Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Kitett ujjal Szegedről Vásárhelyre

Szeged - Az utóbbi években egyre kevesebb stoppost látni az utak mellett. Azt mondják, kölcsönös a bizalmatlanság autós és a kitett ujjal utazó között. Teszteltük, hogy a Szeged– Hódmezővásárhely útvonalat mennyi idő alatt lehet megtenni – autóstoppal.
Éveken keresztül jártam az országot stoppal, de néhány esztendeje leszoktam róla, hiszen egyre nehezebben jutottam A pontból B-be. Sok jóra most sem számítottam, amikor Hódmezővásárhelyre indultam Szegedről.

Délelőtt tizenegy óra, hatalmas a forgalom, elviharzanak az autók mellettem. Az ötödik percben már negyvenhat járművet számolok össze, amikor őszinte meglepetésemre egy Audi fékez le mellettem a buszmegállóban.

Középkorú úr a jótevőm, mosolyogva invitál az anyósülésre, miután felszabadítja a helyet számomra. Ilyenkor mindig hagyom, hogy a sofőr kezdeményezzen beszélgetést: ő a szakmájáról és a családjáról beszélt, valamint arról, hogy maga is gyakran választotta az utazás ilyen formáját.

Szeged határában 5 perc integetés után megálltak kollégánknak. Fotó: Karnok Csaba
Szeged határában 5 perc integetés után megálltak kollégánknak. Fotó: Karnok Csaba

– Pestre jártam iskolába a hatvanas években, legtöbbször stoppal. Ezért is veszek fel gyakran utasokat, de nem mindenkit – mondja Sebők Dezső, egy asztalosipari kft. ügyvezetője.

Kedélyes beszélgetést folytatunk Hódmezővásárhely határáig, ahol felfedem kilétemet. Egyáltalán nem haragszik a teszt miatt, sőt a visszafele útra is tippeket ad. A város határát jelző tábla előtt teszem ki ismételten az ujjamat, immár bízva a gyors sikerben. Be is következik: a hatodiknak elhaladó autó lehúzódik. Ismét anyósülést kapok.

– Húsz éve itt tanultam a középiskolában, naponta jártam át stoppal Szegedről. Azóta mindenkit felveszek – meséli a magánvállalkozást vezető férfi.

Megtudom, hogy annak idején, a matematikaérettségije előtt negyedórával még Szeged határában ácsorgott, de egy Mercedes felvette, és két perccel kezdés előtt már a vizsgán volt. Az út vége felé neki is elárulom, hogy próbastoppolok, ő sem haragszik. Inkább boldognak tűnik, elmeséli, hogy általában nem ezen az útvonalon jár, szándékosan kanyarodott erre, hátha jót tehet egy stoppossal.

Pontosan ötven percig tartott az út oda-vissza. Busszal ugyanez a táv hetven perc lett volna. Ezek után megfontolom, hogy újrakezdjem az autóstoppos utazást.

Törvények

Romániában bevett szokás, hogy az utasok fizetnek. Általában csak egy-két száz forintot, de illik felajánlani egy bizonyos összeget, ezt legtöbbször el is várják az autósok. A hollandiai Hágában az utak mellett külön helyeket alakítottak ki stopposoknak, ahová az autók lehúzódhatnak. Tilos stoppolni bizonyos területeken, például börtönök közelében. Egyes országokban veszélyesnek tartják, ezért tiltják. Más államokban – többek között nálunk is – csak az autópályákon tilos, de a felvezető szakasznál nem.

Olvasóink írták

 • 19. persona 2009. augusztus 05. 10:47
  „18. ennél jobb nincs?:)”
 • 18. flexsnake 2009. augusztus 05. 06:36
  „17. meg? mindenki magából indul ki :D”
 • 17. SP 2009. augusztus 04. 22:43
  „Ma már veszélyes sport a stoppolás. A fiúkat is megerőszakolhatják. Sok a deviáns.
  Régebben elfogadott életforma volt a stoppos.
  Korlátozott darabszámban volt utazási kedvezmény a vonaton, ezért népes tábora volt az eme műfaj gyakorlóinak.
  Persze a siker nem volt garantált.
  Egy délelőtti szigorlat után stoppal igyekeztem haza Bp. -ről Szegedre leánykérőre, de nem jött össze a dolog. Éjszakára az út szélén maradtam.
  A formaságokon csak testvéröcsém vett részt, rám várva nélkülem. Talán ez 1 égi jel lehetett, hogy ne nősüljek meg.
  Megnősültem, vannak pillanatok, amikor megbánom.”
 • 16. persona 2009. augusztus 04. 22:07
  „14. nyúljál már magadhoz, akkor talán megnyugszol..:D”
 • 15. NTK 2009. augusztus 04. 21:13
  „Én akkor stoppoltam sokat amikor katona voltam: kétszer viszont majd besz...tam. Minkét eset még ´91 tavaszán történt.

