Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Kívül eszünk a topon

Szeged - Nincs olyan étterem Csongrád megyében, amely a legjobb száz magyar közé tartozna – a Népszabadság kiadványa szerint. Tavaly két ilyen éttermet is találtak a kritikusok. A „kegyvesztett" szegedi étteremvezetők eltérően vélekednek a gyönge eredményről.
A tavalyi kettő után idén egyetlen Csongrád megyei étterem sem került be abba a kiadványba, amit a Népszabadság megbízásából évente állítanak össze gasztronómusok a száz legjobb magyar étteremről. A frissen nyílt Bolero étterem 2007-ben maximális pontszámmal a legjobb 15 közé került, míg a Kiskőrössy halászcsárdát a mezőny közepére, az ötvenedik helyre sorolta kritikusa, megjegyezve: a legjobb halászlével büszkélkedhet a szegedi étterem.

A halászlé azóta sem változott, és minden más szolgáltatásban is ugyanazt kínálják, mint tavaly – mondja Oláh Dezső, a legendás Tisza-parti vendéglátóhely tulajdonosa. A szakember szerint a kritikusok „nem értek el Szegedig, azaz nem is jártak Szegeden". Azt mondja, mindig a pestiek és a nagy szállodák éttermei kapják az efféle elismeréseket – s átnézve a kiadványt, igazat adhatunk neki.

A Bolero étterem tavaly a legjobb 15 közt volt. Ma már hiába keresnénk, bezárt. Fotó: Schmidt Andrea
A Bolero étterem tavaly a legjobb 15 közt volt. Ma már hiába keresnénk, bezárt. Fotó: Schmidt Andrea

A Top 100-ba sorolt éttermek túlnyomó része a fővárosban, illetve a Nyugat-Dunántúlon működik. Csongrád megyéhez legközelebb Gyulán találunk olyan vendéglátóhelyet, ami a kiadványban szerepel. – Jegyeznek minket a hagyományőrző halászcsárdák között – jelentette ki ez eredmény ellenére Oláh Dezső, aki szerint kevésbé fontos, hogy ki kerül be egy ilyen kiadványba. Forgalom szempontjából sokkal nagyobb jelentőségű a „szájhagyomány" – abból pedig jól áll a Kiskőrössy.

Szempontok

A Top 100-as kiadvány szerkesztői azt írják, hatféle szempontot vettek figyelembe az értékelésnél. Ezek a felhasznált alapanyagok minősége, az elkészítés mikéntje, az ízek harmóniája, a kreativitás, a kulináris hagyományok megújítása, érvényesítése és konzisztenciája, valamint az ár-érték arány. A szempontok alapján a legjobbnak ítélt étterem is legfeljebb 9,1 pontot kapott a tízből.

– Világbajnok halászcsárdáink vannak Szegeden, és magyaros éttermekből is nagyon jól állunk, de ezt az értékelést nem az határozta meg, hogy lelógjon a hús a tányérról – magyarázta az eredményeket a tavaly még a legjobb 15 közé sorolt, de azóta már bezárt Bolero étterem tulajdonosa, Csonka Gábor. Rögtön hozzá is tette: ezzel semmiképpen sem szeretné megbántani a nála jóval képzettebb vendéglátósokat, a fentieket eddigi tapasztalatai, összehasonlításai alapján mondja. A minőségi vendéglátásban legalább ötvenféle szempontra figyelnek, többek közt az ételválasztékra, a felszolgálásra, a környezetre, a tálalásra, az előzékenységre, a borkínálatra – de még a mellékhelyiségek állapotára is. Mint mondta, nem véletlen, hogy be kellett zárnia csúcsminőségű éttermét, ahol sokkal inkább voltak pesti és külföldi visszajáró vendégei – a szegediek között ugyanis nem volt rá elegendő igény. – Nem tettem le teljesen arról, hogy újra megpróbálkozzak Szegeden a minőségi vendéglátással, de inkább speciális, külföldiek számára szervezett gasztroturizmusban gondolkodom – árulta el az üzletember.

