Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kivágják az összes akácfát

Szeged - A szegedi Gutenberg utca felújítása kapcsán elsősorban a helyi védettséget élvező japánakácfák sorsa kavart indulatokat. A lakók egyhangúlag a fák kivágását követelték, mások, köztük civilszervezetek, megtartották volna a fákat. A vitát a múlt heti viharos szél zárta le.
– A száztíz éve telepített Gutenberg utcai fasor megérett a kivágásra. Megérdemli, hogy egy teljes, egységesen szép fasor kerüljön a helyére – fogalmazott a nyugdíjas Orosz János, aki egész életében a Gutenberg utca nagykörúti végén lakott. – Az öreg japánakácok megkeserítik az életünket. Nem tudhatja, aki nem ezekkel él együtt, mennyit szenvedünk; a gyökerük tönkretette a közműveket, a pincéinkbe befolyt miattuk a víz, az ágak rongálták a házfalakat, a tetőre hulló termés eldugította a csatornát.

– Mindet vágják ki! A disznóólban nincs olyan bűz, mint itt, amikor a lehulló termés erjedni kezd a pocsolyákban! – érvelt az ötven éve az iskolával szemben lakó Várkonyi Istvánné. Nem lesz itt igazi sétálóutca addig, amíg ez a szag és látvány fogadja a sétálókat. Nem beszélve arról, hogy a japánakácok felgyűrték a járdákat. Más fajtát szeretnénk ide.

Folyamatosan és darabonként cserélné le a Gutenberg utcai fákat az Életharmónia Alapítvány, hogy a kisebb méretű facsemeték fel tudjanak nőni az idősebb társaik között. A civilek mellett a Kiskunsági Nemzeti Park is úgy vélte, hogy bár a lombcsúcsok száradása azt jelzi, rövid időn belül ki kell vágni az összes fát, amíg lehet, meg kell tartani az öreg példányokat. Helyükre az eddigi japánakácot javasolták.

Teherautóval szállítják el a kivágott rönköket. Fotó: Veréb Simon
Teherautóval szállítják el a kivágott rönköket.
Fotó: Veréb Simon

Egy másik szegedi civilszervezet, a Védegylet Egyesület megtartaná a fákat, a felújítás költségét a fametszésre, valamint az utca takarítására költené. Így szerintük a város egyik leghangulatosabb utcáját meg lehetne őrizni, hiszen – emelte ki a Védegylet – nem véletlenül sorolták be a szakemberek ezt a japánakácsort Szeged védett helyi értékei közé.
Szilágyi Ferenc, a belváros-rehabilitációs projekt ezen részének generáltervezője út- és kerttervező segítségével igyekezett összehangolni az egymásnak homlokegyenest ellentmondó elképzeléseket. Megvizsgálták a véleményeket tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szempontból. Közben a hatóság kiadta az engedélyt a fák kivágására, hogy baleset- és életveszély esetén bármikor intézkedni lehessen. A tervezőtől megtudtuk, az elmúlt napokig úgy dolgoztak, hogy a fák egy része megmaradhasson, amíg csak a gyökerek, törzsek, ágak bírják. A kiemelt példányok helyére olyan nemesített japánakácokat hozattak, amelyeknek nincs termésük. Olyan testesebb, előnevelt fákat ültetnek a zöldsávba, mint amekkorák a Kölcsey utcába kerültek. Az ültetésnél az eddigihez képest 40–50 centiméterrel távolabb helyezik el a csemetéket a falaktól, ezáltal a régi-új fasor egységét is megőrzik, ugyanakkor arra is ügyelnek, hogy a növények később sem a burkolatban, sem a közművekben ne tehessenek kárt.

Ugyanannyi lesz, mint amennyi volt

A döntést végül a múlt hét közepén a viharos erejű szél hozta meg. Az akácok gyökerének pattogása és a törzsük hajlása láttán a kivitelező Sade Magyarország Kft. nem vállalta a felelősséget a munkaterületén a fák okozta élet- és balesetveszélyért, hanem – a nem jogerős engedély birtokában – a saját felelősségére kivágta a fákat. Helyükre hamarosan ugyanannyi, vagyis összesen 118 előnevelt fát ültetnek.