  Vásárhelyen voltam katona. A kimaradásból fél 6-ra kellett visszaérni. Mindig negyed órával korábban mentem ki a buszmegállóba és stoppoltam. Ha nem vett fel senki, akkor 5-kor jött a busz a Budapesti krt.-i megállóhoz és azzal mentem. No egyszer hajnalban is így kint álltam, stoppoltam. Egyszer csak elment előttem egy kocsi,- Audi 80 - majd jó száz méterre fékezett, visszatolatott és az ajtó nyílt. A sofőr kérdezi, hogy hová, én mondom, ok, üljek be és kössem be magam. Az Algyői úton már 120-szal mentünk. Ahogy elhagytuk a Shell kutat 180 km/h-ra gyorsítottunk és így mentünk Vásárhelyig. Menetközben próbáltam kiszámolni, hogy mennyit is megyünk másodpercenként, meg, hogy milyen messzire világit a tompított fényszóró mert, hogy szembe forgalom azért már volt. Nem nagyon sikerült. Lényeg a lényeg, hogy kevesebb mint 10 perc alatt Vásárhelyen voltam. Szegeden a busz akkor még el sem indult a Marx térről. Akkoriban még nem volt készen a 2x2 sáv és csak remélni mertem, hogy nem kerül elénk valaki.

  A másik eset visszirányba történt. Akkor egy Ford Sierrában szorongtunk hátul hárman katonák és 140-nel mentünk a ködben ... Akkor is alig vártam, hogy kiszálhassak. Csoda, hogy élve megúsztam minkét esetet.”
 • 14. flexsnake 2009. augusztus 04. 19:42
  „13. .... meg ha szétdobod a lábad vagy behajolsz :D
  Igencsak tapasztalt lehetsz....
  4. téged a stopposok sem vesznek be szívesen :D
  Azért egy romát is kiállíthattak volna hogy őt felveszik-e.....”
 • 13. efje 2009. augusztus 04. 19:16
  „Rutinos vilagutazokent allitom hogy nem az ut mellett kell stoppolni, hanem forgalmas benzinkuton kell bekereckedni valakihez. Atlagban 6-bol egy elvisz, mar ha szimpatikus vagy neki.”
 • 12. kissjani85 2009. augusztus 04. 18:52
  „Sziasztok!

  Leírom mert van rá időm.

  Stoppos élményeim:

  1, 2007 érettségi szóbeli után iszogatás majd busszal át Szegedre aholis félúton le kellet szállnom szorító problémák miatt szóval félúton Vhely és Szeged között a hídnál este fél 11 után korom sötét és kb 5 perc után megállt és elvitt egy kedves szerintem " üzletember ". Egészen a Sing-ig.

  2, Ugyanúgy késő este nem volt hely a kocsiban és ezt a módját választottam az utazásnak Vhely határában kb 5 perc és meg is álltak.

  3, Na itt már lehet keverem a sorrendet. :) Sing-ből hazafele jövet valahogy ki keveredtem baktóba és ott stoppoltam nem is emlékszem nagyon a dologra ( alkohol hatása :) ) annyi nagyon megragadt, hogy a fickó azt mondja azért vett fell mert az Ő fiát is felvették nemrég mikor hasonló állapotban volt. Jól tette!

  4, Szintén buszról száltam le szorító gondok miatt :) És Vajhátnál vett fel egy Danone kamion! Rendes volt a srác adott egy kiflit + joghurtot :D

  Ezek mind mind egymás után következtek.
  Majd jöttek a rossz élmények.

  Szentesről jöttem volna haza hétköznap éjfél fele 2 óra eltelte alatt csak egy hölgy állt meg aki Mindszentre ment ami sajnos nekem nem volt jó.

  Aztán 1 éve próbálkoztam Szegedre menni szintén este ami ugyancsak 1 óra után teljes kudarcba fulladt.

  Azóta nem próbálkozom, szerintem lassan már nem is fogok.

  Ui.: Ha alkalmam nyílik rá Én szerintem el viszek majd pár stoppost, legalább annyit ahányszor engem is elvittek. Ez így fer szerintem! ( persze csak ésszerű keretek között gondolok itt öltözék és kinézetre valamint legyen egyedül ).

