Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kligl Sándor szobrászművész Munkácsy-díjas

A szegedi Széchenyi téri Szent István és Gizella szobor, valamint a Kárász utcai Utcai zenészek alkotója, Kligl Sándor szegedi szobrászművész Munkácsy-díjban részesült.
Kligl Sándor Mosonmagyaróvárott született, a Budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett 1970-ben. Mesterei között Somogyi Józsefet és Mikus Sándort említi életrajzában. 1971-1980 között Hódmezővásárhelyen, máig pedig Szegeden él és alkot. 1976-tól tagja a Magyar Képzőművészek Szövetségének és Művészeti Alapnak, majd 1990-től a MAOE-nak.

Kligl Sándor szegedi műtermében. Fotó: Schmidt Andrea
Kligl Sándor szegedi műtermében. Fotó: Schmidt Andrea

Tizenhét egyéni kiállítása volt, többek között Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Budapesten, Rómában, Stuttgartban, Darmstadtban, Fürthben, Bécsben, Liege-ben és Oslóban. Munkái láthatók a Hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban, a Vatikáni Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában.

1996-ban Szegedért Emlékérmes, 2010-ben Magyar Örökség Díjas, Csongrád Megyei Önkormányzati Alkotói Díjas volt, tavaly pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Kültéri munkái láthatók Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Budapesten, Dunaföldváron, Békéscsabán, Esztergomban, Eleken.

Kligl Sándor műve a szegedi Széchenyi téren álló Szent István és Gizella szobor 1996-ból, valamint a Kárász utcai Utcai zene című 4 figurás megállítószobor-csoport 2002-ből, illetve az Átrium üzletházban található Hermész-kút 1998-ból. Ugyancsak Kliegl Sándor készítette A háború című munkát a doni harcosok emlékére a szegedi Rákóczi téren.

A szobrászművész műveinek teljes listája honlapján megtalálható.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. március 14. 22:00
    „nagyon jó fej a müvész úr, kellemes stílusa van, szeretem a szobrait, hosszú boldog, alkotó életet kívánok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas Ki mit tud? az agórában

23 fellépő részvételével tartották meg tegnap a VI. Szegedi és Szeged-kistérségi Nyugdíjas Ki mit tud? döntőjét a Szent Györgyi Albert Agórában. Tovább olvasom