Bolero és Bárka

A korábbi Bolero étterem pincéjét bérbe adta Csonka Gábor, ott hamarosan pókerklub nyílik Bolero Bubi néven, míg a fönti részen újra étterem működhet – mondta el a tulajdonos. A közeli Bárka étterem megnyitása fölött is bábáskodó üzletember elmondta: a Janics Natasa által megvett legendás vendéglátóhely augusztusra valószínűleg megkapja az összes szükséges engedélyt, szeptembertől pedig nekiláthatnak az építészeti munkáknak. A Bárkában a régi dizájn, a régi étlap és Janics sportrelikviái várják majd a vendégeket, akik megkóstolhatják a világbajnok kajakozó kedvenc szerb ételeit is.

A Bolero bezárásáról itt olvashat.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. biztos forrás 2008. július 07. 20:51
  „Jó tudni, bár lehet ismétlek valakit, mert nem olvastam el az előttem lévő 20 hozzászólót...........a lényeg, hogy bekerülni a Top 100 étterem listájára nem volt tavaly sem nehéz. Röhej, de csak egy tál étel volt az ára, amit a fotós elfogyasztott :) És ezt benyalatták az egész országgal :(”
 • 20. M@M 2008. július 03. 14:11
  „Nesze neked V.Marcsi!!!! Itt a tuti !És a tények a 19-es vágót igazolják!!”
 • 19. vágo 2008. július 03. 13:33
  „Állítólag , majd ha nyugdíjas leszek utána nézek, Szeged - belvárosában 60 étterem van, a tőbbsége jól is működne, de viszont tudni kell azt, hogy egy úgymond puccos helyet üzemeltetni az rendkívül költséges mutatvány . Aki ezzel próbálkozik hamar rá ébred, hogy egy közepes választékot folyamatosan fenntartani , bizony nagyon drága és ennek a költségét kevesen tudnák megfizetni napjainkban. Talán 6 divatos étterem van Szegeden, ennek fele halászcsárda, erről tudni kell, hogy a halászcsárda a legegyszerűbb üzem a másik kb 3 valamilyen ok miatt divatossá vált pl, olvasom az egyik divatos hely lapján , hogy egy adag étel 0,28 kg. Amire tömeg igény van ezek a zombi helyek köszönni sem kell, sorba állás , saját tálca,
  fizet . Ezeknek a helyeknek a működése az igényességet teljesen
  kiirtja.
  De a lényeg elárulom az olvasónak , hogy 100-legjobb étterembe
  bekerülni csupán pénz kérdése és semmi más. A többi az tömören KAMU.”
 • 18. V.Marcsi 2008. július 03. 13:15
  „Kedves Gastro!
  Szíves tájékoztatásodra:
  A Bolero megnyitója: 2007. ápr. 18.
  A Top100-as kiadvány megjelenése: 2007. június 20.
  A Bolero oklevelét pedig 2007. június 29-ei dátummal állították ki.
  Kérlek legközelebb próbálj meg tájékozódni mielőtt leírnád a véleményed!
  Sajnálom, hogy nem voltál a vendégünk...most biztos nem írnál ilyesmit rólunk!
  Üdvözlettel: V. Marcsi Bolero marketing”
 • 17. Zizike 2008. július 03. 12:52
  „A legelso hozzaszolonak uzennem,ugyan menjen mar el legyen szives egy Angol Etterembe! Ehet feher kolbaszt babbal(sausage),fish & chipset,hot-dog-ot,hamburgert,cheesburgert!Ennyi.Az Amerikai 5 *-os szallodakban ezen kivul meg Ceasar-salata,es club-szendvics is kaphato.Mi angliaban elunk,es nap mint nap elborzadunk az angolok igenytelensegen,a fiam osztalytarsa rendszerint zsomlebe gyomoszolt CHIPS-et !!visz ebedre!Sztem toronymagasan az egyik legjobb a magyar konyha,es az itteni magyarok neveben is uzennem:"Nem,nem unjuk a rantott hust!"Tovabba ,szegedikent Gory,Fasor,Kiskorossy,es Algyoi halaszcsarda,Favilla lenne a sorrendunk:)”
 • 16. vappe 2008. július 03. 11:46
  „John Bull konyhája kiváló.
  Nálam szorosan a második a Göry Pince.”
 • 15. varosi 2008. július 03. 11:35
  „Nem kell ahhoz puccos helynek lenni, hogy jó legyen.

