Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Klarinétozik, családfát kutat és csúcsokra tör Hámori Attila bíró

Szeged - Erdész, majd klarinétművész szeretett volna lenni Hámori Attila, aki végül jogászként a bírói pályát választotta. A Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesét kedden az Országos Bírói Tanács elnökévé választották. "Történjen bármi, az élet napos oldalát válasszuk!" - vallja. Szeret hegyet mászni, zenét hallgatni, és lelkesen kutatja családfáját.
Beatles-rajongó örök optimista

Hámori Attila 1966. május 20-án született Békéscsabán. Tizenöt éve nős, egy 12 és egy 8 éves kislány édesapja. Általános iskolába szülővárosában járt, középiskolai tanulmányait a Tömörkény István Gimnázium konzervatóriumi tagozatán végezte. Jogi, majd közgazdasági szakokleveles jogászi diplomáját a József Attila Tudományegyetemen szerezte meg, és felsőfokú külkereskedelmi szakképesítést is szerzett. A Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, az OBT elnöke. Kedvenc országa Spanyolország és Olaszország, kedvenc városa Róma. Túrázni szintén szerető párjának azt ígérte, ha hozzámegy feleségül, megmásszák a Kilimandzsárót a nászútjukon, de csak a hegy lábáig jutottak el. Kedveli Finnországot is, kinnléte alatt ismerősei elvitték a Mikuláshoz. – Angolul szóltam hozzá, és majd leesett az állam, amikor magyarul köszöntött. Azóta se derült ki, honnan tudta előre, hogy magyar vagyok. De hát ezért ő a Mikulás – mondta Hámori Attila. Kedvenc ételei a húsételek, kedveli a finom villányi borokat. Szereti Gustav Mahler és Bartók Béla műveit, könnyűzenében pedig a Beatlesért rajong. Egyik meghatározó élménye, hogy két éve részt vehetett Paul McCartney bécsi koncertjén. Van otthon egy spanyol gitárja, bulikon szívesen csap a húrok közé. Kedvence filmje Wim Wenders: Berlin felett az ég, kedvenc könyve Karácsony Benő Napos oldal című műve. – Arra tanít, hogy történjen bármi, az élet napos oldalát válasszuk! Én is ilyen optimista ember vagyok – mondta.

– Mindig is bíró szeretett volna lenni? Magassága alapján kosárlabdázó is lehetett volna.

– Elég kacskaringós út vezetett a jogi pályához. Eredetileg erdész akartam lenni, mivel nagyon szeretem a természetet. Ez a mai napig így van, kedvelem a természetfilmeket és a természettel foglalkozó könyveket. Szívesen járok túrázni is: az erdélyi Bihar-hegység három legmagasabb csúcsát – 1700-1800 méter fölöttiek – mind megmásztam az elmúlt években. A másik nagy szerelmem a klarinétozás, amit olyan komolyan gondoltam, hogy a középiskola konzervatóriumi tagozatának elvégzése után a budapesti Zeneakadémiára jelentkeztem, de nem vettek fel. Visszatérve a kosárlabdához: 198 centi vagyok, a nővérem is hasonló adottságokkal rendelkezik, ő a sportágat NB II-es szinten űzte. Engem azonban a klarinétozás jobban érdekelt, és bár szerettem ezt a sportot, a kézsérülés veszélye miatt versenyszerűen nem kosarazhattam. Végül maradt a jogi pálya: mivel az általános iskolában a zenetanárom jogász is volt, úgy gondoltam, hogy én is ezt az utat választom. A zene szeretete azonban a természethez hasonlóan megmaradt. Már szegedi bíróként, de tagja voltam az egyetemi szimfonikus zenekarnak, néhányszor felléptem koncerten volt középiskolás osztálytársaimmal a városban, és bírósági jótékonysági koncerteken is szerepeltem már: legutóbb tavaly decemberben a Kúrián már a nagyobb lányommal, aki zongorán kísért. Vonzott az éneklés is, egyetemistaként magánéneket tanultam. Tagja voltam az egyetemi énekkarnak és a Vaszy-kórusnak is, akikkel baritonistaként rengeteget turnéztam Európában. Még szólófelvételem is készült a Magyar Rádióban.

