Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Kockásodik már a hasa?

Kockásodik már  a hasa?
Mit fogadott meg újévkor? Izmot fejleszt? (Kockásodik már a hasa?) Lerakja a cigit? (Már más cigijét szívja?) Többet olvas? (Két oldal után elalszik?) Jobb ember lesz? (Mondták már, hogy milyen jó ember lett?)
Játsszon és nyerjen a Délmagyarországgal!

Eltökélte, hogy év végére megcsinálja a spárgát? Vagy megfogadta, hogy elgyalogol Jerevánba? Ha extrém újévi fogadalmat tett, január 11-étől játsszon velünk, és nyerjen belépőt a Szegedi Kalandparkba! Sokan fogadják meg szilveszterkor, hogy lefogynak, spórolni fognak, vagy leszoknak a cigarettáról az új évben.
Akadnak azonban bevállalósabbak is. Ha Ön ilyen, akkor itt a helye, játsszon a Délmagyarországgal január 11-étől! Várjuk a legextrémebb újévi fogadalmakat! Január 20-áig írja meg az online@delmagyar.hu címre, mit fogadott meg szilveszterkor. Szakavatott zsűri válogatja ki a legjobb fogadalmakat, de a győztesekről Önök döntenek, kedves olvasóink! Január 20–22. között várjuk voksaikat, amelyek összesítése után január 25-én hirdetünk eredményt.
– Ott ül az egyik vállamon a kisangyal, a másikon a kisördög, ők vitatkoznak egymással, amikor megingok – mondta Zsuzsi, aki január elsején tette le a cigarettát. A 43 éves szegedi nő tizenhat éves korában gyújtott rá először, és már többször elhatározta, leszokik a dohányzásról. Mindent kipróbált, nikotintapaszt, nikotintartalmú rágót és gyógyszert, de eddig négy hónap volt a legtöbb, amit kibírt cigaretta nélkül.

A 8 milliós cigi
– Tudatosan készültem a mostani leszokásra. Már novemberben elkezdtem olvasni Allen Carr Leszokni a dohányzásról? – Így könnyű című könyvét. Úgy időzítettem, hogy január elsején fejeztem be a könyvet – mondta Zsuzsi. Elmondása szerint a harmadik napon volt egy megingása, de nem gyújtott rá. – Eszembe jutott a könyvből egy fontos mondat, ami szerint ha újból elszívok egy cigit, az 8 millió forintomba kerül, ugyanis ennyibe kerül a szerző szerint egy egész életen át tartó dohányzás. A leszokásomban nagy szerepet játszottak az anyagiak, hiszen naponta egy dobozzal szívtam, és ma már ezer forintba kerül egy doboz cigaretta – hangsúlyozta a 43 éves szegedi nő, aki lassan már két hete nem gyújtott rá.

 Több szegedi gyógyszertárat is megkérdeztünk, növekedett-e az új évben a nikotintartalmú szerek iránti kereslet. Mindenhol azt mondták, nem fogy több tapasz, rágó és gyógyszer, az emberek inkább a fogyással kapcsolatban kérnek tanácsot. A Pingvin Patikában pedig úgy fogalmaztak, hogy „a dohányzásról való leszokás komolyabb elhatározás, mint egy újévi fogadalom".

Az vagy, amit megeszel
– Sokan szánták rá magukat fogyókúrára és méregtelenítésre az új évben – mondta Élesné Gizi. A szegedi Natura Bolt tulajdonosa szerint ebben nagy szerepet játszottak az evés-ivással együtt járó ünnepek, ami sokaknál okozott máj- és epepanaszokat. Fogyókúrára és méregtelenítésre is elsősorban gyógyteákat ajánlanak a boltban, így azok iránt nőtt meg a kereslet év elején.

 – Olyan vevőink is akadtak, akik azért jöttek a boltba, mert úgy döntöttek, egészségesebben táplálkoznak az új évben. Ők leginkább útifűmaghéjat, zabpelyhet, kölest, hajdinát és lenmagpelyhet vásárolnak – mondta a tulajdonos. Elmondása szerint a dohányzásról való leszokásban a kálmosgyökér segít, mert annyira keserű, hogy utána nem kívánja az ember a cigarettát.
 
Az egészséges táplálék fél egészség. Fotó: Frank Yvette
Az egészséges táplálék fél egészség. Fotó: Frank Yvette


Kitart a lendület
Az aerobik nem egyszerűen sport, hanem szenvedély – olvasható a postapalotában működő Izometria Fitness Szeged honlapján. A legváltozatosabb mozgásformákat – kick-box aerobik, zsírégető torna, pilates, taebo – kínáló stúdió tulajdonosa Tóth Annamária és Böröcz Gábor. Annamária tíz éve dolgozik a fitnesz- és aerobikszakmában.

– Az utóbbi évek tapasztalata alapján elmondhatom, hogy nálunk már decemberben megnő a forgalom, sokan vásárolnak szerettüknek aerobik-, kondi- vagy kombinált bérletet karácsonyra – mondta Tóth Annamária. A belvárosi, körpanorámás edzőterem a két ünnep között sem zárt be, sőt december 24-én és 31-én is várta a mozogni vágyókat.

