Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Kivágatta az összes szőlőjét Somodi Sándor

Ásotthalom - 18 év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor. Nem érte meg a vesződség, most hozta meg a nehéz döntést. A borászat mellett viszont kitart.
A boros szakma legnagyobb elismerését, a Pannon Bormíves Céh tagságát elsőként az Alföldről az Ásotthalmon gazdálkodó borász, Somodi Sándor érdemelte ki, tavaly pedig a fogyasztók tüntették ki, a megye alkotói díját vette át. Jövőre lesz húszéves a családi borászata, amelyről megírtuk: héthektáros ültetvényről szüretel, évi 20–25 ezer palack borából alig marad a pincéjében a következő évre.

– Kivágattam az összes szőlőt. Csak borom van – lepett meg, amikor az idei év értékelésére kértem. – Nemcsak Ásotthalom, az egész ágazat vergődik. A probléma gyökerei húsz évre nyúlnak vissza; akkoriban 130 ezer hektárról szüretelt az ország, ez mostanra 60 ezerre apadt. Azt hittük, amikor a nagyüzemek megszűntek, és tőke nélkül, de felvettük a kesztyűt a több száz éves francia és portugál nagybirtokokkal, hogy a jó bor is kell. Nem így lett, az ipari mennyiségű bor felé ment a világ. Az uniós belépés már csak rátett egy lapáttal, az unió kvótát szabott, hogy úgy lehet szőlőterületet telepíteni, ha előtte ugyanennyit kivágnak. De szabály sem kellett, lecsökkent a termőterület, nem éri meg szőlő termeszteni. Vegyes a kép, ami a technológiát illeti. Aki nem lett sok pénzből vagy hitelből, pályázatból sztárborász, oda jutott, ahová mi. Feltűntek a nagy kuszaságban olyan ifjú titánok is, akik, jól fogalmazta a szakíró, Hugh Johnson úgy akartak mindenütt klasszikus francia borfajtákat előállítani, hogy francia tölgyfahordókat használtak. Nem jött be, de ez csak későn derült ki. A szerencselovagok, akik meg nem merték rábízni magukat a saját ízlésükre, futnak a divat után, és összekeverik a hordó ízét a finom borokéval.

Csak a borászatnak él Somodi Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Csak a borászatnak él Somodi Sándor.
Fotó: Karnok Csaba

Somodi Sándor családi ültetvényére a 2002-es télifagy mért döntő csapást, azóta csak a veszteséget termelte. 44 éves borászmúlttal a háta mögött a 63 esztendős szakember nem kesereg, borász marad, szőlő nélkül. Több szőlész kollégájával közösen termelik meg a szükséges szőlőmennyiséget, ez amiatt jó, mert szakmailag is tisztességes munkamegosztást alakítottak ki. Eddig is vásárolt szőlőt a Mátrából, Badacsonyból és a csongrádi borvidék különböző helyeiről. Azt mondja, ezekből készít a szőlő természetes szépségére, a tájra, a fajtára, az évjáratra jellemző borokat. A borkészítés és a bormarketing pedig egész embert kívánt.

