy jó tanár mellett nem nehéz megtanulni rajta játszani – mondta Tanács Zoltán. Az országban nem sokan foglalkoznak citerakészítéssel: zsűriztetni rendszerint 10–15 mester viszi a citeráit. A hangszer fedelét lucfenyőből célszerű készíteni: ennek a fának a legjobb a hangvezető képessége. A citera – mint megtudtuk – keményfejű: főleg dióból csinálnak neki fejet.

A hangszer népi motívumai mellett jól megfér a modern technika is: Tanács Zoltán elektronikus hangolóval keresi meg a g hangot, amelyen a hagyományos alföldi paraszti dallamokat a legszebben lehet lejátszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a kisteleki tornaterem

Elkészült a Kisteleki Általános Iskola új, 252 négyzetméteres tornaterme – tájékoztatott Mencz Angéla projektmenedzser. Tovább olvasom