Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kiürült a szabadkai téglagyár, elfogytak a migránsok - galériával

Szabadka- A szabadkai téglagyár, ahol az elmúlt években menekültek ezrei fordultak meg, mára teljesen kiürült. Csak az egykori csősz, Dusán őrzi az épületeket. Szabadkán több helyen találkoztunk migránsokkal. A marokkói és egyiptomi fiatalok napok óta próbálnak bejutni Magyarországra.
Az egykor Mácskovics Titusztulajdonában lévő hatalmas gyár lehangoló képet fest, nyomasztó ürességgel nehezedik a szemlélőre.

A 61 éves, de kortalannak tetsző Dusán – becenevén Dúle – 1993-ban az etnikai tisztogatások elől menekült Horvátországból Szerbiába. Munkásként kezdett a gyárban dolgozni, majd miután a kétezres évek elején szinte egyik napról a másikra bezárták, csősz lett belőle. Egyik épületből költözik a másikba. Nemrég azért kellett továbbállnia, mert a menekültek tüzet raktak az egyik házban, és az kiégett.
A szerb Dusán, a pusztuló szabadkai téglagyár őre. Ő is menekült. Fotó: Schmidt Andrea

Most abban a helyiségben húzza meg magát kilenc kölyökkutyájával, ahol a téglákat préselték. Az egyik gépen Jászberényi Aprítógépgyár felirat olvasható. Feliratokból akad bőven. A legtöbb arabul íródott, de van néhány angol is, amelyben egymás iránt érzett szerelmükről biztosítják partnerüket az alkotók.

Dúléval nem mindig könnyű szót érteni. Ha túl keveset vagy túl sokat ivott, akkor nehezen kezelhető. Volt, akire ráuszította nagytestű kutyáit. Egy liter borral és egy doboz cigarettával bírtuk jobb belátásra.
Korábban menekültek ezrei fordultak meg (Szabadkai padlásról indulnak a jobb élet felé, 2014. szeptember 19.), mostanában csak néhányan húzzák meg magukat éjszakánként a bejárathoz közeli épületben.

A szabadkai vasútállomáson Casablancából érkezett marokkói fiatalok pihentek. A 20 éves Nabil azt mondta, négy napja próbálnak átjutni Magyarországra. Megmutatták a vágásaikat, amiket a pengés drót okozott. A fiatalok sebeit a szegedi MigSzol (Migráns Szolidaritás) csoport önkéntesei látták el. Üdítőt, müzliszeletet és vitaminokat adtak nekik.
 
A népszerű szabadkai gyorsétteremben, a Green Foodban marokkói migránsok viccelődnek. Előbb azt mondták, irakiak, majd amikor megtudták, magyarok vagyunk, azt kérték, vigyük át őket a határon. Fotó: S

Nabilnak és barátainak egy régóta itt tevékenykedő, pakisztáni embercsempészbanda tagjai fejenként 100 euróért mutatják meg esténként, merre van a határzár.
A főutca közelében lévő Green Food gyorsétterembe két egyiptomi férfi ült be. Kávét és teát kértek. Nem tudtunk beszélgetni velük, mert csak arabul értettek. Ők is az Európai Unióba tartanak. A bejárat melletti asztalhoz egy nagyobb csapat fiatal telepedett le. Mosolyogva mondták, hogy irakiak, de aztán kitört belőlük a röhögés, és elárulták, hogy marokkóiak. – Arab, arab. Az iraki is az, meg a marokkói is – mondták.
Felkészültek a felállításra

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben bejelentette, hogy elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletesét is, hogy ez konkrétan mit jelent, de lapzártánkig nem kaptunk választ. A miniszterelnök arra utalhatott, hogy felkészültek a magyar–román határ teljes lezárására, a határvonalhoz szállították a kerítés felállításához szükséges oszlopokat, drótkerítést és a pengés drótot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden ítélték el a kétmilliárdos adócsalót

Jogerősen nyolc és fél év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy kecskeméti… Tovább olvasom