18 év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor. Fot: Karnok Csaba
18 év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor.
Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. cselac 2010. szeptember 30. 13:23
  „az, ibibi, az. Az élet meg egy nemi úton terjedő halálos betegség.”
 • 57. ibibi 2010. szeptember 30. 09:30
  „A borászat semmi más csak kémia tudománya.”
 • 56. cselac 2010. szeptember 30. 08:43
  „koxos, hála a jó égnek, hogy más elől nem iszod el.”
 • 55. CID 2010. szeptember 29. 23:12
  „palibá : Látom maga a tablettásat részesíti előnyben, aztán meg azt hiszi az elhülyülés a kor következménye. Pedig nem. :)”
 • 54. koxos 2010. szeptember 29. 22:59
  „sose szerettem a homoki savanyút”
 • 53. Fiastyúk 2010. szeptember 29. 22:58
  „Szomorú!
  Magunkat a tőke alá vágjuk :(”
 • 52. henriette.m 2010. szeptember 29. 21:38
  „Nem ismerem Somodi Urat, de az elhatározása nagyon elszomoritó! Hiszen MO-nak támogatnia kellene a szölösgazdákat, a borászokat! Ugyan honnan várhatnak segitséget, ha nem a saját hazájuból???”
 • 51. grizly5 2010. szeptember 29. 21:37
  „Egyszer beszélgettem vele állás ügyben! Eljött hozzám Ladájával és nagyon szimpatikus volt! Sajnálom mert tudom mindene a bor az alföldi bor!”
 • 50. Mirr-Murr 2010. szeptember 29. 20:06
  „Szerintem Somodi Úr egy remek szakember! Mi nagy tételben vásároljuk a borát, mondhatom mindenki megelégedésére! Ráadásul nincs elszálva magától, nagyon emberséges. Bár ilyen főnököm lenne nekem is! Sajnálom, hogy van itt egy-két hozzászóló aki anélkül, hogy ismerné magát az embert és a körülményeit marhaságokat ír!”
 • 49. papen 2010. szeptember 29. 19:49
  „Emberek!
  Ez egy olyan jelzés a politikának, amelyet ha nem ért, akkor nem alkalmas arra, amire megválasztották.
  Ha a hazai vállalkozásokat akarja támogatni az állam, akkor kezdje itt.”
 • 48. cselac 2010. szeptember 29. 19:37
  „varadipal: nulla vagy.”
 • 47. 620829 2010. szeptember 29. 19:07
  „nagyon öszintén-az is hüle aki itt marad mutyisztánban....itt nincs jövőkép......szerintem.”
 • 46. baruthane 2010. szeptember 29. 18:33
  „Sanyi bácsi régóta abba akarta már hagyni a szőlőtermesztést, csak borászkodni akart. Mindig azt mondta, ha elég gazdag lenne, csak borászkodna és venné a szőlőt.
  Ahogy őt ismerem valószínűleg nem támogatásért vágta ki, hanem továbbadta valakinek a telepítési jogot.
  Mert a támogatással kivágott terület mérete örökre kikerül a magyarországi szőlőkataszterből. Egyébként továbbra is van, ráadásul úniós telepítéstámogatás, nem csak kivágás.
  Egyébként a szőlőre különösen homokon nam az aszály a legnagyobb veszély, mert a szőlő elég gyorsan irgalmatlan mély gyökeret ereszt és szabályozza is magát, hanem a fagy. Ami 7-8 évent például idén is bekövetkezett, de 2002-be még brutálisabb volt.”
 • 45. varadipal 2010. szeptember 29. 17:35
  „A kis furfangos. Rájött, hogy műtrágyából, fagyállóból és tablettából is lehet olyan bort készíteni, amelyik aranyérmes lesz egy kvalifikált borvesenyen. Egerben már hamarabb rájöttek./ Meg Akasztón és környékén/.
  A franc vesződjön a permetezéssel, a hordókénezéssel, a nyílt és zárt fejtéssel,derítéssel, szűréssel meg a palackozással.Oszt még a napszámosokat sem kell bejelentgetni meg fizetgetni.”
 • 44. Celtis 2010. szeptember 29. 17:34
  „Néhány alkalommal én is voltam ismerőseimmel Somodi úr borászatában. Maga a bor is nagyon finom (és a bolti árakhoz képest nagyon olcsó) volt, de a legtöbbet az emelt az élményen, ahogy Somodi úr magyarázta, hogy na ez az íz, amit most érzünk, ez a "rezeda", és ilyen meg olyan, az ásotthalmi homokban található ásványi anyagoknak köszönhetően alakul ki.

  Lehet, hogy nagy odafigyeléssel fogja ezután is a borait készíteni mátrai meg badacsonyi szőlőből, de nekem az az íz, a rezeda, biztosan hiányozni fog.”
 • 43. medvemancs 2010. szeptember 29. 15:33
  „Kedves QM! Mindig kaptunk számlát, és javaslom hogy te is tedd mert bármikor megállíthat a rendőr igazoltatni és magyarászkodhatsz.”
 • 42. qrumpli 2010. szeptember 29. 15:17
  „Állitólag a legjobb szőlőültetvények a szaharában és a magas tátrába vannak
  Ott gazdaságos a szőlőtermesztés!
  Sok gazember eldönti ,hogy mi hol terem legjobban!”
 • 41. QM 2010. szeptember 29. 14:22
  „36. hozzászólás medvemancs 2010
  ... számla nélkül?”
 • 40. cselac 2010. szeptember 29. 13:18
  „Filoxéra.”
 • 39. valoperes_zugugyved 2010. szeptember 29. 13:16
  „elég balek ha kivágta
  a friss szölönél nincs jobb gyümölcs...”
58 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: Stone a legjobb 50 között

Az X-Faktor szombati adásának végén a sok örömködő továbbjutó között egy szegedi arc is felbukkant. Bár produkcióját a tévében ezúttal nem lehetett látni, biztos, hogy Stone immár a legjobb 50 énekes között van. Tovább olvasom