Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kitüntetések a forradalom 50. évfordulóján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára közös ünnepséggel emlékezett vasárnap délelőtt a Politikai Foglyok Szövetségének megyei szervezete és a város a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol elismeréseket adtak át.
Fejér Dénes kitüntetést nyújt át Péter Lászlónak. Fotó: Karnok Csaba
„Ötvenhat, te csillag, a remény oly könnyű volt veled" – hangzottak a nemrégiben elhunyt Faludy György versének sorai, amelyet a Himnusz után Dobos Katalin színművész adott elő. Az egyetem zeneművészeti karának Vántus István Szimfonikus Zenekara Beethoven Egmont nyitányát játszotta. A zenemű a véletlennek köszönhetően lett ötven évvel ezelőtt a forradalom és szabadságharc jelképes himnusza. A pesti pincében működő ideiglenes rádióstúdióban ugyanis csak két hanglemez volt, ez és a Bánk bán egy részlete, ezért ezeket sugározták folyamatosan.

Ünnepi beszédet mondott Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) megyei elnöke, aki felidézte a hősies és sikeres ifjúkort, valamint utalt az 56-ot követő félszáz év vereségeire és szenvedéseire. Hangsúlyozta, bajtársaival kötelességük megismertetni a múltat a környezetükkel, hogy elfogadják őket életük legfontosabb szerepében. Beszélniük kell az 1956-os forradalomról és szabadságharc győzelmes, boldog tizenkét napjáról, valamint a megtorlás, megalázás és meggyalázás sötét évtizedeiről. Azt mondta, ha okosabban és következetesebben újrakezdhetnék, ugyanazt az utat járnák végig. Mert nem személyes érdek, hanem a nemzet ügyének érvényesítése volt a szándékuk.

A megemlékezésen Fejér Dénes, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Botka László polgármester, országgyűlési képviselővel elismeréseket nyújtott át. Tizenkilencen kapták meg a Pofosz elnökségének arany Hazáért érdemkeresztjét. A Magyar Köztársaság nevében negyvenheten vették át A szabadság hőse emlékérmet és oklevelet. A kitüntetést Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kosáry Domokos, az 56-os emlékbizottság elnöke írta alá. Velük együtt másfél száz megyei hazafi kapott emléklapot, aki annak idején becsületből adott példát.

A remény vérbe fojtását idézte fel Rácz Tibor színművész Lázár György orvosprofesszor ötven éve írt Nem harangok zúgnak, az ágyúk dübörögnek kezdetű versével. Az Akropolisz táncszínház előadását a Szózat zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom