Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Kitűzték a székely zászlót a városházára

Kitűzték a székely zászlót a városházára

Szeged, Mórahalom - Szegeden a Jobbik tűzte ki a székely zászlót a városházára péntek délután, bár eredetileg a Fidesz javasolta. Mórahalmon a megfelelő esemény adhat alkalmat a zászlókitűzésre – mondta a polgármester.

Horváth Attila - 2013.02.15. 16:24
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke Rácz Tibor alelnökkel együtt egy székely zászlót szeretett volna kitűzni pénteken a városházára, Botka Lászlóra hivatkozva. A polgármester korábbi közleményében az áll: „fölösleges közgyűlési döntést hozni a székely zászló kihelyezéséről a városházára – a kezdeményező Gyimesi és Póda képviselő urak, amennyiben óhajtják, bármikor kitűzhetik a székely zászlót a magyar, az európai és Szeged zászlaja mellé az épületre".

– A két fideszes politikus napok óta nem tűzte ki a zászlót, úgy döntöttünk, ezt magunk tesszük meg – mondta Tóth Péter. A Jobbik megyei vezetői a székházukból vittek egy lobogót a Széchenyi téri épülethez. Először azonban nem sikerült véghez vinniük a tervet, mert a technikai személyzet egyik részének már lejárt a munkaideje, a többiek pedig a város díszpolgárának, Novák Istvánnak a temetésén vettek részt.

A szegedi, az uniós és a nemzeti mellett kapott helyet a székely zászló. Fotó: Karnok CSaba
A szegedi, az uniós és a nemzeti mellett kapott helyet a székely zászló.
Fotó: Karnok CSaba

Neten rendelték

Rácz Tibortól megtudtuk, Szegeden nem sikerült székely zászlót venniük. Kénytelenek voltak az interneten megrendelni a lobogót, aminek mérete jóval kisebb, mint a város zászlaja. 

A polgármesteri kabinet részéről Kalmár Gábor arról tájékoztatta az elnököt, hogy amint a technikai személyzet munkába áll, kitűzik a zászlót. Úgy nézett ki, a zászló a hétvégét így a városháza portáján tölti. Tóth Péter azonban néhány órával ezután tájékoztatta lapunkat, hogy az első próbálkozás után Kalmár Gábor felhívta, és tájékoztatta arról, hogy mégis kitehetik a zászlót, amit az elnök meg is tett.

Székely zászlót szeretne látni a Jobbik a mórahalmi városházán is, Savanya László helyi elnök előterjesztést kíván benyújtani a város képviselő-testületéhez – erről lapunkat is tájékoztatta. – Soha nem szorultunk a Jobbik tanácsára. Akkor sem amikor kettős keresztet állítottunk, akkor sem amikor székelykaput emeltünk, és akkor sem, amikor trianoni emlékművet avattunk. Ezekre az eseményekre egyébként el sem jöttek a párt képviselői – reagált Nógrádi Zoltán polgármester. Hangsúlyozta, politikai párt nem nyújthat be határozati javaslatot a képviselő-testülethez. – A székely zászlót mi is kitűzzük a városházára, ha a testület úgy dönt. Ez azonban megfelelő alkalmat, eseményt kíván, és nem a Jobbik kérésére történik majd meg.

Vásárhelyen és Szentesen is lobog
Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere tegnap délelőtt kitűzte a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót – a magyar és a vásárhelyi lobogó mellé. Az esemény előtti sajtótájékoztatón elmondta, ezt Grezsa István önkormányzati képviselő javasolta, és ezzel természetesen nyitott kapun kopogtatott. Hiszen Vásárhely mindig is figyelt a határon túl élő magyarokra, így a székelyekre is; az elmúlt években 20 ezren lettek – a közgyűlési döntéssel élve – a város tiszteletbeli polgárai, míg az egyszerűsített honosítási eljárás eredményeként több mint 3000-en tették le Hódmezővásárhelyen az állampolgársági esküt. – A székely lobogó kitűzésével szolidaritásunkat fejezzük ki, hogy a zászlókon
szereplő szimbólumok számunkra is fontosak, és Hódmezővásárhely helyszín, partner volt az autonómiatörekvések kidolgozásában is
– mondta Kószó Péter.
Szentes is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a magyar települések hirdettek a szolidaritás jegyében. A Jobbik helyi alapszervezetének adományát, a székely zászlót pénteken tűzték ki a városháza homlokzatára, tájékoztatott Szabó Zoltán, a párt helyi önkormányzati képviselője. A város vezetése, illetve Szirbik Imre polgármester támogatta az elképzelésüket, fogalmazott a városatya.

