Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Kóbor ebeket kergettünk Szegeden

Szeged - Kemény meló beszorítani és elkapni a Szegeden csatangoló kóbor kutyákat. A Cserepes soron egy négytagú falkát vettünk üldözőbe, ám az ebek rendre megléptek előlünk.
A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát – tartja a mondás, amely esetünkben is igaznak bizonyult. Tegnap reggel Nyulas Attilát, a Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát kóborkutya-befogó körútjára kísértük el.

Első helyszínünk a móravárosi Csöndes utca volt. Egy telefonáló értesítette az ebrendészetet: a zsákutca végén egy barna színű kóbor kutya tanyázik. Az említett ebnek hűlt helyét találtuk, ám a közeli Cserepes soron egy négytagú, szabadon csatangoló kutyafalkába, valamint egy magányos drótszőrű tacskókeverékbe futottunk. A falka négyfelé spriccelt, amikor melléjük parkoltunk; a legkönnyebb célpontnak egy fekete-fehér színű, bal mellső lábára sántító, nagytestű példány ígérkezett.

Nyulas Attilának komoly fejtörést okoz a kóbor állatok bizalmába férkőzni. Fotó: DM/DV
Nyulas Attilának komoly fejtörést okoz a kóbor állatok bizalmába férkőzni.
Fotó: DM/DV

– Jól van, jól van! – próbált bizalmat ébreszteni Nyulas Attila a kutyában, amely először farkcsóválva lehasalt a fűbe, ám amint megpillantotta a hurkos befogót, sántasága ellenére másodpercek alatt elviharzott az ebrendész közeléből. Ezután egy kisebb termetű fekete kutyára fókuszáltunk: az állat egy rövid fogócska után az egyik kerítés nélküli ház udvarába vette be magát. A lakásból egy nő dugta ki a fejét. Mikor azt mondta, övé a kutya, Nyulas Attila közölte: kerítés híján meg kellene kötözni a négylábút.

30–50 állatot fognak be havonta

Minden kutya kóbornak számít, amely gazdája felügyelete nélkül csatangol az utakon. Ha az állatvédő egyesület munkatársainak sikerül beazonosítaniuk a gazdát, megfizettetik vele a kiszállás és a befogás díját. A legtöbb esetben azonban soha nem derül ki a tulajdonos személye. Egy befogott kutya 14 napos karanténja, etetése és oltása 25 ezer forintjába kerül az Orpheusnak, amelynek telephelyére havonta 30–50 kóbor állatot szállítanak be. 95 százalékuk új gazdára talál. A telep munkatársait az örökbefogadással kapcsolatban a 20/360-9846-os telefonszámon lehet keresni. A telepen lévő állatokról képek találhatók a www.ebrendeszet.zug.hu oldalon.

– A fiam majd megköti – vetette oda kelletlenül a nő, aki a jobb lábával az újra elinalni akaró kutya fejébe rúgott, így terelve vissza a kertjébe. A drótszőrű tacskókeverék eközben tisztes távolból szemlélte a történteket. Mikor megneszelte, hogy következő célpontnak őt választottuk, gyors tempóban a Katona József utcán keresztül a Farkas utca felé vette az irányt. Az autóval többször a négylábú elé kerültünk, de az rendre megtalálta az egérutat. A kutya végül egy ház kertjébe menekült be, ahova nem követhettük – az ebrendésznek nincs hatásköre más birtokára lépni.

A következő célpont nem szaladt el előlünk – az újszegedi Hargitai utca végéről egy döglött macskát szedtünk össze. A tetem már jó pár napja feküdhetett a Holt-Maros partján, de csak most vette valaki a fáradságot, hogy erről értesítse az ebrendészetet, amely az elhullott állatok összegyűjtésével is foglalkozik. A macskát az Algyői úti telephelyre vittük, ahol kis idő múlva egy kutyát örökbe fogadó idős házaspár jelent meg. A papírok aláírásakor szólalt meg Nyulas Attila mobilja: Katona Gyula jelentkezett. Móraváros önkormányzati képviselője a reggel megkergetett kutyafalka miatt emelte fel a telefont.