Amerikába menekített repülő

– A büntetőjog általában jobban érdekli az embereket. Ön mégis polgári bíró lett, jelenleg csőd- és felszámolási ügyekben dönt. Ezek is tudnak olyan izgalmasak lenni, mint egy szövevényes emberölési ügy?

– Mindig szerettem a történelmet, szívesen lettem volna történelemtanár is. Régebben diákokat készítettem fel az egyetemi felvételire. A történelem találkozott a joggal, majd a közgazdasággal. Elvégeztem a közgázt is, ami viszont már kőkeményen kapcsolódik a gazdasági joghoz. Érdekesek a felszámolási ügyek: nagyon kell ismerni például a számvitelt, hogy nyomon követhessük, hol van az adós vagyona, és hogyan lehet abból a legtöbbet „kicsikarni" a hitelezőknek. Nagyjából 15 éve volt egy nagyon érdekes felszámolási ügyem, ami a magyar jogban talán egyedülálló. Az adósnak sikerült a nagy, utasszállító repülőgépét valahogy „kimenekítenie" Amerikába. Egy ottani ügyvédet kértek fel, hogy tegyen kísérletet a visszaperlésére. Költséges megoldás volt, de a hitelezők vállalták a kockázatot, és én is rábólintottam. Végül nem sikerült visszahozni a repülőt: állítólag egy amerikai légi bemutatón lezuhant, minden egyes darabja porrá égett, amiről dokumentumokat is küldtek.

– Az Országos Bírói Tanács (OBT) elnökének választották kedden. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ellenőrzése és számos más feladata mellett lesz ideje arra, hogy például a Szegedi Törvényszék rendkívül rossz állapotban lévő Széchenyi téri épületének felújítása mellett emeljen szót?

Klarinétozik, családfát kutat és csúcsokra tör Hámori Attila bíró. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Az OBT többször vizsgálta a bíróságok épületeinek állagát, a beruházásokat és felújításokat. Nagyon nehéz eset a Szegedi Törvényszéké, hiszen a járási ügyészséget ki kellene költöztetni onnan, de az eddig felajánlott épületek nem tetszettek nekik. A Szegedi Törvényszék elnöke sokat dolgozott ennek a problémának a megoldásáért. Valószínűleg meg lehetne oldani az egészet egy tollvonással is, az OBH elnök asszonya, a legfőbb ügyész és a miniszterelnök megegyezésével.

Gyanús jelek a rajzon

– Mennyire élnek a bírók a paragrafusok és a jogszabályok világában? Ha hazamegy a munkából, az utcán és otthon is bíró marad?

– A bírák etikai kódexe előírja, hogy a magánéletben is „bíróként" kell viselkednünk. Biztos vicces lenne, ha egy elvesztett fogadás után valakivel a nyakamban kellene végigfutnom a Kárász utcán, bíróként ezt nem tehetem meg, ez a viselkedés ugyanis méltatlan lenne a hivatáshoz. Másfelől úgy próbálom élni az életemet, hogy ketté tudjam választani a munkámat és a magánéletemet. Azért vannak gyanús jelek: amikor néhány éve a kisebbik lányomat vittem haza az óvodából, boldogan mutogatta a legújabb rajzát: egy „bírósági lajstromkönyv" volt rajta, amin beikszelte az ügyérkezéseket. A társai tündérkéket és katicabogarakat rajzolgattak.

– A bírói életpályamodell jellegét hangsúlyozza: az EU-ban a bírák közül a magyarok keresnek a legrosszabbul. Ugyanakkor sok más munkakör sem fizet jól Magyarországon. Miért fontos, hogy pont a bírók kapjanak több fizetést?

