Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kiürítik az újszegedi Árpád nevelőotthont

Tőlünk hallotta először az intézmény vezetője és az újszegedi képviselő, hogy a Szőregi úti Árpád nevelőotthon kiürítését tervezi a szegedi önkormányzat. Solymos László alpolgármester szerint nem gazdaságos fenntartani.
Hamarosan bezárja kapuit a Szőregi út 80. szám alatt levő Árpád nevelőotthon – tudta meg szerkesztőségünk. A hátrányos helyzetű gyerekeknek hajlékot adó, százéves intézménynek nyitáskor még 100 lakója volt – ma 15 magatartászavaros fiú él ott.

Meglepte az újszegedi intézmény bezárásának híre Szűcs Pétert, a nevelőotthont működtető szegedi Waltner Károly Otthon igazgatóját, illetve a körzet önkormányzati képviselőjét, Iványi Aurélt is. A döntésről egyikük sem tudott.

– A 26 ezer négyzetméteres ingatlan főépületét már nem használják, mindössze a két melléképületben gondoznak kiskorúakat. Ám ezt 15-16 gyereknek fenntartani nem racionális. Ezért kerestünk olyan helyet, ahol a működés sokkal gazdaságosabb, a gyerekek nevelése szempontjából pedig szakmailag praktikusabb és biztonságosabb. A kiköltözés jövő tavasszal várható, a kiürülő ingatlan sorsáról döntés még nem született – közölte lapunkkal Solymos László alpolgármester.

A 26 ezer négyzetméteres ingatlanon 15-16 fiatalt gondoznak jelenleg. Fotó: Segesvári Csaba
A 26 ezer négyzetméteres ingatlanon 15-16 fiatalt gondoznak jelenleg. Fotó: Segesvári Csaba

A magatartászavaros fiatalokat Tápéra, a Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti, korábban iskolaként működő, 1828 négyzetméteres épületbe költöztetné a fenntartó önkormányzat. Az intézményt a nevelőotthoni kritérium szerint kell majd átalakítani, a közbeszerzési pályázatot – a tervek szerint – még idén tavasszal kiírja az önkormányzat, a kivitelező nyáron kezdhetné el a munkát. Az önkormányzat a tizenháromszor kisebb alapterületű új otthon fenntartásán rengeteget spórolna.

Újra fölhívtuk Szűcs Pétert, immár a konkrét információ birtokában. Ekkor az igazgató hirtelen jól informált lett, már azt mondta: korábban csakugyan hallott arról, hogy Tápén egy új nevelőotthont szeretne kialakítani az önkormányzat.

– Az Árpád nevelőotthon valóban nincs kihasználva. Ezt szerencsének is mondhatjuk: nincs annyi, állami gondoskodásban lévő gyerek, mint korábban volt – magyarázta Szűcs Péter. – Tudomásom szerint a tápéi épületet bővítik majd, így kényelmesen elférünk benne.

Olvasóink írták

 • 4. zoltanz 2009. április 06. 16:47
  „Ködösítés. A nép beetetése valami blődséggel, kell a kulipintyó valaki iafiaborjának. És meg is fogja kapni, az egész vonal le van zsírozva. Van még érték ebben az országban? Mire körülnézünk, a kültéri díszburkolatok is eltűnnek. Elviszi őket a Kisvakond, és máshol túrja felszínre. Mint itt Szegedtől nem messze....”
 • 3. hazám 2009. április 05. 22:44
  „vaj, mit akar egy idegenszívű oda magának építeni? Talán egy kaszinót?”
 • 2. magyarock1 2009. április 04. 11:30
  „Nagyon kell azaz ingatlan valakiknek...”
 • 1. waterbear 2009. április 03. 20:50
  „Valakinek kell ez az ingatlan megint.... mintha a Gellért lenne a konkurencia a rendezési tervben, azt nem lehet mert az magán kézben van... így egyszerűbb az ügylet, addig amíg a közgyűlés olyan összetételű amilyen most is... de így lesz ez jövőre is?

  Jah, döntés még nem született, van több ajánlat is amit ez idő alatt feljebb lehet srófolni vagy belefér egy "komolyabb" statikai vizsgálat is, hogy aztán bagóért el lehessen adni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett a ház, Myriam nővér segített

Bordány, Zákányszék - Szerencsétlenül járt a bordányi születésű Fábián Edit Myriam missziós nővér… Tovább olvasom