Olvasóink írták

152 hozzászólás
 • 152. harcsabajusz 2010. szeptember 15. 23:52
  „A napokban jártam arra, majdnem elsírtam magam a látványtól, hogy lehet egy-két nap alatt elpusztítani egy száztíz éves fasort. Sikerült tönkretenni Szeged egyik legszebb utcáját! Most, így csupaszon lehet gyönyörködni benne!

  Gratulálok az önkényes határozathozatalhoz, ami csak a fák letarolását tudta elképzelni megoldásként. Nem tudom mireföl adták ki az engedélyt, a baleset és életveszély kamu, csak ürügy. Szemedett hazugság hogy a fák veszélyesek lettek volna, egy erdész ismerösömtöl tudom, hogy a jó állapotban voltak. EGy párat meg lehetett volna nyesni, fiatalítani, és még 50-100 évig élvezhettük volna a fasor látványát. Csakhát valakinek szúrta a szemét, másvalakinek meg szüksége volt a kiválló minöségü rönkökre. A haver meg megadta az engedélyt. A vihar csak ürügy volt. Ennyi, így lehet egy védett fasort két nap alatt tönkretenni, ellopni azt amit dédapáink nagy gonddal létrehoztak.”
 • 151. macs 2010. szeptember 08. 20:15
  „Ami a sétáló utcákat illeti, volt valaki mostanában Pécsett? Nagyon ajánlom a kirándulást. Aztán majd beszéljünk az értelmetlenül kialakított szegedi sétáló utcákról.”
 • 150. almamagjani 2010. szeptember 07. 10:17
  „(szillérinek) Épp az erdészeti szakközépiskola egyik oktatójával jártuk be még annak idején az utcát, ő is mondta (többek között), hogy ifjítással (ahogy a szomszéd utcákban is) még évtizedekig megőrizhető lenne a fasor (20 év alatt, a fák egy részét közben akár szép kíméletesen lecserélve)...
  És épp az erdészeti szki végezte a műszeres mérést, ami a fák jó (de legalábbis min. elfogadható) egészségi állapotát csak megerősítette - el lehet olvasni, gondolom, még most is, a főépítészi irodán.
  Nagyokos.”
 • 149. szilléri 2010. szeptember 07. 08:34
  „A hülyéket kéne kivágni és az elöregedett ,,vágás érett" fákat ! Javaslom az erdészeti szakközépiskola oktatóival az ájult civileknek a konzultációt.”
 • 148. kispacni 2010. szeptember 07. 08:30
  „Petrov

  Igazad volna ha ős fenyőerdők kivágásával oldanák meg a karácsonyfenyők kivágását. De történetsen a karácsonyi fenyőket külön erre a célra termeszett "erdőkben" nevelik. Tudod mint ahogy külön a levágásra céljára tenyésztett szarvasmarha, szárnyas stb. Az se vona már ha nem tenyésztenénk őket külön farmokon, hanem mint anno Robin Hood az uraság külön erdejében a vadon termő állatokat lövöldöznénk mi is :-)

  Egyébként valóban Németországból ered, és a hiedelem szerint Luther Márton állított fel először karácsonyfát gyermekeinek Jézus születésének tiszteletére. Mivel a világon mindenütt már így ünneplik, nem kéne ebben (ál)nemzeti érzéseket bevinni (idéz petrovtól - "semmi magyar "nemzeti" érték nincs benne"). Pl. mindjárt megemlíthetném akkor, hogy a petrov sem magyar név :-)”
 • 147. jq 2010. szeptember 07. 08:15
  „Itt nem csak az indokoltságról van szó, hanem az eljárásról. Nem jogerős határozatot nem szabad végrehajtani.
  Ha a viharban nem dőlt ki, és utána vágták ki, akkor az azonnali veszély elhárítására sem lehet hivatkozni.”
 • 146. petrov 2010. szeptember 07. 00:18
  „Jó estét Uraim. Egyrészt csatlakozom Frakk kommentjéhez, másrészt megjegyzem, a karácsonyi tömeges barbár fenyőgyilkolás ellen kellene ily vehemensen fellépni.
  Alig több mint 100 éves szokás a karácsonyfa állítása, ha jól tudom Németországból eredt, semmi magyar "nemzeti" érték nincs benne. (Ne értsen félre senki, nem a karácsony ünnepe ellen szólok, csak a fenyőfák kivágása ellen.)”
 • 145. Mike3 2010. szeptember 06. 22:28
  „most majd azért rinyál az elit nyugdíjaskommandó, hogy rohadt meleg van. már látom, milyen sokba fog kerülni az állandó mentős jelenlét a hőségben agylágyulást kapó nyugdíjasok portáján”
 • 144. antikos 2010. szeptember 06. 20:46
  „128 Loginak

