Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Kitűzték a székely zászlót a városházára

Szeged, Mórahalom - Szegeden a Jobbik tűzte ki a székely zászlót a városházára péntek délután, bár eredetileg a Fidesz javasolta. Mórahalmon a megfelelő esemény adhat alkalmat a zászlókitűzésre – mondta a polgármester.
Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke Rácz Tibor alelnökkel együtt egy székely zászlót szeretett volna kitűzni pénteken a városházára, Botka Lászlóra hivatkozva. A polgármester korábbi közleményében az áll: „fölösleges közgyűlési döntést hozni a székely zászló kihelyezéséről a városházára – a kezdeményező Gyimesi és Póda képviselő urak, amennyiben óhajtják, bármikor kitűzhetik a székely zászlót a magyar, az európai és Szeged zászlaja mellé az épületre".

– A két fideszes politikus napok óta nem tűzte ki a zászlót, úgy döntöttünk, ezt magunk tesszük meg – mondta Tóth Péter. A Jobbik megyei vezetői a székházukból vittek egy lobogót a Széchenyi téri épülethez. Először azonban nem sikerült véghez vinniük a tervet, mert a technikai személyzet egyik részének már lejárt a munkaideje, a többiek pedig a város díszpolgárának, Novák Istvánnak a temetésén vettek részt.

A szegedi, az uniós és a nemzeti mellett kapott helyet a székely zászló. Fotó: Karnok CSaba
A szegedi, az uniós és a nemzeti mellett kapott helyet a székely zászló.
Fotó: Karnok CSaba

Neten rendelték

Rácz Tibortól megtudtuk, Szegeden nem sikerült székely zászlót venniük. Kénytelenek voltak az interneten megrendelni a lobogót, aminek mérete jóval kisebb, mint a város zászlaja. 

A polgármesteri kabinet részéről Kalmár Gábor arról tájékoztatta az elnököt, hogy amint a technikai személyzet munkába áll, kitűzik a zászlót. Úgy nézett ki, a zászló a hétvégét így a városháza portáján tölti. Tóth Péter azonban néhány órával ezután tájékoztatta lapunkat, hogy az első próbálkozás után Kalmár Gábor felhívta, és tájékoztatta arról, hogy mégis kitehetik a zászlót, amit az elnök meg is tett.

Székely zászlót szeretne látni a Jobbik a mórahalmi városházán is, Savanya László helyi elnök előterjesztést kíván benyújtani a város képviselő-testületéhez – erről lapunkat is tájékoztatta. – Soha nem szorultunk a Jobbik tanácsára. Akkor sem amikor kettős keresztet állítottunk, akkor sem amikor székelykaput emeltünk, és akkor sem, amikor trianoni emlékművet avattunk. Ezekre az eseményekre egyébként el sem jöttek a párt képviselői – reagált Nógrádi Zoltán polgármester. Hangsúlyozta, politikai párt nem nyújthat be határozati javaslatot a képviselő-testülethez. – A székely zászlót mi is kitűzzük a városházára, ha a testület úgy dönt. Ez azonban megfelelő alkalmat, eseményt kíván, és nem a Jobbik kérésére történik majd meg.

Vásárhelyen és Szentesen is lobog
Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere tegnap délelőtt kitűzte a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót – a magyar és a vásárhelyi lobogó mellé. Az esemény előtti sajtótájékoztatón elmondta, ezt Grezsa István önkormányzati képviselő javasolta, és ezzel természetesen nyitott kapun kopogtatott. Hiszen Vásárhely mindig is figyelt a határon túl élő magyarokra, így a székelyekre is; az elmúlt években 20 ezren lettek – a közgyűlési döntéssel élve – a város tiszteletbeli polgárai, míg az egyszerűsített honosítási eljárás eredményeként több mint 3000-en tették le Hódmezővásárhelyen az állampolgársági esküt. – A székely lobogó kitűzésével szolidaritásunkat fejezzük ki, hogy a zászlókon
szereplő szimbólumok számunkra is fontosak, és Hódmezővásárhely helyszín, partner volt az autonómiatörekvések kidolgozásában is
– mondta Kószó Péter.
Szentes is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a magyar települések hirdettek a szolidaritás jegyében. A Jobbik helyi alapszervezetének adományát, a székely zászlót pénteken tűzték ki a városháza homlokzatára, tájékoztatott Szabó Zoltán, a párt helyi önkormányzati képviselője. A város vezetése, illetve Szirbik Imre polgármester támogatta az elképzelésüket, fogalmazott a városatya.

Ha én zászló volnék
„Képviselői indítvány" – olvasom egy képviselői indítványon, amely azt indítványozza az egyik Csongrád megyei város polgármesterének, tűzze ki a székely zászlót. A mindössze tízsoros, négy ember által aláírt szövegben rosszul szerepel a polgármester neve, aki lassan húsz éve irányítja a települést. Egyelőre helyette az áll benne, egyenlőre, a képviselő-testület szókapcsolat kétféleképpen, de mindkétszer helytelenül olvasható, a hivatal pedig Hívatal.
Ha én zászló volnék, hiába lengetnének, sohasem lobognék azokért, akik nem ismerik rendesen a saját nyelvüket.