  Kiskőrösyben tényleg jó a halászlé, de a kiszolgálás katasztrófa.
  A Fasor tényleg egy jó hely. A hmvhelyi Bagolyvár pedig a No1 kaja és kiszolgálás szempontjából egyaránt.”
 • 14. Brigitta 2008. július 03. 11:22
  „Probáljátok ki Vásárhelyen a Bagoly éttermet nem fogtok csalodni.Az ételek nagyon finomak,a kiszolgálás meg kifogástalan.”
 • 13. Bb 2008. július 03. 10:55
  „Egy kimondottan szegedi 50-es toplista kedvéért - ha a Délmagyarország fizeti - szívesen végigpróbálnám az összes szegedi éttermet:-) (csak nehogy gyomorrontás legyen a végén belőle).”
 • 12. nem kell szégyenkeznünk 2008. július 03. 10:25
  „Lehet, hogy nem az igénytelenségünket tükrözi az, hogy nem bírunk eltartani egy ilyen ,,puccos" éttermet itt Szegeden hanem nagyon kevés az erre az igényre a fizetőképes kereslet, ami nem a mi hibánk azért teljesen. Én azt gondolom, hogy azért ha jót és kulturáltan akarunk étkezni azt itt Szegeden is megtehetjük nem kell azért Pestre utaznunk.”
 • 11. cyt 2008. július 03. 09:47
  „Ha már emlegetünk név szerint éttermeket, amelyekben "aránylag jól" éreztük magunkat és a kiválasztott és felszolgált étel is elnyerte a tetszésünket, akkor én nem hagynám ki a sorból a Szent István éttermet (a hasonló nevű tér sarkán) és a Holdfény éttermet sem (a Sóhordó utcában, a volt osztrák...). Mindkettőben bőven van a "rántotthúson" kívül is választék.
  Továbbá, lehet, hogy jó lenne, ha volna itt is olyan étterem, amely bekerül a Népszabadság tetszése szerinti hazai első 100-ba, de szerintem sem ez az egyetlen és mérvadó szintmeghatározó. Ha nincs a Népszabadságnak tetsző étterem, és nincs az annak megfelelő fizetőképes kereslet, az még nem jelenti azt, hogy nincs Szegeden az ízlésünknek megfelelő étterem. Mert étterembe azért a többség inkább csak "alkalmakkor" jár. Kicsi és nagy alkalmakkor, de nem naponta. A munkanapi, déli menűfogyasztást remélem nem keverjük össze az itt "megbeszélt" dolgokkal. Ott is kell persze egy színvonal, de az azért nem esik azonos elbírálás alá az "alkalmi" étkezésekkel - SZERINTEM persze.”
 • 10. gastro 2008. július 03. 09:41
  „A Bolero Top 100-ba kerülés érdekes volt az előző évben... a kiadványt akkor szerkesztették mielőtt az étterem kinyitott volna ebben a formájában...
  Vannak még csodák... :-)”
 • 9. Horton 2008. július 03. 09:30
  „Ha nem "puccos " helyre vágyik az ember,szerintem a Fasor is egy jó hely!
  Nagyon finom a kaja, kedvesek a pincérek, és az árak elfogadhatóak.......mi nagyon szeretjük!
  Ja, és 15 percen belűl mindent elkészítenek!”
 • 8. Alf 2008. július 03. 09:12
  „Nálam még mindig a Gőry viszi a prímet.
  Jó a konyha, figyelmes a kiszolgálás.
  Ábel Úr odafigyel a legapróbb részletekre is. (szerintem)

