Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kligl Sándor hat szobron dolgozik

Szeged - Többéves munka termése érik be a következő hetekben Kligl Sándor szobrászművész számára. Öt szobrát országszerte, George Clooney-portréját Németországban avatják fel.
Pénteken avatják fel Kligl Sándor (68) Szegeden élő szobrászművész Kolonics Györgyöt ábrázoló bronzszobrát Sukorón, a Dr. Springer Ferenc Evezőspálya céltornyánál. A művészt a Velencei-tavi Vízisport Szövetség kérte fel, hogy az öt éve elhunyt kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös magyar bajnok kenus emlékére szobrot készítsen. A kompozíciót nem a Dunántúlra tervezte, korábban szóba került, hogy a szegedi Maty-éri evezősközpontban állítják fel, végül a Velencei-tótól jött megrendelés.

– Az életnagyságnál egy gondolattal nagyobb. A mellkasán lobogót fúj a szél, hogy transzcendenssé tegyem, utalva a tragikusan elhunyt fiatal sportoló befejezetlen pályájára és egyúttal az elmúlásra. Lehet nemzetiszínű zászló, de fekete gyászlobogó is – mutatta a kompozíció viaszmintáját a műtermében Kligl Sándor. A teljes kenu nem fért bele az alkotásba, az eredetinél rövidebb a bronzhajó, és a lapátot húzó kenus alakja kap egy mészkő keretet, amelyre más sportolók, edzők nevét fel lehet írni. A szobor nemcsak a köztérre kerül ki, hanem kisplasztika is készül belőle átadható díjnak.

Látogatás a műteremben. George Clooney – egyelőre még csak viaszban látható – kompozícióját is megmutatta Kligl Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Látogatás a műteremben. George Clooney – egyelőre még csak viaszban látható – kompozícióját is megmutatta Kligl Sándor.
Fotó: Karnok Csaba

A Velencei-tó másik partján, Gárdonyban Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére készült Kligl-szobrot avatnak fel szombaton az író szülőházánál. Az Egri csillagok írójának egész alakos figurája mellé egy bronz karosszék kerül, ahová a látogató helyet foglalhat, és együtt fotózkodhat a szerzővel.

Augusztus 20-ára Jászapátiban a szegedi Széchenyi téri István király és Gizella szobor valamivel kisebb méretű kiadását állítják fel. Móron ugyanazon a napon egy István király szobrot avatnak fel, a szegedi (kapuvári és most már jászapáti) kompozícióból az uralkodó szobra lesz látható nagyjából a derekáig, koronával a fején, a kezében jogarral és országalmával. A szolnoki Tisza-partra megyénk Munkácsy-díjas díszpolgára egész alakos horgászfigurát mintázott, aki bandukol fölfelé a partról a horgászbotjával, egy zsákmányolt harcsával, mögötte pedig egy macska ólálkodik.

Ilyen lesz a Kolonics-szobor. A héttérben Gárdonyi Géza ˝figyel˝. Fotó: Karnok Csaba
Ilyen lesz a Kolonics-szobor. A héttérben Gárdonyi Géza ˝figyel˝.
Fotó: Karnok Csaba

Modelljével az avatón szeretne találkozni. Németországi felkérésre Kligl Sándor az Oscar-díjas amerikai színész-rendezőt, George Clooney-t is megformázta. – Húsvétkor jött a megbízás, és mivel szimpatikus színésznek tartom, örömmel elvállaltam. Hogy pontosan mikor állítják fel, az a következő hetekben derül ki. Annyit tudtam meg, hogy Göttingen környékén – ez a kedvenc helye, filmforgatások helyszínéül is választotta már, ott dolgozott az elmúlt hetekben. Rengeteg fotó készült róla, én egy egyedibb, kicsit kócos felvétel alapján dolgoztam. Remélem, az avatáson személyesen is találkozunk – tette hozzá a szobrászművész.

Olvasóink írták

 • 5. tol 2013. augusztus 03. 00:25
  „rendkívül szellemes alkotásai vannak a müvész úrnak, továbbgondolkodásra serkent valamennyi, nemcsak bronzból való figurák, hanem allegórikus jelenségek is. Sok sikert, jó egészséget kívánok Kligl Sándornak!”
 • 4. Rubicon 2013. augusztus 01. 14:30
  „Ingyen odaadhattuk volna Jászapátinak a Széchenyi téri "foltosköpönyegű" Szent István szobrot.
  Minden alkalommal beleborzongok, ha meglátom az Istvánhoz méltatlan szobrot.”
 • 3. anya5353 2013. augusztus 01. 10:21
  „Nagyon szeretem az alkotásait! Futólag ismerem a Művész urat, nagyon kedves, szimpatikus, barátságos.
  Lányát is ismerem, ő is rendkívüli személyiség, szerény, kedves, segítőkész.
  Minden tiszteletem a Családé, és nagyon örülök, hogy Szeged városa is kitüntette idén a művészt.
  Nagyon jó egészséget kívánok neki és még sok - sok alkotómunkával eltöltött boldog életet!!!!”
 • 2. Qllancs 2013. augusztus 01. 10:12
  „Sajnos a mai világban nincs megbecsülve a művész. Nincs pénz ilyesmire. Válság van. Csak fidesznyasgemnek van megbizatása ! Akit Kerényi G. mint ov . tanácsadója beajál ! Na nekik van munkájuk !!”
 • 1. Horthyszobor 2013. augusztus 01. 09:50
  „Egész jók a szobrok! Bár én a Tóbiás Klárát is nagyon tisztelem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai gyermekek vendégségben

Látogatás az ópusztaszeri emlékparkban, pancsolás a Szegedi Napfényfürdőben – többek között ezek a programok várnak kínai gyermekekre és kísérőikre. Tovább olvasom