– Januárban megtöbbszöröződik a forgalmunk az év többi időszakához képest. Jönnek azok, akik megfogadták szilveszterkor, hogy elkezdenek sportolni, és jönnek azok, akiknek bűntudatuk van az ünnepek alatti sok evés-ivás miatt. Utóbbiak ilyenkor a korábbi három helyett akár ötször is edzenek egy héten, hogy ledolgozzák a pluszkilókat – mondta Tóth Annamária, aki szerint megragadnak az újonnan érkezettek, alig van lemorzsolódás, egész esztendőben kitart az év eleji lendületük, legfeljebb nyáron hagynak ki egy-két hónapot. Az Izometriában 5200–9900 forintba kerül a bérlet, és a mozogni vágyóknak ingyen biztosítanak InBody, azaz teljes testanalízis-mérést.

Rögvest Schwarzenegger
– A szegedi Fit World Fitness konditeremben minden év elején megnő a bérletvásárlók száma. Nem azonnal január elején, hanem kicsit később, mert az egyetemistáknak akkor ér véget a vizsgaidőszak 
– mondta Neu László üzletvezető.

– Az emberek az ünnepek alatt ellustulnak, ilyenkor kezdnek el felkészülni a nyárra. A másik húzóhónap a március. Ahogy kisüt a nap, megijednek az emberek, hogy mindjárt itt a nyár. Sok az olyan visszatérő vendég, aki év elején nagy lendülettel elkezd járni, majd kikopik – mondta az üzletvezető.
Lajkó Krisztián testépítő edző szerint sokan fogadnak meg sok mindent év elején. 

– Tapasztalataim szerint az emberek 80 százaléka egy hónap után abbahagyja, amibe belekezdett. Mindegy, mit fogadott meg, leszokik a dohányzásról, eljár mozogni vagy kevesebbet iszik. A lényeg, kisebbekre osszuk fel a nagy elhatározásokat. Ne akarjunk 20 kilót fogyni egy hónap alatt – tanácsolta a szakember. Hangsúlyozta, aki fogyni szeretne, annak a mozgás mellett a táplálkozásra és a pihenésre is oda kell figyelnie. – Ne a magazinokban olvasható csodadiétáktól és a TV-shopból vásárolt eszközöktől várjuk a csodát. Egész évben diétázni butaság. Aki másfél óránál többet tölt a konditeremben, az gondolkozzon el azon, mit csinál rosszul. A másik fontos dolog a fokozatosság, ne akarjon mindenki azonnal Arnold Schwarzenegger lenni. Nem fog sikerülni! A Fit World Fitnessben 6500–7900 forintba kerül a bérlet.
 
Formás fenék, feszes comb. Erre gyúrnak az Izometriában. Fotó: Kuklis István
Formás fenék, feszes comb. Erre gyúrnak az Izometriában. Fotó: Kuklis István

Papamaci a táposboltból
Lajkó Krisztián egyik vendége, Szabó Erzsébet gyógyszerész január másodikán jött le először a konditerembe. – Újévi fogadalom volt. Mindenképpen fogyni szeretnék. Nyárra formába szeretnék jönni. Egy ismerősöm ajánlotta Krisztiánt – mondta. Borza Richárd nem ma kezdte. Nála is újévi fogadalom volt az életmódváltás – de két évvel ezelőtt. – Az állóképességemet akartam növelni, hogy bírjam cipelni a csülköket – mondta a fiatalember, aki felszolgáló a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben. 

– Az életvitelem részévé vált a mozgás – kapcsolódott be a beszélgetésbe Rácz Erika ingatlanszakértő. Mindketten egyetértettek abban, hogy számukra létszükséglet a mozgás.

– Az újévi fogadalmak 99 százaléka sporttal kapcsolatos. Mi ilyenkor bonyolítjuk a legnagyobb forgalmat. Ez a csúcsidőszak, sokan keresik a könnyebb utat, hogyan lehet minél gyorsabban lefogyni és izmosodni. Sokan egyből táplálékkiegészítőkhöz nyúlnak – mondta Fodor Gábor – barátainak papamaci a táposboltból –, a ShopBuilder áruház szegedi üzletének munkatársa.

Öt jó tanács fogyókúrához
A fogyókúra az egyik leggyakoribb újévi fogadalom. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos szerint a fogyásra vonatkozó fogadalmak sikertelenségének leggyakoribb oka a komoly motiváció hiánya, a rossz módszerválasztás, a nem megfelelő szemléletmód és a hiányos önkontroll. Ha azt akarja, hogy sikeres legyen a fogyókúrája, kövesse Gajdács Ágnes tanácsait!

1. Ne áltassa magát! Mérje meg a testsúlyát és a körfogatait! A fogyókúra kalkulátorparkban (http://medifat.hu/kalkulator) megtudhatja, hány kilóval 
több.

