Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Kivilágított kutyák a szürkületben

Pelenka, ruha, babakocsi, chip a bőr alá: változóban a kutyaélet Magyarországon. Egyre több gazda néz utána, mi a legjobb a társának, ugyanakkor többen lettek azok is, akik inkább embernek tekintik.
„Mintha egy földíszített karácsonyfa jött volna szembe. Fantasztikus látvány volt, és szívszorító" – írta egy biológiatanár olvasónk, aki kivilágított kutyával találkozott a szürkületben. Nehéz megítélni, hogy jogos-e az elítélő vélemény. Egy fekete kutya nehezen vehető észre sötétben, bárkit megijeszthet, ha hirtelen előbukkan a sötétből, vagy kiszaladhat az útra az autók elé.

Szőr vagy ruha?

– Fontos, hogy valami módon láthatóvá tegyük – húzza meg a határt Nemes Nagy Panka, a Szegedi Kutya Klub Iskola vezetője. – Lehet fényvisszaverő csík a nyakörvön, vagy szolid világító biléta rajta. A villogó talán túlzás, bár a kutya ahhoz is hozzászokik.

Az utóbbi években nagy változás tapasztalható a hazai hobbiállattartás kultúrájában. Egyre többen vannak, akik szeretnek tisztában lenni azzal, mi a kutyájuk természetes igénye. Ugyanúgy többen lettek azok is, akik nem kutyaként, hanem kisgyerekként, vagy még inkább kis felnőttként tekintenek rá, humanizálják, ami ellenkezik a kutya igényeivel. Ez a változás a kutya- és macskatartás kellékeit árusító üzletek szaporodásán, a kutyadivatról szóló internetes oldalakon is lemérhető. A legnézettebb magyar tévé híradójában nemrég kiskutyák sétáltatására való babakocsit mutattak be...

Egy rövid szőrű kutya attól még nem sovány, hogy látszanak a bordái. Fotó: PuzzlePix/Shutterstock
Egy rövid szőrű kutya attól még nem sovány, hogy látszanak a bordái. Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

A kétféle hozzáállás például a ruházkodásban is megmutatkozik. Néhány éve még inkább ciki volt, ha valaki ruhát adott a kutyájára, illetve elkülönültek, akik öltöztették a kedvencüket. Sokan továbbra is úgy látják, a kutyát a szőre elég jól megvédi a hidegtől. Abba mégis érdemes belegondolni, hogy egy húszfokos lakásban tartott állat szervezetét is megviseli, ha kiviszik a mínusz tíz fokba. A ruha indokolt lehet – az viszont már más kategória, ha azért kap egy trikót, hogy csinos legyen, vagy a gazdája össze akar öltözni vele. A sima divatozás, ha nem kellemetlen a kutyának, még mindig elmegy Panka szerint. Vannak fajták, amelyek kifejezetten jól viselik az ilyet.

Kit kell tanítani?

A pelenka más kategória. Nedvszívó anyag, leterítik a lakásban, és az eb ezen végzi a dolgát. Így nem kell kivinni háromóránként a szabadba. A kutyaiskolában nem javasolják, mert az állat ahhoz szokik, hogy otthon, a lakásban piszkoljon, és csakis ott: lehet, hogy nem is hajlandó az utcán, erdőben, sietni kell vele haza.

– A kutyaiskolában nem a kutyát, hanem a gazdát kell tanítani – emlékeztet Panka. – Az ember a társául szegődött állatot egykor valamilyen feladatra szelektálta: őrzés-védelemre, terelésre, vadászatra vagy társasági életre. Most többnyire munkanélküliségre kárhoztatja, és gyakran nincs tisztában az igényeivel. Azzal sem, hogy akár öleb, akár óriás, alapvetően ugyanaz: farkasösztöneihez visszanyúló falkaállat. Nagyon fontos, hogy levezeti-e az energiáit. Úgy lehet ezt elképzelni, mint egy léggömböt, amelybe folyik a víz, és amely ki van itt-ott lyukasztva, de ha túltelítődik, szétdurranhat. A kutya, ha tartósan fölös energiái vannak, kergeti a farkát, az árnyékát, kavicsot eszik, szaladgál le-föl a kerítés mellett, vagy szétszedi a locsolócsövet, lerángatja a kiteregetett ruhát, elszökik. Amikor a lufi „durran", az lehet akár agresszió váratlan megnyilvánulása is, ráronthat a bottal közeledő nénire, verekedhet stb.

Csak a mi kedvünkért viselik (el) az ilyen ruhát.Fotó: PuzzlePix/Shutterstock
Csak a mi kedvünkért viselik (el) az ilyen ruhát.Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Látszódhat a bordája?

Az emberi világ – a város – a kutya számára átláthatatlan, kontrollálhatatlan. Az a jó neki, ha hátrébb húzódhat, és megbízhat a gazdában, ő pedig tiszteli a bizalmát azzal, hogy megfelelően gondoskodik róla. Például nem parfümözi – ahogy erről egy kutyaüzletben meséltek rémtörténetet. A kutyának van egészséges szaga, ami, ha túl erőteljes, állhat valamilyen betegség a háttérben, ennek érdemes utánanézni. Egyébként fésüléssel, szőrápolással, kozmetikai nyírással, és nem túl gyakori fürdetéssel fenntartható a higiéniája.

– Szintén hajlamosak túlzásba esni sokan, ha az etetésről van szó. Az egészséges kutya derekánál elvékonyodik, mint a homokóra. Ha a rövid szőrű eb levegőt vesz, és látszanak a bordái, az természetes – mondja Panka. – Mégis megszólják azt, aki ilyen állatot sétáltat. Ez egy másik tartási hibára is felhívja a figyelmet. A kutya ösztöne úgy működik, hogy a falka megszerzi az ennivalót, a vezető pedig elosztja, ad neki is, ő pedig rögtön megeszi a részét. Ha ott van előtte egész nap az étel – annyi, hogy nem bírja megenni –, a családtagok is ott vannak a közelben, és nem akarják elvenni tőle, abból azt szűri le, hogy ő rendelkezik az étel fölött. Ő a vezető – a gazda pedig csupán etetőszemélyzet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 pontban támadják polgármesterüket az ˝algyői ifjak˝

Tizenkét pontos röpiratban támadták meg Algyő ifjúsága nevében Molnár Áron polgármestert a nemzeti ünnepen. Tovább olvasom