  Na ez a válasz nagyon gyorsan meg volt! Csak nekem gyanús amikor egy felvetésre ennyire gyors a válasz. Túl kidolgozott, pontosan körbeírt. Mintha erre a válaszra már készült volna a jelenlegi hatalom.
  Pár nap múlva és nem egy órán belül meg lesz erre is a pontos válasz.
  Úgy mint sok minden másra. És jelzem nem vagyok fideszes!
  Más a komposzba sosem keverünk diófa levelet. Ezt aki kertészkedik az tudja. Ezt külön kezeljük. Itt az élő fű minőségéről volt szó, nem a levágottról. Ja és az odafigyelésről, természetszeretetről...”
 • 143. meska 2010. szeptember 06. 20:43
  „Kedves Frakk , ne is vitázzunk azon a pár túlnőtt fán. Se a Rókusi körúti fákon . Meg a Vér-tó mögötti kiserdő fái is lényegtelenek. Ronda volt a törzsük, tönkretötték a közművet, a viharban hajlongtak, elállták az utat az autók, villamosok, stb. előtt. A díszkövet meg befogják ezöknek a mocsokoknak a levelei, ezt is értöm. De mér van nyaranta 40-42 fok a belvárosban? Örökzöldet se fognak ültetni, mer az tájidegen. Illetve majd ültetnek. Lavorba, mint a Széchenyin.”
 • 142. frakk 2010. szeptember 06. 20:17
  „Uraim nyugalom. Mint tudjátok Fidesz szavazó vagyok én is, de teljesen normális dolognak tartom, hogy ott kivágják a fákat. Ha nem most akkor 5év múlva kellene, mivel túlnőtték magukat. Teljesen logikus, ha már dísztéglák , térkövek lesznek, akkor termő fák nem valami jók, mivel a lehulló termés elszínezi a burkolatot. Itt az a lényeg hogy valami örökzöldet ültessenek legalább. A probléma sosem a tenni akarással van, hanem a célszerűséggel. Azon lehet problémázni, hogy nem létesülnek a Botka 8 évi vezetése alatt munkahelyek. Azon is lehet vitázni, hogy miért fognak új munkába mig, az előzőek nem készülnek el, azon is vitázhatunk, miért a Szeviép érdekeltségek kapták ezeket a munkákat, és még sok-sok máson is. Kérlek benneteket ilyen hülyeségen ne vitázzatok, hogy miért vágták ott ki azt a pár túlnőtt fát. Ésszerű dolgokon vitázzunk, és ne azért hogy kötekedjünk. Logaritmussal , Klj-vel, Tapasztalt, és deszkás elvtársakkal meg ne is vitatkozzatok. Rájuk kell hagyni”
 • 141. meska 2010. szeptember 06. 19:55
  „Igaza van János kérem, mátul kezdve én se vagyok változás-ellenes. Betonozzék minden betonozó, légyen mindenhol díszburkolat és szép lesz az új fasor. Majd egyszer. Ha lesz. Az új plázához másként nem is juthatna el a szegedi csak a favágáson, díszburkolaton által. /Ja. És ezt is kívülről tudom, mert már többször megkaptam: akinek hiányoznak a fák, az költözzön ki az erdőbe. Csingling!/. Van még fa valahol a városban? Kiírtani!”
 • 140. THE 2010. szeptember 06. 19:32
  „De kié lett a kivágott fa?”
 • 139. Logaritmus 2010. szeptember 06. 19:23
  „.... barkzso: ajánlom figyelmedbe a cikk elejét. Az emberek véleménye pont az, hogy a fák megértek a cserére.

  "- A száztíz éve telepített Gutenberg utcai fasor megérett a kivágásra. Megérdemli, hogy egy teljes, egységesen szép fasor kerüljön a helyére - fogalmazott a nyugdíjas Orosz János, aki egész életében a Gutenberg utca nagykörúti végén lakott. - Az öreg japánakácok megkeserítik az életünket. Nem tudhatja, aki nem ezekkel él együtt, mennyit szenvedünk; a gyökerük tönkretette a közműveket, a pincéinkbe befolyt miattuk a víz, az ágak rongálták a házfalakat, a tetőre hulló termés eldugította a csatornát.