2. Fogalmazzon meg egy valós célt, és tartson ki! Gondolja át és írja le, miért szeretne lefogyni.

3. Vezessen táplálkozási, mozgás- és alvásnaplót! A sikeres emberek egyik titka az önkontroll.

4. Legyen türelmes! Egy régi szokás lecseréléséhez és egy új szokás megszilárdításához minimum 6 hónap kell.

5. Minden mindennel összefügg! Ha sikereket ér el a fogyókúrában, és eléri a célját, akkor ez akár a munkahelyi eredményeire, a párkapcsolataira is hatással lehet.
 
Megszívta. Tízezreket füstöl el. Fotó: Frank Yvette
Megszívta. Tízezreket füstöl el. Fotó: Frank Yvette


Ennyi volt, nem folytatod

Hartay Csaba író, költő, a Lerepül a hülye fejetek és a Nem boci! regény, valamint hét verseskötet szerzője a blogján, a Viharsarki Kattintóson publikálta január elsején a Felesleges újévi fogadalmak című írását. Ebből idézünk. 

Izmok fejlesztése: olyan, mint a magazinokban, soha nem leszel. Meg sem közelíted. Sosem lesz kockás a hasad. Kár erőlködnöd. Jó, de a mozgás öröme – mondod. Sosem örülsz neki valójában, a kudarcra emlékeztet, hogy hiába művelsz bármit, egy izomtalan szardarab maradsz. Amit kaphatsz: ízületi fájdalmak, ficam, nem múló izomláz.

Cigi lerakása: az első berúgásnál rá fogsz gyújtani, utána is szívod majd szépen, de megmagyarázod, hogy ez csak pöfékelés, és napi nyolc szál az annyi, mintha nem is cigiznél.

Jobb ember leszel: nem leszel, mert egy önző köcsög vagy, és az is maradsz, azt sem tudod, hogyan viselkedik egy „jó ember". Szerinted te már eleve jó ember vagy, és csak egy kicsit kell javítanod magadon. Tévedsz.
Több könyv elolvasása: felejtsd el. Eddig sem olvastál szépirodalmat, ezután sem fogsz. Ha meg is próbálod, nem fogod élvezni. Hat oldal nyűglődés után eldobod xy felkapott mai szerző kötetét. Ha véletlenül tetszik majd, amit olvasol, máris felhívnak, hogy tejfakasztó buli van, és utána már nem veszed elő a könyvet.
Több időt töltesz szeretteiddel: az átlagban hétperces rokonlátogatást sikerül elnyújtanod 9 percesre. Egyszer.
Lefogysz: nem fog menni. Másnak talán, de neked sosem. Egy kövér tepedelem vagy, mint a szüleid, és az is maradsz.

Egészséges táplálkozás: két napig bénázol vele otthon, utána apósod körömpörköltet főz bográcsban. Bezabálsz, ennyi volt, nem folytatod.
Nincs vacsora

Két év alatt harminc kilót fogytam. Elhagyhattam a vérnyomásgyógyszert. Jobban bírom a munkát, kevesebb alvással is kipihenem magam, és valahogy mindenre több idő jut. Pedig sportolok is. Gimnazista koromban gyűlöltem a háztömb körüli futást – most, októberben 3 óra 55 perc alatt tudtam le a Budapest Maratont. Biztosan vannak kemény akaraterővel bíró emberek, akik elhatározzák év elején, hogyan fognak élni, és úgy is lesz minden. Én azt láttam, életmódot változtatni egyszeri, hirtelen elhatározással nem lehet. Ez lassú folyamat, és akkor lehet eredményes, ha az ember csak annyit vállal, amennyi könnyen betartható. Kellhet valamilyen kényszerítő erő is. Például kiderül, hogy magas a vérnyomás. Az orvos felírja a gyógyszert, és azt mondja, ezt most már mindvégig szedni kell, vagy talán tessék lefogyni, bár nem biztos, hogy az segít. Belegondol az ember: többet eszik, mint kellene, ez több pénzbe kerül. Most még azért is fizessen, hogy helyrejöjjön az egészsége. Ez most már így marad? Akkor például azt mondja, oké, mától nincs vacsora. Ki lehet ezt bírni? Igen. Vagy nem. Most talán azt kellene írnom, tessék, kedves olvasó, hagyja el a vacsorát, próbálja ki. Még egy-két jó tanács, és az ember észrevétlenül lényegül át agresszív fitnesznácivá, aki mindenkinek megmondja látatlanban, hogyan kellene élnie. Az utóbbi néhány évem egyik fő tapasztalata azonban az, hogy ennél a mentalitásnál nincs ellenszenvesebb. Szóval, aki kérdez, annak szívesen válaszolok, de prédikálni nem fogok.

Én ezt fogadtam meg.


Bakos András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb újévi fogadalma van, mint a fogyókúra? Játsszon és nyerjen a Délmagyarországgal!

Jobb újévi fogadalma van, mint a fogyókúra? Játsszon és nyerjen a Délmagyarországgal!
Megígérte Petikének, hogy idén kap kistestvért? Földkörüli pályára áll? Ha Ön is extrém újévi fogadalmat tett, játsszon velünk. Tovább olvasom