Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Kitört a téligumi-láz

Szeged -Már egy ezresért is lecseréltethetjük nyári guminkat a fagyos hajnaloknak, csúszós utaknak jobban megfelelő téli abroncsra. A szerelők szerint legenda, hogy a nyomáscsökkentés elég lenne a havas úton.
A tegnap reggeli hóeséssel végérvényesen beköszöntött a tél, a hajnali fagyok miatt csúszóssá válnak az utak. Az autósok egy része luxusnak, felesleges extrának tekinti a téli gumit, pedig az évszaknak megfelelő abroncs életet menthet. A gumisok már csak a jövő hétre tudnak időpontot adni, a legolcsóbb helyen 990 forintért cserélik a téli gumit, a legtöbb helyen azonban 1200–1700 forintot kérnek kerekenként.
Szerbia előttünk jár

Az Európai Unió a téli gumik használatát nem szabályozza, a tagállamok maguk döntenek az előírásokról. Amíg Ausztriában, Észtországban, Finnországban, Olaszországban és Szlovéniában kötelező, addig a velünk szomszédos uniós Szlovákiában, Romániában nem. Szerbiában viszont kötelező a téli gumi használata.

– Városi legenda, hogy a csúszós úton elég lenne a leeresztett nyári gumi – mondta az egyik alsóvárosi szerelő. Hozzátette, szinte mindenki egyeztetett időpontra érkezik, a későn ébredőknek a jövő hétig kell várniuk. Szerda délelőtt téligumi-csere miatt több szegedi szervizt is felkerestünk. – Hétfő reggel lehetne jönni. A hóesés miatt telített a naptár, egy autó teljes kerékcseréje 30-40 percig tart. Közben ellenőrizzük az autó téli felkészültségét is – árulta el Takács Miklós. A Marso Szeged szervizvezetője hozzátette, ahogy abbamarad a havazás, lecsillapodik a téligumicsere-láz. – Egyre többen használnak az évszaknak megfelelő abroncsot. Az idősebbek viszont állítják, ha 30 éve is elautóztak a nyári gumival, most is megteszi. Csak azzal nem számolnak, hogy a mai autók teljesítménye jóval meghaladja a 120-as ©kodáét – mondta Takács Miklós.

A téli gumira váltó autósok most sok munkát adnak a szervizeknek. Fotó: Segesvári Csaba
A téli gumira váltó autósok most sok munkát adnak a szervizeknek. Fotó: Segesvári Csaba


Felmérések szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált téli gumira, pedig az őszi időszakban a megváltozott közlekedési viszonyok miatt sok baleset történik az utakon. – Amikor elkezdünk fűteni, már lehet is a téli gumit szerelni – mondta Urbán István.

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum tavalyi felmérése szerint egy 70 kilométer/órával haladó, új téli gumival felszerelt autó 53,6 méter alatt fékez nullára a havon, nyári gumis társának ehhez 86,2 méter kell. A műgyanta pályán, amely a teljesen simára taposott hóval rokon, 40 kilométer/óráról 17 méter alatt állt meg a téli gumis autó, míg a nyári abronccsal szereltnek ehhez 57 méter kell.

* * *

Télies útviszonyok

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, télies útviszonyok között tartsunk nagyobb követési távolságot, figyeljünk a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására. A hosszabb útra indulók mindenképpen ellenőrizzék járművük világító- és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, az akkumulátort, a szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban a kesztyűs jégkaparó, a jégoldó spray és a pokróc. Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról, és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halász Tibor Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémián adták át tegnap az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Szegedről Halász Tibor. Tovább olvasom