Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Klasszikusok márciusban: Bánk bán és Rigoletto

Szeged - Két saját bemutatót és két vendégjátékot kínál márciusra a Szegedi Nemzeti Színház. 45 évnyi kihagyás után műsorra tűzik a Bánk bánt Bodolay Géza rendezésében, a premiert március 15-én tartják a kisszínházban. Verdi Rigoletto című operáját március 22-én mutatják be a nagyszínházban Juronics Tamás rendezésében.
Siker volt a Stabat Mater balettpremier, és nagy közönségvisszhang övezi a Pipás Pista című tanyawesternt – mondta el Gyüdi Sándor főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház márciusi programját bemutató keddi sajtótájékoztatón. Március 15-én mutatják be a kisszínházban Bodolay Géza rendezésében Katona József Bánk bán című drámáját, amelyet 1968-ban játszottak utoljára Szegeden. Bodolay kifejtette: azért viszik a produkciót a kisszínházba, hogy ne a barokk ünnepélyesség, hanem a mű mai, érvényes megszólaltatása lépjen párbeszédbe a közönséggel. Nem könnyű, „veszélyes" mű a Bánk bán a rendező szerint, amelynek jelentős könyvtári irodalma van. A különleges színpadi nyelv miatt általában már a középiskolában le szoktuk tenni Katona drámáját a második felvonás körül – vélekedett Bodolay.

A címszerepet Nagy Csongor Zsolt alakítja, aki 12 évig tagja volt Szatmárnémetiben a Harag György Társulatnak. Ez az első vendégszereplése. Gertrudis királyné szerepében Szabó Gabi lép színpadra. Magányos, rendkívül okos és pontos asszonyt szeretne megmutatni mély lelkülettel. Szabó Gabi szerint közelebb hozzák nemzeti drámánkat a mai fiatalsághoz, ezért külön ajánlja középiskolásoknak. Székely László díszlete a Nemzeti Múzeumot formázza majd.

EAST életműkoncert és néptánc

Két vendégjátékot láthat a közönség március 4-én: 19 órakor a nagyszínházban a szegedi indíttatású EAST rockzenekar életműkoncertjére kerül sor. Erre már minden jegy elkelt. Szintén 19 órakor a kisszínházban a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Száz évig című produkcióját láthatjuk Fodor Sándor „Netti" prímás emlékére. 

 
Egy másik klasszikust, Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját is színpadra viszik; a premier március 22-én lesz a nagyszínházban. A darab rendezője, Juronics Tamás gratulált Gyüdi Sándornak az újabb öt évre szóló direktori kinevezéséhez. Juronics szerint furcsa moralizálás van a műben, amely enged belelátni a szereplők szélsőséges sorsaiba. A két főszereplő, a mantuai herceg és Rigoletto két végpont, az egyik a tökéletesség, a gazdagság, a másik a csúfság és a nyomor birtokosa. A boldogságkeresés szempontjából mégis találkozik a sorsuk – mutatott rá a rendező, aki Kentaur díszletéről elmondta, nagyon attraktív, de elvont térben játszódik majd az opera.

Pál Tamás Gyüdi Sándorral felváltva dirigálja az operák operájaként is emlegetett produkciót. Pál Tamás sokszor vezényelte már a Rigolettót Európa más városaiban is. Úgy gondolja, bár a mű ugyanaz, az előadás mindig változik a színészek lelke által. Rigoletto szerepében Kelemen Zoltán és Réti Attila, Gilda szerepében két fiatal énekesnő, Szemere Zita és Kovács Éva áll a közönség elé. A mantuai herceget László Boldizsár és Balczó Péter játssza.

Olvasóink írták

  • 1. paprikáskrumpli 2013. március 05. 14:38
    „Nehezen tudom elképzelni Pipás Pista után Szabó Gabit királynőként...
    De amin a legjobban meglepődtem sőt ki akadtam, az az hogy Gidró Kati játssza Melindát, akinek ott van a 2 hónapos kisbabája, és nem értem, nem otthon lenne neki a helye, mint a többi anyukának ilyenkor???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hesna Afganisztánban mondott igent férjének

Téglát kapott ajándékba Al Ghaoui Hesna és férje Afganisztánban az operatőrtől és a katonáktól, amikor kiderült, hogy eljegyezték egymást. Tovább olvasom