Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Kivár a Szegedi Kortárs Balett

Szeged - A szabályzók folyamatos változása miatt állandó bizonytalanságban kénytelen dolgozni a Szegedi Kortárs Balett. Pataki András, a társulat igazgatója ennek ellenére bizakodó, mert idén is sok fellépés, vendégszereplés vár az együttesre.
Külföldi vendégszereplések

2012-ben Európa kulturális fővárosa a szlovéniai Maribor is – amikor tavaly nagy sikerrel vendégszerepelt Ljubljanában a balett, szóba került, hogy az idei maribori rendezvénysorozatban is felléphetnének. Júniusra tervezik a vendégjátékot, de még nem állnak rendelkezésre az utazáshoz szükséges anyagi feltételek. A következő évadban Brüsszelbe, Maurice Béjart egykori színházába kapott meghívást a társulat.

– Várakozó állásponton vagyunk: megkezdődött a nyáron módosított előadó-művészeti törvény miniszteri rendeletének előkészítése, társadalmi vitára bocsátása. A törvényhez több rendelet is készül, ami meghatározza majd a terület új strukturális és financiális helyzetét. A minősítési rendszer is átalakul, a korábbi hat kategória helyett három marad: a nemzeti, a kiemelt és az egyéb. 2013-ban az utóbbiba kerülünk; óriási dilemma azonban, hogy melyik kategóriába kérjük a regisztrációt 2014-től, mert egyelőre nehéz pontosan kalkulálni, mikor járnánk a legjobban. Az első két kategóriába kerülés előfeltétele a közszolgáltatási szerződés; a várossal eddig nem kötöttünk ilyen megállapodást, de ezt sem tartom kizártnak – mondja Pataki András. A Szegedi Kortárs Balett igazgatója szerint a színházzal és a várossal együttműködve kell kitalálniuk, hogy 2014-től melyik lenne a legmegfelelőbb kategória, amelyikben a társulat legoptimálisabban tudja teljesíteni vállalt művészeti feladatát.

A társulatra a következő hónapokban is rangos feladatok várnak. Fotó: Frank Yvette
A társulatra a következő hónapokban is rangos feladatok várnak.
Fotó: Frank Yvette

Lapunk többször beszámolt arról is, hogy a társulat táncművészeinek nem tudtak időben és a korábban megszokott évados időtartamra szerződést biztosítani. – Kezdjük megszokni a bizonytalan állapotot. A régi szisztéma szerint várhatóan július 31-éig tudunk megállapodást kötni a színházzal, így mi is addig adhatunk újabb féléves szerződést a táncosoknak. Új rendszer van kialakulóban, a fejünk felett változnak a jogszabályok, de ez a művészi munkát nem befolyásolhatja, igyekszünk maximális biztonságot nyújtani a meglévő keretek között – hangsúlyozza Pataki András.

A társulatra a következő hónapokban is rangos feladatok várnak: márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével kettős bemutatót tartanak. Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit és Sztravinszkij Orpheusát adják elő Juronics Tamás új koreográfiájával a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Ugyanezt az estet áprilisban Szegeden és a Fesztivál Színházban is játsszák – már playbackre. Előtte egy másik kihívás is vár a csapatra: Juronics Tamás a nagyszínházban állítja színpadra a West Side Storyt, és – ahogy korábban a Háryban – a Bernstein-musicalben is épít a Szegedi Kortárs Balett táncosaira.

Olvasóink írták

  • 2. Mondosavan 2012. január 26. 10:35
    „Persze a havi nettó 80-as műszak napi 16-óra munkával,kutyát sem érdekel hogy májustól nincs szerződése!!”
  • 1. smalltown 2012. január 24. 17:30
    „majd kinyirjak oket is:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi Esték

Szeged - Februártól új helyszínre, az IH Rendezvényközpontba költözik a Korognai Károly vezetésével… Tovább olvasom