  Bocsi hogy hosszúra sikeredett!”
 • 11. csutka 2009. augusztus 04. 18:27
  „Ez a srác a múlt kedden stoppolt baktóban.”
 • 10. daveedbrown 2009. augusztus 04. 18:11
  „Már ezt is tesztelik??????”
 • 9. Carlo 2009. augusztus 04. 17:44
  „na kezdem újra , amit az előbb elkezdtem leírni
  előre bocsátom, valamikor régen én is vettem fel stopposokat

  Arról a tisztelt próbastoppos cíkkíró nem ír, mert valószínű nem is tud róla hogy:

  Aki felvesz 1 stoppost, az ezzel együtt felveszi a vele együtt járó felelősséget is... !!!

  mert ugye nincs baj, amíg baj nincs
  de ha történik valami
  egy beleset, 1 rablás, ha pl : a balesetben megrokkan a kedves idegen utas a sofőr hibájából... na gondold csak végig

  és aztán az út szélén lehet szidni azokat az autósokat, akik megállás nélkül haladnak tovább

  na , engem inkább csak szidjanak”
 • 8. Tolpal 2009. augusztus 04. 16:21
  „Soha nem volt igazán szerencsém a stoppoláshoz, de öcsémnek.....
  A mai napig ez a fő közlekedési "eszköze", fogalmam sincs mi a titka, de hihetetlen sebességgel halad.
  Bejárta így szinte teljes Európát, meg az országot keresztül kasul. A tömegközlekedésnél lényegesen gyorsabb, majdnem olyan gyors szokott lenni mint ha autóval menne. Pl. felhívott Szentgotthárdról, hogy indul hozzánk Orosházára(akkor még ott éltem) és alig több mint 5 óra múlva ott is volt. És ami meglepő, hogy nála ez átlagos.
  Talán azért működik nála mert nem kényszerből teszi, hanem szereti ezt a "sportot" ... nem tudom. Pesten él, havonta legalább 2-szer leutazik anyuhoz Mezőkovácsházára, természetesen stoppal, 3,5-4 óra alatt mindig leér, meg vissza is, szóval gyorsabban mint vonattal. Az évek folyamán nagyon sok embert is megismert ezáltal. Hmmm.... Nos, ilyen is van.”
 • 7. _palla_ 2009. augusztus 04. 16:16
  „Mi egyszer Gyulán rekedtünk a várjátékok után, busz már nem volt, Békéscsabára igyekeztük vissza, és nagyon sok idő volt, mire valaki megállt. (Megítélésem szerint átlagkinézetű huszonéves párnak.) Egy hasonló korú srác, azt mondta, azért vett fel minket, mert unatkozott, így legalább van kivel beszélgetnie.
  Egyedül biztos nem mernék stoppolni, kizárt.
  Erdélyben sokat stoppoltunk, ott gyorsan fel is vesznek. :) (Magyagországon a stoppolásra nem érdemes építeni, az biztos.) Ott a fizetést valóban illik felajánlani, de csak egy román házaspár fogadta el. Magyarok soha, és románok is csak ebben az egy esetben.”
 • 6. tüsök 2009. augusztus 04. 14:55
  „Veszélyes beülni idegen autóba a mai közlekedési morál miatt.”
 • 5. Tommyst 2009. augusztus 04. 14:30
  „Próbálkoztam már stoppolással, nem is egyszer, de soha nem volt szerencsém... Csanádon kevés a magyar autós a külföldiekhez viszonyítva, az a kevés meg nem áll meg, hacsak nem éppen ismerős...”
 • 4. persona 2009. augusztus 04. 13:59
  „én sem szívesen veszek fel stopposokat..”
 • 3. OPP 2009. augusztus 04. 13:52
  „Az ilyesmi azért rendkivül veszélyes lehet. Ki tudja ki az akit felvesznek, vagy aki felveszi miért is teszi.”
 • 2. szacsabee 2009. augusztus 04. 13:28
  „Jóképű ez a srác.”
 • 1. seggempartja 2009. augusztus 04. 13:11
  „Rohadjak meg, láttam a cikkírót stoppolni, de csak az algyői ipartelepig mentem és odáig felesleges lett volna elvinnem. Melleslegnagyon úgy emlékszem, hogy a mögöttem jövő, ezüst színű GOLF VI vette fel, de ezek szerint rossz a memóriám. Mindenesetre jellegzetes arc a srác, olyan mindenmindegy ábrázattal stoppolt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullámokban dugult be az új híd

Szeged - Tegnap reggel az első dolgunk az volt, hogy megnézzük, képes-e átvezetni a Tiszán a… Tovább olvasom