  - Mindet vágják ki! A disznóólban nincs olyan bűz, mint itt, amikor a lehulló termés erjedni kezd a pocsolyákban! - érvelt az ötven éve az iskolával szemben lakó Várkonyi Istvánné. Nem lesz itt igazi sétálóutca addig, amíg ez a szag és látvány fogadja a sétálókat. Nem beszélve arról, hogy a japánakácok felgyűrték a járdákat. Más fajtát szeretnénk ide.

  Folyamatosan és darabonként cserélné le a Gutenberg utcai fákat az Életharmónia Alapítvány, hogy a kisebb méretű facsemeték fel tudjanak nőni az idősebb társaik között. A civilek mellett a Kiskunsági Nemzeti Park is úgy vélte, hogy bár a lombcsúcsok száradása azt jelzi, rövid időn belül ki kell vágni az összes fát, amíg lehet, meg kell tartani az öreg példányokat. Helyükre az eddigi japánakácot javasolták."”
 • 138. greg 2010. szeptember 06. 19:02
  „Köszönjük b.zi nagy, hogy teli ragasztották a történelmi belváros a retkes platkájaival. Azokért a plakátokért hány fát vágtak ki? Köszönjük fidecske.”
 • 137. barkzso 2010. szeptember 06. 18:56
  „No, se árnyék se zöld növényzet - vörös lesz nyáron mindenki az utcában :) Köszönjük!
  Mindig mindent az emberek feje felett eldöntve véleményüket soha ki nem kérve - Botka-féle önfejű kártékony dilettantizmus...
  Nem baj útilapu csusszan a talpa alá nemsokára, de sajnos ez már ezeken a szép fákon nem segít.

  Hajrá B. Nagy! Hajrá FIDESZ!”
 • 136. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 06. 18:49
  „Délután jártam arra, tényleg döbbenetesen más az utca képe. Igaz, vagyok annyira liberálbolsevik (vagy amit akartok), hogy nem tartok minden változást eredendően rossznak, vagyis az utca szerintem szép lehet majd, ha elkészült és ugyanúgy szép lehet 30 év múlva is egy másfajta fasorral.”
 • 135. akti 2010. szeptember 06. 18:43
  „A globális klímaváltozás hatására a nyári középhőmérséklet Szegeden a becslések szerint 5-10 fokkal lesz magasabb az utóbbi évszázadokban megszokottnál (akkor is, ha lesznek néha olyan - relatíve - hűvösebb nyarak mint az idei). A nagyobb fák lombkoronája a nyári hőséget kb. pont ugyanennyivel tudja csökkenteni, azaz az itt lakók jó sok kellemetlenségre készülhetnek fel a következő években, amellett, hogy lakásaik piaci értéke is csökkent ezzel 10-15 %-al. A legkeresettebb ingatlanok a fás utcákban vannak.

  Miközben a város vezetői olyan árnyas/fás városrészekbe menekülnek, mint Baktó, vagy Újszeged, a belvároisakat, üzleti vagy valami félreértelmezett fejlesztői hév miatt ilyen kellemetlen helyzetbe hozzák. Én már nem a környéken lakom, de biztos nem hagynám ennyiben, jól beperelném az önkormányzatot kártérítésért.”
 • 134. anagramma 2010. szeptember 06. 18:42
  „klj_54: Mivel sokadjára szólítasz meg, így engedelmeddel válaszolok. Írásaidból és lendületes habitusodból arra következtetek, hogy te az elmúlt 8 év nyertese voltál, de kérdem én mi van velünk sok millió Magyar emberrel akinek a hazáját tönkre tették kiárusították. Vagy ezt az országot magadnak és az elvbarátaidnak tartanád fenn?”
 • 133. ibibi 2010. szeptember 06. 17:58
  „Akiknek nem tetszenek a fák költőzzenek el kőbányába.”
152 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged szépe budapesti

Vigmann Bernadett, tizenhét éves budapesti gimnazista viselheti egy éven át a Szeged szépe kitűntető címet. Tovább olvasom