Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Klaviatúra az avarban

Szeged – Avagy mit kezdjünk a kidobásra ítélt számítástechnikai hulladékkal? Bármilyen meglepő, a kérdés még mindig aktuális. Sokan ugyanis most is a kukába dobják leselejtezett számítógépüket, holott azok értékes nemesfémeket és mérgező anyagokat tartalmaznak.
A laptopok térhódításával egyre komolyabb gondot jelent a kiöregedett, nagy helyet foglaló számítógépek elhelyezése. A többnyire szemétre kerülő gépek ugyanis nem csak értékes nemesfémeket tartalmaznak, de olyan mérgező anyagokat is, mint a higany, az ólom vagy éppen a kadmium.

Külföldön a számítógépgyártók visszagyűjtik és újrahasznosítják öreg modelleket, itthon azonban kevesen akarnak megválni a régi számítógépektől. Ha mégis rászánják magukat, hogy kidobják az aggastyánkorba lépett hardvereket, sokan még mindig a kukát választják – jó esetben. A legrosszabb megoldás az, amikor az utcán, a szemetes mellett landolnak a használaton kívüli monitorok, billentyűzetek.

Klaviatúra az avarban. A műanyag nem bomlik le. Fotó: Garai Szakács László
Klaviatúra az avarban. A műanyag nem bomlik le.
Fotó: Garai Szakács László

A veszélyes hulladéknak számító hardver biztonságos leselejtezésére három lehetőségünk van. A kereskedőknek új áru vásárlása esetén mindenkor vissza kell vennie a régi terméket. Ha nem akarunk új gépet vásárolni, próbálkozzunk a PC-bontókkal. A harmadik megoldás az úgynevezett lakossági hulladékgyűjtő udvar, ahol szintén ingyen veszik át a nem kívánt gépeket és alkatrészeiket.

– A kidobásra ítélt hardvereket hulladékudvarba vagy bontóba érdemes szállítani, a szabadban semmiképp ne hagyjuk őket – tanácsolja Csepella László, az egyik szegedi PC-bontó tulajdonosa. – A bontókban akár még fel is használhatják a gép egyes alkatrészeit.

Az értékesebb holmikat már kimentették... Fotó: Garai Szakács László
Az értékesebb holmikat már kimentették...
Fotó: Garai Szakács László

A sokakban felmerülő kérdés tehát jogos: kaphatunk-e pénzt a leadott berendezésekért? Az egész berendezésekért általában nem, de a bontásából származó alkatrészekért, nyomtatott áramköri lapokért néhány erre szakosodott hulladékátvevő fizet. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy gondoskodni kell a készülékekben található veszélyes összetevőkről és egyéb bontási maradványokról, melyek szakszerű ártalmatlanítása pénzbe kerül.

Csepella László elmondta: vannak olyan alkatrészek, amelyeket szervizeléskor még hasznosítani tudnak a bontóban. Ilyenek például a merevlemezek, a videó- és memóriakártyák. Ezekért akár pénzt is kaphat a gép előző gazdája.

A kidobott alkatrészeket a szegedi Klapka téren találtuk. Fotó: Garai Szakács László
A kidobott alkatrészeket a szegedi Klapka téren találtuk.
Fotó: Garai Szakács László

Kötelezettségek

Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékaival kapcsolatos kötelezettségekről a termékdíj törvény, valamint az e-hulladékok kezeléséről szóló jogszabály rendelkezik. A gépek értékesítői kötelesek visszavenni a hulladékká nyilvánított elektromos berendezést – azonos használati kategóriába tartozó – új készülék vásárlása esetén.

