Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Klasszikusok újrahangszerelve

Klasszikusok újrahangszerelve
Szeged - Áprilisban mutatja be a szegedi színház A trubadúrt Toronykőy Attila és a Tartuffe-öt Hollós Gábor rendezésében. Mindkét ikonikus darab kiegészül új zenei elemekkel és rendezői elgondolással.
A nagy sikerrel játszott Árgyélus királyfi és az Elveszett levél mellé két új darab érkezik áprilisban, A trubadúr és a Tartuffe – közölte Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón. Az Alföldi Róbert rendezte Varázsfuvola április 5-én az Operaház Primavera-fesztiváljának vendége lesz az Erkel Színházban, és október 21–22-én Londont is meghódíthatja.

Verdi klasszikusát, A trubadúrt április 8-ától láthatja a közönség a nagyszínházban. – Hálás vagyok a megbízásért, ez az egyik kedvenc operám – árulta el Toronykőy Attila, a rendező. – Pál Tamás karmesterrel már egy éve elkezdtünk beszélgetni a darabról. A próbák során a lelkiismeretemmé vált, ahogy megkérdőjelezi a rutinból érkező, szokványos rendezést.
 
Klasszikusok újrahangszerelve. Fotó: Kuklis István (galéria)
– A trubadúrból írt Verdi egy francia változatot is, 26 perces balettbetéttel, amelyet részben felhasználunk – mondta Pál Tamás. – A másik érdekesség, hogy visszahozzuk az előadásokból általában kihagyott megismételt cabalettákat, amelyek az énekes virtuozitásának adnak teret.

Ez a változtatás új kihívást jelent mind a Leonórát játszó Kónya Krisztinának és Nadia Cercheznek, mind a Szegeden Manrico szerepében debütáló Tóbisz Titusznak, ám egyben kibontakozási lehetőség is.

A Tartuffe olyan darab, amelyről mindenkiben él egy előzetes elképzelés, milyennek kellene festenie – ezen akar felülemelkedni az április 15-i bemutató.

– Még sose rendeztem ekkora klasszikust – mesélte Hollós Gábor. – A kérdés, hogy mennyit tudunk hozzátenni a korábbi verziókhoz. Ez az előadás határozottan zenei lesz, ez benne rejlik a rímekbe szedett szövegben, és felerősítjük a színpadon játszó zenekarral.

Épp emiatt Tartuffe, azaz Pataki Ferenc néha egyenesen popsztárnak érzi magát. Pálfi Zoltán Orgonként még birkózik azzal, hogy szélsőséges szerepében ennyi mindent megmutasson a lelkéből. Az Elmirát alakító Szabó Gabi szerint ez az új utakat kereső Tartuffe, amely a jók sötét oldalát is megmutatja, kifejezetten a középiskolás-egyetemista korosztálynak szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postán küldték haza a prostik euróit

Postán küldték haza a prostik euróit
Kilenc gyanúsított kiadatásáról döntött tegnap a Fővárosi Törvényszék, a lányok futtatása miatt elfogott fiatal Csongrád megyei férfiak április elsejére már Franciaországba kerülhetnek. Tovább olvasom