Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Klíma helyett pluszvíz és mosdatás a klinikákon

Szeged - Fokozottan sújtja a betegeket az országban tomboló hőség. A szegedi klinikákon és a kórházban több vízzel, elsötétítéssel, mosdatással hűsítik a pácienseket. Klimatizálás csak a legfontosabb helyekre vagy a legszerencsésebbeknek jut.
A hőség nemcsak az egészségeses embereket viseli meg, de fokozottan sújtja az egészségügyi intézményekben gyógyuló betegeket, illetve az ott dolgozókat is.

A korábbinál lényegesen hűvösebb teremthető a szegedi volt II-es kórházban az elmúlt időszak átépítéseinek, felújításainak köszönhetően – mondta el Piffkó József professzor, helyettes igazgató. A műtőblokkok, az intenzív osztály és az ambulanciák klimatizáltak. A betegeket emellett a szokásosnál gyakrabban itatják, és akinek kell, több infúziót kap. A járó betegeket igyekeznek úgy berendelni, hogy minél kevesebbet várakozzanak a folyosón, az időseket előbbre veszik, a várókban pedig vizesballonokat és poharakat helyeznek el.

Nem ilyen szerencsések a II. belgyógyászati klinikán fekvők, ahol csak a hematológiai osztályon és az épület néhány más kórtermében működik klíma. Forster Tamás professzor, a klinika vezetője elmondta: légkondicionálás a legfontosabb betegellátó helyiségekben – az elektofiziológiai és a katéteres laborban – működik. A klíma nélküli kórtermekben többet „járőröznek" a nővérek, a folyadék pótlására több vizet, hűsítésre vizes szivacsos „mosdatást" kapnak a betegek. A várókba, folyosókra itt is vizesballonok kerülnek.

A belklinika kardiológiai osztályán gyakrabban járőröznek a nővérek. Fotó: Schmidt Andrea
A belklinika kardiológiai osztályán gyakrabban járőröznek a nővérek.
Fotó: Schmidt Andrea

A műtők, az intenzív részleg, a sürgősségi és a többi ambulancia mellett jó néhány kórterembe is tettek klímát az új klinikán – de gyakran nem kapcsolják be. Ezt Bodosi Mihály professzor, az új klinika helyettes igazgatója azzal magyarázta, hogy az épület elektromos rendszere nem bír ekkora a terhelést, megérett már a felújításra. Lehúzzák a rolókat, a klimatizált kórtermeket pedig ilyenkor összenyitják a nem légkondicionáltakkal – ezzel igyekeznek csökkenteni a hőséget. A nővérek gyakrabban mérik a betegek vérnyomását, hűtőzselés tasakokat tesznek a testükre, és minden viziten egyénre szabott folyadékpótlást írnak elő az orvosok.

Riasztások

Narancs színű hőségriasztást adott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország déli részére. Szegeden, Kecskeméten és Baján 33–34 fokot mértek. Második fokozatú hőségriasztást rendelt el mától az országos tisztifőorvos, mivel a napi átlaghőmérséklet valószínűleg egész héten meghaladja a 25 fokot. Azt ajánlják, csak éjjel szellőztessünk, nappal sötétítsünk be, és csukjuk be az ablakokat. Napközben tartózkodjunk hűvös helyen, és figyeljünk a folyadékveszteség pótlására. A hőségriasztás mellett mától él az UV-B-riasztás is a várhatóan extrém magas, a 8,3-as értékű ultraibolya-sugárzás miatt. A bőrünk akár 15 perc alatt is leéghet.

Olvasóink írták

  • 2. zuzupetals 2009. július 16. 09:01
    „Mókás, hogy a képen éppen nem a kardiológiai osztály van. :)”
  • 1. IVY 2009. július 15. 13:15
    „"Szegény ember vízzel főz".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos áfacsalás dél-alföldi szálakkal

Szinte az egész országra kiterjedő áfacsalást lepleztek le
az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai. Tovább olvasom