Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kligl földgömbjén világít majd a rendező városok neve

Szeged - Kligl Sándor szegedi szobrászművész legújabb alkotása az Olimpiai emlékmű, amit az Észak-magyarországi Általános Olimpiai Központban, a tatai edzőtáborban állítanak fel.
– Az afrikai és az ázsiai kontinensen egy kicsit igazítanom kell, mivel Guinea és Japán még nem tökéletes. Egyébként kész! Ha végzek, bronzból kiöntjük. Az olimpiai ötkarika és az 1948-as londoni olimpia fáklyájának kicsinyített másolata már elkészült – mondja Kligl Sándor szegedi szobrászművész a tatai edzőközpontba kerülő Olimpiai emlékmű viaszmásolata előtt.

Az emlékmű 4 méter hosszú és 3 méter 30 centiméter magas lesz. A medencét formázó talapzat fekete színű gránitból, a földgömb és rajta a kezében fáklyát tartó, futó férfialakkal bronzból készül. A gránittalapzat bal oldalán majd több száz olimpikon neve lesz olvasható, a jobb oldalára az olimpiai ötkarika kerül. A fáklya (gáz)lángja az átadás után a kínai olimpia befejezéséig folyamatosan ég majd, a földgömbön pedig valamennyi eddig olimpiát rendezett város neve világít, miközben a gránitmedencében víz csobog.

Kligl Sándor a műtermében, szobrai között. Fotó: Schmidt Andrea
Kligl Sándor a műtermében, szobrai között. Fotó: Schmidt Andrea

Kligl Sándor Olimpiai emlékművét a NUSI, azaz a magyar olimpiai központokat kezelő Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet a tatai edzőtábor központjában helyezi el. A tervek szerint július 19-én az emlékmű előtt felsorakozó olimpikonokat Sólyom László államfő búcsúztatja.

Olvasóink írták

  • 1. szobrász 2008. június 19. 11:27
    „Szerencsére van a városnak egy Kliglije!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érdekli a politika a fiatalokat sem

Szeged - Nem tudni, mennyiből gazdálkodnak a parlamenti pártok szegedi ifjúsági szervezetei – de kevésre számíthatnak anyapártjuktól és a pályázatokból. Tovább olvasom