Olvasóink írták

 • 9. info 2010. november 16. 08:35
  „2. hozzászólás eva45 2010.11.11. 16:19
  de van, csak mostanság a parkolókba okádják a szemetet”
 • 8. info 2010. november 16. 08:33
  „6. hozzászólás 620829 2010.11.12. 13:07 - és a megszólalásod ahogyan kezdted”
 • 7. THE 2010. november 13. 09:44
  „Én eladom a vaterán, ott még pénzt is adnak érte :D”
 • 6. 620829 2010. november 12. 13:07
  „Maga az eldobálás is bunkóság....intelligencia nélkül tudom-hog nem megy----ez mutyisztán....itt kint Ausztriában ilyen nincs.....amikor nagynéha magyarhonba kell még menjek-nem jó szívvel teszem---piszok-szeméthegyek....csikk ki az ablakon---mindenesetre minősíti az ország lakóit!”
 • 5. Alsóváros 2010. november 12. 08:33
  „1. hozzászólás Zotty 2010.11.11. 16:16
  A Tescoban is van ilyen, én azt használom, közelebb van. Nem tudom ezek miért maradtak ki a cikkből.

  4. hozzászólás Lackó50 2010.11.11. 21:45
  Menj be egy valódi számítástechnikai boltba, és ott vegyél új gépet. Ott kapsz billentyűzet nélkül is. Ráadásul olcsóbban, vagy ugyanolyan áron, mintha multiban vennéd. Arról nem is beszélve, hogy egy átlag számtech boltban sokkal inkább értenek a témához az alkalmazottak, mint egy multiban.”
 • 4. Lackó50 2010. november 11. 21:45
  „"Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékaival kapcsolatos kötelezettségekről a termékdíj törvény, valamint az e-hulladékok kezeléséről szóló jogszabály rendelkezik. A gépek értékesítői kötelesek visszavenni a hulladékká nyilvánított elektromos berendezést - azonos használati kategóriába tartozó - új készülék vásárlása esetén."
  Hát igen. Jogszabály az van. De talán a gyártókat és a kereskedőket is rá lehetne arra kényszeríteni, hogy pl ha veszek egy új számítógépet, akkor ne adjanak hozzá feleslegesen új klaviatúrát és egeret is, mert az "benne van az árában" Éppen mostanában akartam lecserélni a régi gépemet és az üzletekben mindenütt ezzel a problémával találkoztam. Mivel otthon van már az árúkapcsolásnál jobb vezeték nélküli klaviatúrám, így semmi szükségem egy újra. Vagy miután kifizettem a teljes árat, utánna mindjárt adjam is le nekik az új klaviatúrát, mint veszélyes hulladékot? A mobiltelefonokhoz is mindegyikhez adnak új adaptert, pedig már évekkel ezelőtt szó volt arról, hogy a gyártókat kellene kötelezni arra, hogy egységesítsék az adaptereket és azzal kevesebb veszélyes hulladékot kellene legyártani. Azóta se történt semmi. Ha velünk megvetetik mindenáron a veszélyes hulladékot, hogy nekik nagyobb legyen a hasznuik, akkor ne rajtunk kérjék számon, hogy mit csináltunk vele. Talán mind a két oldalnak össze kellene fogni ebben az ügyben. Vagy be kellene vezetni a betéti díjat, mint az üvegekre. Akkor talán több visszakerülne.”
 • 3. THK 2010. november 11. 16:33
  „jól látszik a képeken is rézgyűjtő honfitársaink tevékenységének a nyoma: a monitornak azért csak a hátsó kávája van ott, azért kapták szét, h belül a képcső nyakáról levegyék az eltérítőtekercseket...
  (pár éve voltam olyan hülye, h lomtalanításkor tettem ki monitort: ott verték szét a ház előtt, szilánkokakt hagyva mindenfelé)”
 • 2. eva45 2010. november 11. 16:19
  „Pár éve lomtalanításkor lehetett kidobni ilyen hulladékokat. Persze külön konténerbe.
  Most már nincs ilyen?”
 • 1. Zotty 2010. november 11. 16:16
  „A Cora-ban van e-hulladék gyűjtő. Én oda szoktam vinni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 Csongrád megyei könyvtárban 85 milliós fejlesztés

Uniós támogatást nyert egy évre a szegedi Somogyi-könyvtár vezetésével 6 megyei könyvtár. Tovább olvasom