Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Klinikákkal versenyeztetik a kórházakat

Csongrád megye - Szentes lehet a nagy vesztese az egészségügyi átalakításnak. Az új rendszerben a vidéki kórházak a szegedi klinikákkal versenyeznek majd a kapacitásokért. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek.
Áprilistól átalakítják az egészségügyi ellátórendszert. Az eddigi sajtóhírek szerint az új struktúrában az OEP megyénként osztja majd el a pénzt, vagyis nem feladatellátás alapján, hanem egy előre meghatározott keretből fizet. Az egészségügyi intézményeknek ebből kell gazdálkodniuk.

Egy főintézmény lesz mindenhol, a többi kórház telephelyként vagy tagintézményként működik. Mindebből az is következik, hogy összevonásokra és bezárásokra is lehet számítani, hiszen minden megyének érdeke, hogy a leggazdaságosabban működtesse az egységesített egészségügyi ellátórendszert. A kórházvezetőknek február végéig kell megegyezniük egymás között az átalakításról.

Hogy ez hogyan értelmezhető Csongrád megyére, egyelőre még nem lehet tudni. Az egészségügyi államtitkárságnál három nappal ezelőtt érdeklődtünk ez ügyben, eddig nem érkezett semmiféle reakció. Az egészségügyi szférában is sötétben tapogatóznak, az érintettek körében sem szivárgott ki szinte semmi.

Úgy tűnik, hogy a klinikák is az új rendszer részét képezik, vagyis Csongrád megyében a kapacitásokért az egyetemi ellátóhelyekkel versenyez a makói–vásárhelyi, a szentesi és a deszki kórház. Ez szakemberek szerint már önmagában is nonszensz, hiszen nem azonos szintű intézményekről van szó. De nem ez az egyetlen furcsaság nálunk. Ha feltételezzük, hogy a klinikákat a hierarchiából kiveszik, és csak a kórházak rendeződnek egy vezető intézmény alá, akkor is kérdéses helyzet áll elő. A szentesi kórház ugyanis önmagában nagyobb, mint az összevont vásárhelyi–makói, ráadásul a szegedi klinika mellett az egyetlen intézmény a megyében, mely 24 órás ügyeletet tud adni. Az általunk megkérdezett, ám nyilatkozatukat névvel nem vállaló szakemberek abban egyetértenek, kicsi az esély, hogy a megye vezető kórháza ne Hódmezővásárhelyé legyen.

Közös felügyelet

Az ország összes intézménye egy új szervezet, a március elsejétől működő Állami Egészségügyi Ellátó Központ felügyelete alá kerül. Az állami központ az ingatlanok fenntartása mellett az étkeztetésről, az őrzés-védésről, a takarításról és a beszerzésekről gondoskodik. Az állami központ a tervek szerint erős jogosítványokat kap az intézmények gazdálkodási kérdéseiben, vagyis az adminisztratív területen minden kórházban biztosan kevesebb emberre lesz szükség.

A szentesi kórházat az utóbbi években fokozatosan lehetetlenítik el: először elmaradt a központi műtőblokk megépítése, a cserébe megígért pénzről pedig, melyből legalább az eszközparkot fejleszthették volna, információink szerint néhány nappal ezelőtt szintén azt a hírt kapták, hogy nem fog megérkezni. Ha a tárgyalásokon a szentesi kórház marad alul, vélhetően itt kell számítani osztálybezárásokra, a betegek pedig mehetnek más városba.

A megyei egészségügyi egyeztető bizottság már megalakult. Hogy név szerint kik a tagjai, azt nem sikerült megtudnunk, mert ezt is csak az államtitkárság mondhatta volna meg. Sajtóinformációk szerint minden megyében a kórházigazgatók, illetve a GYEMSZI és az OEP munkatársai vesznek részt az egyeztető munkában.

– A bizottság megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által feldolgozott 2014. évi finanszírozási adatokat, melyek lakosságarányosan, megyénként újraosztásra kerültek, és ez fogja képezni az egyeztetések alapját. Elsősorban az egyes szakmák és a területi ellátási kötelezettség összehangolt, racionális működtetéséről kell majd tárgyalni – mondta el Pál Attila, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mulatott a szegedi kormányhivatal: a Tha Shudras nyitotta az új kormányablakot

Meglepetés zenekar hívtak kormányablak avatóra Szegeden. Ezen mindenki meglepődött. Tovább olvasom