– Bruttó béreket tekintve a 28 EU-tagállamból a 27., a nettót nézve a 28. helyen állunk. Nem akarunk a kezdő magyar bíráknál tízszer többet kereső angol bírói fizetést, de jó lenne a hátsó régióból elkerülni. Egy kezdő tanárhoz vagy orvoshoz képest valóban jobb a fizetésünk, ugyanakkor az emberek egy bírótól elvárják, hogy a legfelkészültebben és legkörültekintőbben foglalkozzon az ügyükkel, legyen rálátása és tapasztalata: ezt a tudást meg kell fizetni. Tizenegy éve nem nőtt az alapbérünk, miközben az ügyérkezések száma jelentősen emelkedett: 2012-ben például 1 millió 180 ezer körül volt, a következő évben mintegy ötszázezerrel több. Ehhez képest a 2700 körüli bírói létszám nem változott. A napokban kaptuk kézhez az EU egyik felmérésének friss eredményét: a magyar bírák teljesítménye, a perek időtartama, a befejezések száma a tagállamok sorában az első harmadban van. Elindítottunk egy gyakornoki programot, amelyben a Szegedi Ítélőtáblán is tanulmányokat folytathatnak a pályázó egyetemisták, akik közül a legjobbakat meg szeretnénk tartani magunknak, hogy biztosítsuk az ítélkezés magas szintű utánpótlását.

Taskenti történet

– Mivel szereti tölteni a szabadidejét?

– A családommal. Nagyon büszke vagyok a két lányomra. Nagyobbik lányom valószínűleg a legjobb felvételi eredménnyel kezdi el nemsokára a hatosztályos gimnáziumot matematika szakon a Radnótiban, mellette jól röplabdázik, és mint említettem, zongorázik is. A kisebbik, aki fuvolázni tanul, kiválóan kézilabdázik, éppen a hétvégén viszem egy versenyre. Feleségemmel, aki a Szegedi Törvényszéken bíró, nemsokára ünnepeljük tizenöt éves házassági évfordulónkat. Nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állunk, sokat van együtt a család, szeretünk játszani és kirándulni, zenét hallgatni. Járunk például a New York-i Metropolitan Opera előadásaira a Belvárosi moziba. Nagyon szeretek olvasni, mindenevő vagyok, de egyik kedvencem a sci-fi. Kevés szabadidőmben szívesen kertészkedem, és kutatom a családfámat. Két dédapám is részt vett az első világháborúban: az egyikük Przemysl erődjének eleste után a távoli Azerbajdzsánban halt meg 1916 elején hadifogolytáborban. Taskenti sírjáról az EBESZ magyar nagykövete küldött fotókat. Egyik vágyam, hogy egyszer személyesen is eljuthassak oda.

Fenn is meg nem is a közösségi oldalakon

– Említette, hogy mindig bíróként kell viselkednie, ugyanakkor tisztában kell lennie a legfrissebb információkkal. Fent van a Facebookon, vagy ez nem fér bele a hivatásba?

– Fent vagyok, de többnyire "hibernált" állapotban. A lányom kézilabda-mérkőzéseinek időpontját azonban csak onnan tudhatom meg. A Facebooknak nem vagyok híve, korábban a bíróságon is beszéltünk róla, hogy mi legyen vele. Eleinte megpróbálták tiltani a bíróknak a használatát, ma már inkább eltűrik azzal, hogy a bírónak ügyelnie kell arra, milyen adatokat oszt meg magáról a közösségi oldalakon. A munkámhoz szükséges információkat ezért inkább egyéb internetes oldalakról, nyomtatott újságokból és a belső levelezési rendszerünkből szerzem be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka részt venne egy ságváris tüntetésen

Nyíri Kristóf filozófus szégyenletesnek nevezte, hogy Rétvári Bence az MTA tekintélyével takarózik a Ságvári-gimnázium átnevezése kapcsán. Tovább olvasom