Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kocsmai öröméneklés és közlekedés

A profession.hu 200 ezer álláskeresőt kérdezett meg 189 országból arról, hogy vállalnának-e Magyarországon munkát. Lapunk Tomas Vasutot, az SZTE cseh nyelvi lektorát és Erdős Istvánt, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatóját kereste meg, hogy beszéljenek élményeikről.
– Egy nagyon pici csehországi faluban születtem. Mielőtt 2007-ben Szegedre költöztem, Bukarestben dolgoztam, ami Szegedhez képest egy igen kaotikus város. A feleségem lengyel származású, ő is szeret itt élni, de az ételeket nem tudta megszokni. Én viszont kifejezetten szeretem az erős, csípős magyar ízeket, így ő is megtanulta elkészíteni őket – mondja Tomas Vasut, a Szegedi Tudományegyetem cseh nyelvi lektora, aki lengyel feleségével és két gyermekükkel él Szegeden.

Kilenc nyelvet beszél, de tapasztalata szerint a magyart volt a legnehezebb megtanulni. Elmondta, hogy ideköltözésükkor egy kocsma szomszédságában laktak, így legfurcsábbnak azt találták, hogy a magyarok csoportosan énekelnek egy-egy alkoholmámoros éjszakán. – Ilyet Csehországban nemigen látni, így nagyon meglepett ez a szokás, bár hajnali három óra tájban nem olyan kellemes erre ébredni – teszi hozzá mosolyogva Tomas Vasut.

A profession.hu nemzetközi felméréséből, amelyben 200 ezer álláskeresőt kérdeztek, kiderült, hogy országunk sokkal vonzóbb a férfiak számára, hiszen az ide költözők csupán egyharmada nő, de mindkét nem hosszú távra tervez. Legtöbben több mint 5 évig maradnának, érdekli őket a kultúra és a különleges élmények. Tomas Vasut elmondta, hogy felesége kissé nehezen szokta meg a magyar életstílust, mert a lengyelek sokkal pörgősebbek és energikusabbak. – Ahhoz képest Magyarországon sokkal lassabb mederben folynak a dolgok – meséli Tomas Vasut.

A felmérés szerint az ide vágyó külföldiek – legnagyobb számban mérnökök – különleges élményeket és munkatapasztalatot várnak Magyarországtól, legjobban pedig az itteni közlekedéstől tartanak. Erdős István, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatója, aki Erdélyben, Bálványosváralján született, teljesen máshogy vélekedik erről.
– Ha utaztak volna Romániában, egyáltalán nem tartanának a magyar közlekedéstől. Volt rá példa, hogy félúton két település között lerobbant a busz, amin utaztam, majd a sofőr közölte, hogy mindenki indulhat tovább gyalog. Persze Magyarországon is előfordult, hogy meghibásodott egy jármű, de kicsit máshogy oldották meg a problémát – mondja nevetve Erdős István, aki azt is elárulta: soha nem bánta meg, hogy ide költözött, bár néha hiányzik még szülőhelye, de már itt van otthon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerősük motorját lopta el két 19 éves fiú

A sértett tett bejelentést a Mórahalmi Rendőrőrsön, hogy ruzsai tanyájából ismeretlen személy… Tovább olvasom