– Rajta vagyunk az ügyön, de néha nem járunk sikerrel. Nekünk is nagy problémát okoz a Cserepes sor környéke – mondta a képviselőnek az ebrendész. Nyulas Attila ezután elmesélte, hogy egy Felső Tisza-partról begyűjtött fekete színű kutyát 3 hónapig üldöztek, amíg sikerült befogniuk.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. macusnéni 2010. július 14. 09:13
  „A Tompai kiskertekben is kószál egy fekete kutya hónapok óta.Akinél volt az kiengedte az utcára.A drótkerités alját kidurja és beállit a kertbe és ott tanyázik,meg a szomszédban.Valaha az elhagyott volt,a kerités is rossz,és vagy öt kóbor eb ott tanyázott,a szomszédnál.A keritést megjavitották,de a kutya csak visszatér oda.Jó lenne már,ha eltüntettnék az útból.Aki kutyát akar tartani az tartsa a keritésén belül,s ne zavarja mások nyugalmát,vagyonát,testi épségét,hogy a bicikliről lerángassák a kóbor ebek.”
 • 30. Gazficko 2010. július 13. 21:53
  „DM ennyire ráér hogy a nagy melegben kutyákat kerget????????????????? És mit csinálnak majd akkor ha visszanyal a fagyi és néhány kutya megkergeti az illető naplopó újságírót?????????????????????????????????”
 • 29. maz 2010. július 13. 11:32
  „27. hozzászólás gróf 2010.07.13. 09:41
  Ez azért kicsit túlzás , nem kell hogy letegye a telefont már sokkal hamarább elfelejtet”
 • 28. Fremen 2010. július 13. 11:29
  „Gróf, jól tudod sztem, hogy ki vagyok. És képzeld, még Lázár Szvetozárnak is sikerült ezt kinyomoztatnia a "felkészült" kiscsapatával. Áll is a bál a kapitányságon. Csak hát perelni nem mer, mert csak az igazat írtam le róla, róluk veled együtt.:)))

  Magamról, 27 éve súlyzózgatok, edzegetek, szarul érezném magam ha olyan nyüzöge lennék mint Schobert Norbi, de elhízni sincs kedvem.”
 • 27. gróf 2010. július 13. 09:41
  „26. hozzászólás anatole 2010.07.13. 09:18

  Rendőrséget!!!
  Egyszer szóltál volna a közterület-felügyeletre, a kóbor ebek önkormányzati szabályt sértenek...a rendőr amint lerakja a telefonját már el is felejtette, hogy beszélt veled!”
 • 26. anatole 2010. július 13. 09:18
  „Végre valami öröm hír is. Évek óta bombázzák a rendőrséget, ( én is ) sok bicajost szedtek le már a nyeregből. Ezek az ebek Szegeden több éve koszálnak. Köszönet sok idős asszony nevében no és a bicajosok se maradjanak ki. Végre elmerek már arra is menni.”
 • 25. gróf 2010. július 13. 08:46
  „24. hozzászólás Fremen 2010.07.12. 23:51

  Valld be, hogy a Schobert Norbert vagy! :D”
 • 24. Fremen 2010. július 12. 23:51
  „Mi folyik ebben a városban? Ez a Nyulas Attila miért akar kutyákkal fogócskázni ilyen szintű súlyproblémákkal ami jól látható a róla készült fotóról?:)))

  Na de edzettek vagyunk mi.

  Még mindig nem kaptam arra választ, hogy a Lázár Szvetozár nevű "főrendőrről" szóló cikkekhez ugyan miért tilos hozzászólni?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lazar_szvetozar_20_eve_uldozi_a_rosszfiukat_/2164721/

  Úgy megírnánk, hogy mennyire becsüljük, hogy a legalább 160 kilójával, hogy lohol a kisportolt "rosszfiúk" nyomába.:)))

  Az egyik túlsúlyos kutyaütő, a másik meg fiúkat kergető. Méghozzá rosszakat kergető, biztos azért mert rossz szándékkal lohol utánuk.:)))

  Szépen meg vagyunk mi "áldva " ezekkel a "rendőrökkel" és "állatvédőkkel".:)))”
 • 23. papsajt 2010. július 12. 18:10
  „Ahogy látom maradt még kóbor állat a cserepesen.”
 • 22. szegedi23 2010. július 12. 14:19
  „6. Titanilla, csatlakozom 14.Phz-hez: ösztönből hajtja mert apró és mozog, de nem fogja meg, hacsak nem beteg... Max. azért nézték "boldog mosollyal", mert vicces. Ennek a cikkhez mondjuk nem tudom, mi köze volt, de te meg egy besavanyodott valaki lehetsz, hogy ilyenek szemet szúrnak.
  Egyébként akkor gondolom vegetáriánus vagy és bőrcipőt sem hordasz, mert én meg a disznónak meg a tehénkének is szurkolok... Jesszus...

  A kóborkutyákból meg csak több lesz, ahogy kóbor macskákból is, hála az öregeknek és az elmebetegeknek, akik folyamatosan kirakják a maradékot nekik, amire még a patkányok, csótányok is jönnek. Gratt!”
 • 21. gavallér 2010. július 12. 13:44
  „A kínai éttermek lehet megvennék a kutyákat.”
 • 20. CID 2010. július 12. 10:35
  „Hmmm. sajnos igazad van.”
 • 19. Hmmm... 2010. július 12. 09:18
  „Szerencsetlen allatok! Ok azok, gazdaik pedig felelotlen es gondtalan mindig es mindent tulelok. Nekem mar mondta valaki, hogy ok tartanak kutyat, de nem etetik, gondoskodjon magakrol! Es ez nem a szegenyseg fogalmat meriti ki, hiszen vannak szegenyek, akik az allataikat eppen olyan tiszteletben tartjak, mint csaladtagjaikat. Igy is van ez rendjen, mert az allatok ritkan kerulnek onszantukbol az egyes csaladokhoz eppen ugy, mint a szuletendo artatlan kisgyerekek sem.
  Azok a csaldok, akik onmagukrol nem kepesek megfeleloen gondoskodmi, nem erdemlik meg, hogy barmi fele haziallatuk is legyen. Ezeket a kutyakat be kell gyujteni es lehetoseg szerint gazdat keresni nekik , vagy orok nyugalomra helyezni. Sajnos mas megoldas nincs, ez a leghumanusabb.”
 • 18. baloghkatica 2010. július 12. 06:58
  „Ja télleg, bocsi :D”
 • 17. gróf 2010. július 11. 21:30
  „15. hozzászólás baloghkatica 2010.07.11. 12:40

  Katona József utca...a Bánk bán írójáról elnevezve..aki hülye az Gyula!”
 • 16. AN 2010. július 11. 18:40
  „Most lehet, hülyeséget mondok, de nem lehetne valami kábító lövedéket használni?”
 • 15. baloghkatica 2010. július 11. 12:40
  „Katona József egy röhej... a választókörzetébe, a cserepes környékére ki se mer menni, bujdos, remélem megválasszák újra helyi képviselőnek :D

  A gazdákat kellene megbüntetni!!!”
 • 14. phz 2010. július 10. 16:54
  „6. Titanilla
  Egyes vadászkutyák ösztönösen jelzik/cserkészik a madarakat, de egy fekete rigót soha nem tudnak megfogni. De bezzeg a macskák...”
 • 13. jozko 2010. július 10. 16:28
  „A sánta kutyát nem sikerült utólérni-no és a hazug embert? Merthogy így indult a cikk....Ahogy így olvasom, profizmus=0.....De talán nem kergetni kellene /legtöbbször/ a kutyákat, hanem szembemenni -az okkal- Mert a kóbor kutya is volt valakié! A sok álszent "állatbarát" kutyatartót kellene hurokba fogni! Tisztelet a kivételnek-és hangsúlyozom, én szeretem a kutyákat! de aki teljesen alkalmatlan körülmények között, a környezete és a kutyája! terhére tart állatot- az állatkínzó. És azt már lehet büntetni!”
 • 12. Besenyő_Pistabácsi 2010. július 10. 15:37
  „Gyálára is kellene jönni, a nagy fehért ma kergetni sem lett volna szükséges, ugyanis az autósoknak úgy kellett kerülgetni mert az úttesten szokott ő pihengetni!”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamosfelújítás: elindult a kötbérper

Rekordösszegű kötbért, 740 millió forintot követel a szegedi önkormányzat az 1-es villamosvonal kivitelezőjétől a sok csúszás miatt. Tovább olvasom