Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kobzosok és énekesek gyűltek össze Szegeden

Énekmondó népdalosok és kobzosok randevúznak Szegeden a piarista gimnáziumban. Nemcsak tanulnak egymástól, hanem kipróbálják tudásukat, és táncházra, koncertre várják az érdeklődőket.
Háromnapos kobzos-énekes kurzus kezdődött tegnap a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A szegedi Mester tanodában negyedik alkalommal sereglenek össze az ország és Európa énekesei és zenészei.

– A kurzuson közreműködő tanárok, előadóművészek is egyben, akik megosztják a résztvevőkkel fellépéseik tapasztalatát. Nem csupán fogásokat, technikákat oktatnak, hanem a felhasználásukra is öteleteket adnak – magyarázták a szervező tanárok, az énekes Ivánovics Tünde és a kobzos, Fábri Géza. – Ma, szombaton este a budapesti Tatros együttes koncertezik 8 órától. Velük zenél majd Hodrog András moldvai származású furulyás. Régebben jártak Szegeden, nálunk pedig még egyáltalán nem léptek fel. Ugyancsak ma tanít Petrás Mária hagyományőrző népdalos, ő moldvai születésű, „anyanyelveként" éli meg a moldvai zenét. Meglepetést is hoz magával: egy eddig soha nem hallott balladát. A két moldvai származású tanár révén autentikus forrásból nyerhetnek információt a résztvevők.

A két házigazda előadóművész úgy fogalmaz: egyik növendéküket sem hagyják sötétben tapogatózni, végigküzdött, bejárt úton indítják el valamennyiüket. – De nem fogjuk végig a kezüket, nem kötünk ki végérvényes szabályokat. Inkább arra buzdítunk, hogy vállalják fel, ami benne lakozik ebben a zenében – jegyezte meg Ivánovics Tünde. – Fontos azonban, hogy rátaláljanak egyéni hangjukra. Az énekesek ugyanis még mindig azt hiszik, hogy énekelni mindenki tud, és a népdal előadása minden másnál egyszerűbb. Ez nem így van. Éppen ezért érdekes kísérletnek ígérkezik, hogy a konzervatórium néhány hallgatója is bekapcsolódik a munkánkba. Ők népzenében „érintetlenek", a népi hangzást most tanulják meg tőlünk.

A kobzosok és énekesek külön tanulnak a három napon, de adódik alkalmuk kipróbálni magukat közös produkcióban. – Az országban egyedül nálunk tanulhatnak kobzosok; Dániából és Szlovákiából láttunk már vendégül zenészeket – emelte ki a Fábri Géza. – Újabb népzenei gyűjtésekből nem meríthetünk, egységes anyag nem létezik. Az eddig rögzített anyagokra támaszkodhatunk, ehhez a pengetés alapjait tanítjuk meg, és hogy hogyan alkalmazható ez az egyházi és középkori hagyományokra visszanyúló énekmondó kultúra. Fő a stílusérzék, kobozozni mindenki egyéni módon kezd. Érdekes, hogy a moldva honlapról leggyakrabban a Tavaszi szél vizet áraszt dallamát töltik le. Közismert dal, de kobozos változata egyedülálló háromnegyedes tánclépésben maradt fenn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom