Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Kizárták Pódát, Szentgyörgyit, Nagy Sándort az átvilágító bizottságból

Szeged - Három képviselőt kizárt a hét fős Gazdasági és Átvételi Ideiglenes Bizottságból az az etikai kódex, amelyet a szervezeti és működési szabályzatba építve fogadott el magára nézve hétfőn a bizottság.
Az összeférhetetlenségi szabályzatot Gyimesi László, a bizottság fideszes elnöke terjesztette elő.

E szerint nem vehet részt a bizottság munkájában, aki az elmúlt nyolc évben közvetlen vagy közvetett módon üzleti kapcsolatban állt mint ügyvezető, vezérigazgató, igazgatótanácsi tag, vagy tulajdonos a vizsgált önkormányzati cégekkel, másrészt nem lehet a bizottság tagja, aki az elmúlt nyolc évben polgármester, alpolgármester, bizottsági elnök, vagy tanácsnok volt. Az utóbbi, funkcióból adódó összeférhetetlenség kizárta a tagok közül Szentgyörgyi Pál (MSZP) és Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) korábbi alpolgármestereket, Póda Jenő (Fidesz-KDNP) pedig az üzleti összeférhetetlenség miatt került ki a bizottságból.

Az új tagokat a következő közgyűlésen (április 15.) választják meg – mondta Gyimesi László. Az elnök hozzátette: a közgyűlés meghozza majd a személyi döntéseket, de addig is bármelyik képviselő alkalmazhatja magára a szabályt, és lemondhat önként.

Az etikai szabályzatot zárt ülésen tárgyalták. A vita eleje azonban Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) kérésére nyílt volt, ő a sajtó jelenlétében szerette volna megkérdezni Szentistványi Istvánt (LMP), hogy készített-e a Lehet Más a Politika összeférhetetlenségi mintát, ha már múlt héten „telekürtölte a sajtót azzal, hogy fog", illetve arra kérte képviselőtársát, hogy fejtse ki, mitől összeférhetetlen az ő tagsága. Ismeretes, az LMP-s képviselő erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt, ahol arról is szó volt, hogy az LMP lemondatná Póda Jenőt és Szentgyörgyi Pált az átvilágító bizottsági tagságáról.

Szentistványi István úgy reagált: arról szó sem volt, hogy az LMP előáll egy saját tervezettel, és „azt lenyomja a többiek torkán", Keresztúri Farkas bizottsági tagságával kapcsolatban pedig véleménye szerint azért „merül fel, hogy szerencsés-e", mert a panelrekonstrukcióban részt vevő egyik építőipari cég (Dél-Konstrukt) jogi képviselője volt, valamit családi kapcsolatai vannak a cégvezetéssel. Keresztúri erre kijelentette: Szentistványi „ördögöt kiált", de ennek ellenére önként lemond arról, hogy az IKV ügyében szavazzon vagy bármilyen döntést hozzon.

Szentistványinak aztán Szentgyörgyi Pál is „nekiment", a korábbi gazdasági alpolgármester szerint ez a politika „semmivel sem más", Szentistványi csupán lózungokat hangoztat.

A bizottság egyébként hétfőn döntött arról is, hogy meghosszabbítja a vizsgálatot május 3-áig, mert „több cégnél merültek fel olyan körülmények, amelyek ezt indokolják".

Szentgyörgyi Pál így reagált a történtekre: „Ez kutyakomédia! Fél éve működik a bizottság, amelynek már be kellett volna fejeznie a vizsgálatokat. Mivel igazából semmit sem talált a városi cégeknél a bizottság, kitalálták az összeférhetetlenségi szabályt. Tudni kell, hogy alpolgármesterként nem volt utasítási jogom, önálló döntési hatásköröm, ugyanannyi jogom volt, mint a többi önkormányzati képviselőnek. Az átvilágító bizottságot a jobb városi cégműködés miatt hozta létre a Fidesz, azért, hogy bizonyítsa: nem voltak megfelelőek a korábbi vezetők. Erre az április 15-i közgyűlésre a városi cégek új igazgatói veszteséges mérleget, üzleti tervet terjesztenek elő!"

Póda Jenő reagálása: „Az utóbbi két hétben több politikai támadás ért az átvilágító bizottságban viselt tagságom illetve egykori cégem munkái kapcsán. A közgyűlés illetve a bizottság a megalakuláskor nem fogalmazott meg összeférhetetlenségi szabályokat. A legutóbbi bizottsági ülésen pont az én javaslatomra fogadta el a bizottság – egyhangúlag – , hogy a következő ülésen összeférhetetlenségi szabályokat alkotunk. Amíg ugyanis ilyenek nincsenek, addig meg sem lehet ezeket sérteni illetve nincs is mihez igazodni. Mindezeken túl, saját etikai normáim szerint 2010 őszén az önkormányzati választás után gazdasági tanácsnokká választásomkor minden szegedi gazdasági érdekeltségemet megszüntettem. Éppen azért értékesítettem ezeket, hogy a későbbiekben ilyen vagy ehhez hasonló felvetések fel se merülhessenek. Korábban többször kifejeztem, hogy a bizottság által elfogadott összeférhetetlenségi szabályokat – nevezhetjük ezt akár etikai kódexnek is - be fogom tartani. Ennek most jött el az ideje. A bizottság mai döntésével – az én támogató szavazatommal együtt - megfogalmazta a ránk vonatkozó nagyon szigorú összeférhetetlenség szabályait." A nyilatkozatban Póda Jenő kifejezte, hogy reméli, a bizottságban végre nem az elmúlt hetekben tapasztalt egymás közötti politikai adok-kapok lesz a meghatározó.

Olvasóink írták

 • 20. jozko 2011. április 05. 16:32
  „Az érdekesebb kérdés: ki lesz a bizottságba bekerülő 3 új "tisztakezű"-
  akikben Gyimesi László megbízhat?”
 • 19. DMagóg 2011. április 05. 12:45
  „"A politika úri huncutság."
  Ez a szálló ige bizonyára onnan ered, hogy dacára a politikusok és különösen a képviselőjelöltek hangzatos ígéreteinek, a nép helyzete a pártok változó kormányai alatt aránylag keveset javult. Ezt a nép fia természetesen csalásnak nézte és ennek a fájó érzésnek az említett szállóigében adott kifejezést. Forrás: Radó Sámuel: Politikai frázisok és jelszavak”
 • 18. sadap12 2011. április 05. 12:08
  „Kereszturit mikor vágják már ki az Átvilágitó bizottságból és az IKV felügyelő bizottságából összeférhetetlenségek miatt? Vagy ennyire szüksége van a fidesznek a szavazataira a minősitett többséghez?”
 • 17. antikos 2011. április 05. 10:12
  „Kalkuttának van igaza! Ezt kell tenni! Végérvényesen kizárni a közéletből az ilyen alakokat és száműzni őket Szeged városából!!! Legyen vége a gazemberségnek!”
 • 16. Ebgondolat 2011. április 05. 10:08
  „Ez egy roppant fifikás döntés! Mivel póda súlyosan érintett egy-két ügyben, így a narancsosoknak kicsit ciki lett. De mi az, hogy csak úgy kizárnak egy forradalmárt? Gyorsan hoztak egy másik szabályt, mely szerint ha valaki az elmúlt 8 évben nem evett narancsot, azt is ki kell zárni!! Így már 2-1 a forradalmárok javára! Ez ilyen egyszerű!”
 • 15. pistimolnar 2011. április 05. 08:24
  „Póda meg az etika?”
 • 14. Wagnerúr 2011. április 05. 06:24
  „10. Evelyn_26

  Ott a pont! XD”
 • 13. zeuszka 2011. április 04. 22:53
  „Póda sötét alak a fideszben ha rajtam múlna elszámoltatnám az utolsó fillérig. Bukott MDF-es.”
 • 12. dodó 2011. április 04. 21:14
  „Hát mán a jó Pódát is báncsák?

  Csak a tisztánlátásért: a bizottsági tagságért (is) plusz pénz jár.”
 • 11. fxtrader 2011. április 04. 20:48
  „A Póda már régóta gyanús nekem... sosem nyírja az újszegedi telkén a füvet...”
 • 10. N.P. 2011. április 04. 20:25
  „Tehát csak az maradhat a bizottságban akinek a neve Gy-betűvel kezdődik és persze László....”
 • 9. jozko 2011. április 04. 20:24
  „Gondolom-vagy inkább ők gondolják:
  híre sincs a bajnak, amig csak k i z á r t á k őket.”
 • 8. Evelyn_26 2011. április 04. 19:54
  „Keresztúri hányszor bukott már le politikai értelemben? Egyszer visszalép a Fidesz javára pedig előtte nap még tagadja ezt, utána kiderül hogy építőipari cégben érdekelt a családja de bekaparja magát az IKV felügyelőbizottságába ahol minden szerződésbe bele tud nézni. És Őmohóságát is mikor állítja le valaki? Vagy ezt az egy személyes pártocskát senki nem meri bántani? Beszart az LMP, Fidesz, MSZP, ÖSZE a forgó szemektől? :)”
 • 7. nemecsekerno_007 2011. április 04. 19:48
  „Jajj, ugyán, szót se érdemelne ez az egész :(

  Ki hisz már ennek a bolhacirkusznak manapság?!

  Amíg nincs civil kontroll - értsd.: besétálok az önkormányzathoz és elkérem az adott szerződéseket és nyilván oda is adják - addig ez csak a politikusaink közti elszámolási vita : )

  Tényleg annyira hülye a nép amennyire annak nézik?! Már egyre inkább azt hiszem, hogy igen : (”
 • 6. egyvagyok 2011. április 04. 19:32
  „ez a bizottság is úgy végződik mint az elmúlt 20 év valamennyi hasonló vizsgálóbizottsága! nulla teljesítmény, a valós vizsgálathoz semmi köze nem lesz, és kudarcba, azaz bohózatba fullad! a fideszes politikusainkat meg az dühíti, hogy ott van néhány ember, aki átlátja a dolgokat, és elmondja, hogy mi nem jó, nem kirúgni kellene őket hanem elfogadni a javaslataikat és nem belefutni újabb és újabb pofonokba! de ezt az elmúlt hónapokban már megszoktuk, ha nem megy ésszerűen, akkor erőből megoldjuk! vicc, rá kellene hagyni, és elkezdeni valami értelmesebb dolgot csinálni a képviselő uraknak, ami hasznos a szegedieknek, ha már ezért kapják a fizetésüket!”
 • 5. kalkutta 2011. április 04. 19:25
  „Már csak a közéletből kellene kizárni őket. DE ÖRÖKRE!”
 • 4. Civil 2011. április 04. 19:23
  „Figyelő, Te mit irkálsz? Pont az LMP-s lövi ki a nagy halakat, akik miatt nem mehet a munka. Nyilván nem talátak eddig semmit, ha Póda és Sztgyörgi ott ülnek... Nem csoda, hogy Pali bácsi ideges.

  A strómanveszély sajnos fennáll...”
 • 3. DMagóg 2011. április 04. 19:11
  „Elég egy stróman és máris adott az ártatlanság látszata. El is kell hinnünk?”
 • 2. Larsson 2011. április 04. 18:44
  „Ha eddig se találtak semmit, akkor...”
 • 1. Figyelő 2011. április 04. 18:33
  „Az az egy szem L.M.P. - értsd: SZDSZ - képviselő elintézte a múlt elkendőzését!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: összehangolt akció volt az önkormányzati kötvénykibocsátás

A fideszes önkormányzatok elmúlt ciklusbeli kötvénykibocsátást körülményeit a politikus parlamenti bizottságban vizsgálná ki. Tovább olvasom