  De természetesen valami újra mi is vevők lennénk.”
 • 7. Van másik! 2008. július 03. 09:06
  „Kese Ede-nek igaza van! Hasonlóképpen látom, és tapasztaltam. Ajánlanám viszont az Öreg körössy-t, ami ugye ettől a helytől kb. 100 m-re található. Kiszolgálás, étel minőség, stb. rendben, és az ár korrekt. Több esetben jól éreztük magunkat! Köszönet érte!”
 • 6. ciroka 2008. július 03. 09:03
  „viszont elgondolkodtato, hogy a tunderkonyhan es hobiartban hosszu sorok kigyoznak del korul... nyilvan "csak ugy" nem nagyon van ideje a szegedinek beulni... nincsenek reprezentaiv cegek, ezert nincsenek uzleti ebedek vagy ilyesmik.. egyetem varos vagyunk, meg a turistak is szivesen esznek gyorsabban....es szerintem abben valtoztunk, hogy gyorsan eszunk.. egy etteremben annyit varsz a kajadra, hogy otthon tizennyolcszor elkeszitened a legbonyolultabb kajat is.. az ettermi kajahoz nem csak jo kaja kell, hanem olyan tarsasag , akivel szivesen van az ember huzamosabb ideig... es szeged nem egy baratkozos, beszelgetos varos..Megvaltoztak az emberek”
 • 5. HEHE 2008. július 03. 08:22
  „NEM UNJÁTOK MÉG A RÁNTOTTHÚST ? MINDEN HÉTVÉGÉN HALLOM A KLOFFOLOT AZ EGÉSZ KÖRNYÉKEN .”
 • 4. egyszeru polgar 2008. július 03. 08:19
  „A vendeglatasnak valoban a vendegek kedvet kell keresni. Ez vonatkozik az etlapra , a kiszolgalas minosegere es a vendeglo legkorere, higeniajara. Szinte naponta kerul szoba mas temakorok kapcsan is, az elvarasoknak valo megfeleleshez kovetelni es ellenorizni kell rendszresen. A vezeto dolga, a minoseg fenntartasa.
  Masok a minoseggel jaro koltsegeket nem kepesek fedezni a bevetellel.
  Az embereknek van igenyuk jo es kellemes vendeglokre, azomban az anyagi helyzet romlasa lenyegesen lecsokkentheti a forgalmat.”
 • 3. persona 2008. július 03. 08:14
  „Úgy látszik a szegediek tényleg csak a rántotthúsra vevők. Én imádtam a Görögöt, de bezárt. Helyette vmi kocsma van.. A MataHariban is törzsvendég voltam amíg volt normális kaja. Ott is megszűnt a konyha, csak vmi gyors harapnivaló van. Na meg a vízipipa.. Ennyire nincs igény???”
 • 2. Kese Ede 2008. július 03. 07:07
  „Tipikus magyar, tipikus szegedi történet. A Kiskőrössy a száz legjobb étterem listájába való bekerülés után zuhanórepülésbe kezdett, lezüllött a konyha, a kiszolgálás. 35 éven át a kedvenc éttermem volt Szegeden, az összes "nyugati" vendégemet oda vittem, tavaly augusztusban odáig fajult a helyzet, hogy a panaszkönyvbe kellett beírnom.
  Azóta is válaszolnak rá.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tér között 10 ezer kilométert tekertek

Szeged - 10 ezer kilométer, 59 nap után tegnap megérkezett Peking főterére a szegedi Szabó Géza és… Tovább olvasom