Bakos András

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. deszkás 2013. február 21. 11:01
  „RADIC! Melyik magyar zászló-t?”
 • 105. SP 2013. február 18. 21:00
  „"A román parlamentre is kitűzik a székely zászlót" :) :) :)

  "A román parlament egyhangúan fogadta el a zászlókitűzésről szóló határozatot. "

  http://hvg.hu/vilag/20130218_A_roman_parlamentre_is_kituzik_a_szekely#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_2_18”
 • 104. Agáta 2013. február 18. 20:40
  „Kár, hogy nem találtak nagyobb méretűt, szombat délután néztük, hogy milyen kicsi az a zászló. Varrjak egyet?”
 • 103. mamacska 2013. február 18. 06:46
  „Virágzó iparág: zászlógyártás.”
 • 102. radic 2013. február 17. 19:26
  „84. queenmargareth1 2013.02.16. 17:01

  Most ezt a hisztit komolyan folytatni akarod? Hát rajtam ne múljon. :)

  "tehát, mit tettek a temerini eset után?nekem az fontos."

  Ennek mi köze a zászlóállításhoz? Talán a székely zászló akadályozta meg a reakciót, vagy mi? :)

  "a székelyek mindenhol tegyék ki a magyar zászlót."

  Megtörtént. A legtöbb erdélyi magyar településen ott leng a magyar zászló. :)”
 • 101. radic 2013. február 17. 19:21
  „86. szatyi 2013.02.16. 17:17

  " Én meg azt mondom: Én is hoztam ellenpéldát, akkor a te állításod a hamis?"

  Azt írtad, hogy a székelyek kinyilatkoztatták, hogy nem magyarok. Hoztam ellenpéldát. Vagyis amit írtál, nem fedi a valóságot.
  Ellenben én nem állítottam, hogy a székelyek magyarok lennének, mindössze, annyit mondtam, hogy ismerek olyanokat, akik magyarnak tartják magukat. Ilyen esetben az ellenpélda is engem igazol.

  Szóval igen, most jobb nekem. :)”
 • 100. gretzki 2013. február 17. 18:39
  „http://profitline.hu/hircentrum/hir/282036/Szekelyzaszlo-ugy:-all-a-bal-Romaniaban”
 • 99. deszkás 2013. február 17. 13:22
  „Az hogy mégis nem a hivatalos magyar zászlót kérték magyarjaink., ez őket minősíti. Ez meg legyen a nem nyilvános egyéni véleményem!”
 • 98. deszkás 2013. február 17. 13:19
  „KONTRAPISTA! ÉN NEM SZERBiáról beszélek! Ungarise nyaf nyaf. Mondom magyar közlöny!”
 • 97. Olajfa14 2013. február 17. 10:54
  „Okos döntés. Egy hivatalosan nem létező zászló, újabb <moderálva>keverés Romániával szemben. Vajon jó ez nekünk, a székelyeknek...????”
 • 96. perpetum 2013. február 17. 08:34
  „83. macs
  Te még most sem érted, hogy én hová akarok kilyukadni! Én most konkrétan nem a székelyeket akarom előrébb helyezni a többi szomszédos országban élő magyarral szemben, hanem azt tartom elszomorítónak, hogy ez a zászlókitűzés a legtöbb kommentelőből ellenséges érzéseket vált ki a külföldön élő nemzettársaival szemben. Erre írtam, hogy más nemzetek szolidaritást vállalnak egymással ilyen helyzetben, segítik egymást, kiállnak egymásért, ellentétben a tipikus magyar emberrel, aki csak a saját kicsinyes érdekei szerint cselekszik.”
 • 95. tol 2013. február 17. 07:00
  „egy apró gond van csupán, hogy ti. ezt a magyarok-Erdélyben-Romániában-kérdést külpolitikai szinten kell rendezni. A magyar diplomácia pedig oly gyenge, hogy fasorban sincs a románhoz. Sajnos. Már a kocsmába befele menet kap egy maflást a magyar gyerek. Aki persze rendkívül tehetséges...”
 • 94. szodaviz 2013. február 17. 04:56
  „Adja a Teremtő hogy csak előjáték legyen :)
  Amúgy hajrá mszp :) :D”
 • 93. SP 2013. február 16. 21:45
  „Zászló csak előjáték.

  Címerek, 64 vármegye, figyelemre méltó.
  http://stiglerne.atw.hu/cimer”
 • 92. kontrapista 2013. február 16. 20:57
  „56.deszkás
  A 43-as hozzászólást olvasd el józanul, azután válaszolj !
  ui
  A Szerb Szkupstina törvénybe iktatta a a címeres magyar zászló hivatalos használatát az ország olyan településein, ahol a magyarok aránya meghaladja a lakosság 15 %-át.”
 • 91. SP 2013. február 16. 20:53
  „Elég szerencsétlen,
  kicsi ez az amúgy tetszetős zászló, sajnos. Többet érdemelne. Várjuk a cserét.

  A torony
  dallam pling-plang műsorára vehetné a Székely nemzet közismert dalát.”
 • 90. queenmargareth1 2013. február 16. 18:48
  „ez nem Magyarország, hanem mindenki országa kivéve: magyar
  eltűnt, kihalófélben levő nemzet.”
 • 89. deszkás 2013. február 16. 17:40
  „Magyarország is kétféle zászlót használ.”
 • 88. deszkás 2013. február 16. 17:38
  „Még annyit itt olvasom:" egy a zászló egy a tábor". HOL? Magyarországon is két zászló létezik.( egy a hivatalos ,egy a "fideszes címeres")”
 • 87. .suhym. 2013. február 16. 17:29
  „Morális válság van hazánkban!:((
  Szomorú..((”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordonnal a Szabad Város Egyesület

Együttműködési megállapodást köt a szegedi Szabad Város Egyesület és a Haza és Haladás Egyesület március 1-jén. Tovább olvasom