Ha én zászló volnék
„Képviselői indítvány" – olvasom egy képviselői indítványon, amely azt indítványozza az egyik Csongrád megyei város polgármesterének, tűzze ki a székely zászlót. A mindössze tízsoros, négy ember által aláírt szövegben rosszul szerepel a polgármester neve, aki lassan húsz éve irányítja a települést. Egyelőre helyette az áll benne, egyenlőre, a képviselő-testület szókapcsolat kétféleképpen, de mindkétszer helytelenül olvasható, a hivatal pedig Hívatal.
Ha én zászló volnék, hiába lengetnének, sohasem lobognék azokért, akik nem ismerik rendesen a saját nyelvüket.

Bakos András

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 106 hozzászólás
Moderálásra küldöm 106. deszkás 2013.02.21. 11:01

RADIC! Melyik magyar zászló-t?

Moderálásra küldöm 105. SP 2013.02.18. 21:00

"A román parlamentre is kitűzik a székely zászlót" :) :) :)

"A román parlament egyhangúan fogadta el a zászlókitűzésről szóló határozatot. "

http://hvg.hu/vilag/20130218_A_roman_parlamentre_is_kituzik_a_szekely#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_2_18

Moderálásra küldöm 104. Agáta 2013.02.18. 20:40

Kár, hogy nem találtak nagyobb méretűt, szombat délután néztük, hogy milyen kicsi az a zászló. Varrjak egyet?

Moderálásra küldöm 103. mamacska 2013.02.18. 06:46

Virágzó iparág: zászlógyártás.

Moderálásra küldöm 102. radic 2013.02.17. 19:26

84. queenmargareth1 2013.02.16. 17:01

Most ezt a hisztit komolyan folytatni akarod? Hát rajtam ne múljon. :)

"tehát, mit tettek a temerini eset után?nekem az fontos."

Ennek mi köze a zászlóállításhoz? Talán a székely zászló akadályozta meg a reakciót, vagy mi? :)

"a székelyek mindenhol tegyék ki a magyar zászlót."

Megtörtént. A legtöbb erdélyi magyar településen ott leng a magyar zászló. :)

Moderálásra küldöm 101. radic 2013.02.17. 19:21

86. szatyi 2013.02.16. 17:17

" Én meg azt mondom: Én is hoztam ellenpéldát, akkor a te állításod a hamis?"

Azt írtad, hogy a székelyek kinyilatkoztatták, hogy nem magyarok. Hoztam ellenpéldát. Vagyis amit írtál, nem fedi a valóságot.
Ellenben én nem állítottam, hogy a székelyek magyarok lennének, mindössze, annyit mondtam, hogy ismerek olyanokat, akik magyarnak tartják magukat. Ilyen esetben az ellenpélda is engem igazol.

Szóval igen, most jobb nekem. :)

Moderálásra küldöm 100. gretzki 2013.02.17. 18:39

http://profitline.hu/hircentrum/hir/282036/Szekelyzaszlo-ugy:-all-a-bal-Romaniaban

Moderálásra küldöm 99. deszkás 2013.02.17. 13:22

Az hogy mégis nem a hivatalos magyar zászlót kérték magyarjaink., ez őket minősíti. Ez meg legyen a nem nyilvános egyéni véleményem!

Moderálásra küldöm 98. deszkás 2013.02.17. 13:19

KONTRAPISTA! ÉN NEM SZERBiáról beszélek! Ungarise nyaf nyaf. Mondom magyar közlöny!

Moderálásra küldöm 97. Olajfa14 2013.02.17. 10:54

Okos döntés. Egy hivatalosan nem létező zászló, újabb <moderálva>keverés Romániával szemben. Vajon jó ez nekünk, a székelyeknek...????


106 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...