Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kőbe vésett élet - Paál Istvánra emlékeztek

Szeged - A nemrég elhunyt szobrászművészre, Paál Istvánra emlékezik a Kőbe vésett élet című, tegnap megnyílt tárlattal a Móra-múzeum.
Az összeállítást a művész barátja, a szegedi Tóth Sándor szobrászművész mutatta be. A közművelődési palota kupolájában a szobrász kisplasztikái, rajzai, valamint köztéri szobraihoz készített vázlatai láthatók a hónap végéig.

Paál István 1953 és 1959 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait; mestere Kisfaludi Strobl Zsigmond volt. Szerte az országban láthatók köztéri szobrai, Soprontól Hajdúnánásig. 1983-ban készített Petőfi-mellszobra első díjat nyert a Petőfi Sándor születésének 160. évfordulójára meghirdetett országos pályázaton. Paál készítette az ismert budapesti Ágaskodó Pegazus szobrot. Párja, Móricz Éva szerint ez a két mű fejezi ki érzékletesen az ő személyes habitusát, szobrászi karakterét, művészi hitvallását. Ezekben a munkáiban mutathatta meg elementáris vonzódását a monumentális köztéri kőszobrokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fináléra várják a szomszédokat

Finálé címmel regionális kamaraszínházi fesztivált rendeznek május 23-ától a kisszínházban – két hazai produkció mellett három „szomszédos" teátrum egy-egy előadását láthatja a közönség. Tovább olvasom