Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Klímabarát a panelprogram

Szeged - A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 14–15 milliárd forintot fordít a panelépületek korszerűsítésére az eddigi, összesen 28,2 milliárd forintos, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó összegből. A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) felülről nyitott keret, a további kvótaértékesítésekkel növekszik a pályázható pénz.
A ZBR forrásaiból finanszírozott Klímabarát Otthon panel-
alprogramja a korábbi panelprogramokat váltja fel, ugyanakkor azoktól eltérően mérhető, és garantált szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést eredményez. Az eltérést a nyári hővédelem támogatása jelenti. Itt nem a klimatizálást, hanem az olyan passzív építészeti megoldásokat részesítik előnyben, mint például az árnyékoló szerkezetek beépítése. A felújításokkal lakásonként akár 1 tonna szén-dioxid-kibocsátás is megspórolható, ami egy tölgyfa éves károsanyag-megkötésének felel meg.

A hagyományos technológiával épült társas- és lakóházak 2009 őszétől indulhatnak a Klímabarát Otthon pályázatain, míg a magán- és közintézményekre vonatkozó kiírások várhatóan 2010 első felében jelennek meg. A zöldtárca július végén tette közzé pályázati felhívását a panelépületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező energiahatékonysági beruházások támogatására. A panel-alprogram alaptámogatása 35 százalék, de a jelentősebb megtakarítással járó beruházásokra akár 60 százalékos állami támogatás is igényelhető.

Újabb milliókat fordítanak a panelek korszerűsítésére. Fotó: Karnok Csaba
Újabb milliókat fordítanak a panelek korszerűsítésére.
Fotó: Karnok Csaba

Minden olyan energiahatékonysági intézkedés támogatható, amelynél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mérhető, illetve igazolható energetikai hatékonyságjavítással jár. A zöldtárca így támogatást nyújt a nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére, felújítására, a megújulóenergia-felhasználás növelésére, a hagyományos energiahordozók megújuló forrásokkal való helyettesítésére, továbbá az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, valamint az épületek lodzsáinak beüvegezésére.

A pályázatokra 2009. októberének utolsó napjáig, illetve a forrás rendelkezésre állásának függvényében a miniszter döntéséig lehet jelentkezni – a ZBR pályázói leghamarabb csak 2010 elején juthatnak hozzá a támogatásokhoz.

Milliárdos kvótaüzletek

A 2005-ben hatályba lépett Kiotói Egyezményben 37 ország, és az Európai Unió vállalta, hogy 2008 és 2012 között az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását átlagosan 5 százalékkal csökkenti. A megállapodás kvótakereskedelemmel biztosít gazdasági motivációt a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, így az előzetesen megállapítottnál „zöldebb" országok értékesíthetik el nem füstölt kibocsátásuk után járó kvótájukat. Magyarországnak összesen 28,2 milliárd forintos bevétele származott 2008-ban a Belgiumnak és Spanyolországnak eladott, mintegy 8 millió tonna károsanyag-kibocsátásnak megfelelő kvótából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőszivattyúval a gázszámla ellen

Szeged - Augusztustól elérhető a Nemzeti Energiatakarékossági Program azon pályázata, amely támogatja a megújuló energiaforrásokat használó rendszerek beszerelését. Tovább olvasom