Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kivágott nyelvű püspök a dómban

Szeged, Budapest - Bár egyértelműen fikció Kolozsi László második krimije, a Mi van a reverenda alatt?, mégis sok ismerősnek tűnő szereplője van a múlt század végi Szegeden játszódó történetnek.
A vasárnapi misén a Szeged–csanádi Egyházmegye püspökét kivágott nyelvvel, holtan találják a gyóntatófülkében – a gyilkosság szálai a Vatikánig vezetnek. Így ajánlják a Szegedről indult író, kritikus, újságíró Kolozsi László nemrégiben megjelent második krimijét.

– Csak látszólag van katolikus egyház elleni hangvétele a kriminek; a két főszereplő közül az egyik csalódik az egyházban, mert látja, milyen sötét ügyei vannak a püspökségnek. A történet kezdetén megölik a püspököt, és a szegedi dómban találják meg a holttestét. A két főszereplő újságíró ebben az ügyben kezd el nyomozni. Közben egy szereplő, aki beépült egy bank szervezetébe, több olyan sötét ügyet talál – pénzmosás és más hasonló visszaélések –, amely kapcsolatban áll a katolikus egyházzal. Rájön azonban arra is: mindez nem az egész egyház, csak néhány tisztségviselő üzelme. Az egész katolikus egyház nem azonosítható azokkal a sötét figurákkal, akik ezekkel az ügyekkel képesek az egész szervezet rossz hírét kelteni, nimbuszát lerombolni. A fiktív sztori 1996-ban játszódik Szegeden, nincsenek benne valóságos ügyek, de a történet kicsit rímel a pécsi püspök botrányára is. Vannak olyan mellékszereplői is a kriminek, akikre a helyi viszonyokat jól ismerő szegediek könnyen ráismerhetnek. Szerepel benne egy ördöginek lefestett egyházi figura, aki nőgyűlölő hírében áll, ugyanakkor együtt él egy festőnővel – mondja Kolozsi László, aki több ismerősnek tűnő régi, helyi konfliktust is beleszőtt a krimijébe.

Kolozsi László a könyvhéten Budapesten, a Vörösmarty téren. Fotó: DM/DV
Kolozsi László a könyvhéten Budapesten, a Vörösmarty téren.
Fotó: DM/DV

Hakan Nesser és a svéd krimi

– Amikor nemrégiben Budapesten járt, sokat beszélgettem Hakan Nesserrel, a svéd krimi atyjával, aki szerint a skandináv krimi jellegzetessége, hogy majdnem minden szerző baloldali és társadalmilag elkötelezett. A társadalmi érzékenység számomra is fontos, igyekszem mindig a vesztesekkel foglalkozni, és ebben a könyvemben is erősebb a családi vonal, mint az egyházi szál – fogalmaz Kolozsi László, aki Tar Sándor világához közelítő módon a Tisza menti vidéki települések nyomorúságát is érzékelteti az előzőnél sötétebb krimijében. Következő regénye már Debrecenben játszódik: a romagyilkosságokhoz kapcsolódik. 

– Szinte bármelyik magyarországi egyházmegyére, püspökségre jellemzők lehetnek azok a sztorik, amelyek szerepelnek a kötetben, így többé-kevésbé bármelyik magára ismerhetne. A 90-es évek alternatív szegedi közege is megjelenik a regényben, a JATE klubos koncertek világa is benne van. A nyomozó újságírókat egy nagyszájú, nőcsábász rockzenész segíti, akiben sok szegedi olvasó biztosan ráismer majd Czutor Zoltánra – árulja el Kolozsi László, aki a 90-es években jogi diplomával a zsebében Szegeden kezdte újságírói, kritikusi pályáját.

A tavalyi könyvhétre jelent meg Ki köpött a krémesbe? című társadalompolitikai szatirikus krimije, amely 1995-ben Szegeden és a délszláv háborúban játszódik, fiktívnek tűnő szereplőit ugyancsak nem nehéz beazonosítani. A szintén Szegedről indult Vágvölgyi B. Andrásnak annyira megtetszett a regény, hogy megvásárolta a filmjogait, szeretne belőle játékfilmet forgatni. Tárgyalt erről szegedi vezetőkkel is, de azt a választ kapta: nem szívesen áldoznának egy olyan filmre, amely nem a város reputációját növeli, hanem a Z. Nagy-ügy révén inkább rossz hírét kelti. Ennek ellenére várhatóan a jövő nyáron leforgatják a filmet.

Olvasóink írták

 • 2. partizánok 2012. július 02. 22:18
  „1. cselac 2012.06.30. 12:57

  "Buzi, pedofil pap nincs is benne? Pedig akkor még többet el lehetne adni belőle..."

  Ez egy szép,értelmes komment volt.
  Habár én semmilyen téren nem vagyok érintett, azért KÖSZÖNJÜK!”
 • 1. cselac 2012. június 30. 12:57
  „Buzi, pedofil pap nincs is benne? Pedig akkor még többet el lehetne adni belőle...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új utak az egészségügyben

Vasárnaptól új a rend az egészségügyben. A legnagyobb vesztes a makói kórház, mínusz negyven ággyal, Szentesen viszont maradhat a gyermekosztály és az ortopédsebészet is. Tovább olvasom