Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Köd öntözi a vetést

Csongrád megye - Erőlködik a gabona. Olyan szárazság van a megyében augusztus óta, hogy alig bír kibújni a földből. Szeged határában, Martók Sándor földjén mégis látni pár centis búzahajtásokat.
– Segítenek a párás, ködös reggelek. Eső híján és mert nincs már víztartalék a talajban, a felszín közelében, ebből nyernek parányi vizet a növények – magyarázza a gazdálkodó. A 10 hektáros tritikálénak és a 70 hektáron vetett búzának még van esélye rá, hogy kikeljen. Ha megerősödik a hótakaró alatt, akár 50–60 százalékos lehet a termés. A repce viszont nagy kérdés, eddig 70-ből 20 hektáron bújt elő. Négy levele van, a téli száraz hidegben még kifagyhat. Sekélyen vetették, a szeptemberi 2–3 milliméter eső nem segített sokat, de még ha be is indult, leszárad a csírája. A termelő tavaszig vár, ha nem javul az arány, kitárcsázza a repcéjét.

Pár centis a búza Martók Sándor földjén. Már ahol kikelt. Fotó: Schmidt Andrea
Pár centis a búza Martók Sándor földjén. Már ahol kikelt.
Fotó: Schmidt Andrea

Jön az eső

5–10 milliméter esőt jelez előre hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központja, 10–15 fokos enyhe idő mellett.

– 200 milliméter csapadék hiányzik a földből. A megyében a szeptemberi szárazság miatt a korábban elvetett 12 ezer hektár repce került veszélybe. Jó ha 2–3 ezer hektár megmarad belőle. Helyette a termelők tavasszal kukoricát vagy napraforgót vetnek. Volt, aki már felülvetette búzával, vagy kitárcsázta az egészet, és úgy tett bele búzát. De az a búza is ott alszik a földben csapadékra várva. A 100 ezer hektár kalászosnál nincs minden veszve, ha a májusi eső segít, akár kétharmados vagy még jobb, négyötödös termés is elképzelhető – tájékoztatott Szakáll Sándor, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

– Jól jönne a csapadék, de legutóbb azzal bíztattak, hogy nem lesz fehér karácsonyunk sem. Ennek ellenére reménykedünk, hogy valamilyen csapadék csak esik ezen a télen is, és a gabona előjön a talajból. 100 ezer hektárt fel kellett volna szántani, ebből mindössze 30 ezer hektár volt alkalmas az előkészítésre. Többet nem is szabad megművelni, mert olyan kemény a kötött talaj, hogy beleszakad a gép.

Olvasóink írták

  • 2. istvang58 2011. december 01. 09:28
    „A gazdáknak mindig jól jön a természeti csapás ingyensegíj az adófizetők pénzéből, hogy nagyobb terepjárót tudjonak venni az unokának.
    A többi vállalkozónak nem jár segíj ?? ha nem tudják teljesítenia vállalkozásukat.
    Sok földet adott bérbe az állam és így könnyen lehet gazdagodni!!!!!”
  • 1. bubuk 2011. november 30. 08:13
    „Innen szép nyerni, embörök! Hajrá,Sanyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rokkantak: rehabilitáció vagy szegénység?

A sikeres rehabilitáció jobb, mint a passzív ellátás – ennek szellemében módosítaná a megváltozott munkaképességűekről szóló törvényt a kormány. Tovább olvasom