Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Köddé vált vállalati üdülők

Csongrád megye - A nagy szegedi cégek ma is fenntartanak vállalati üdülőket, ezekben kedvezményesen nyaralhatnak a dolgozók. Még a Sárgán is átvészelte a rendszerváltást néhány épület.
Presztízskérdésnek számított a múlt rendszerben, hogy egy magát komoly cégnek tartó szegedi vállalatnak a Sárgán vagy a Partfürdőn is legyen üdülője. Ezekben nem egy hétre rendezkedtek be a családok, hanem arra voltak jók, hogy munka után vagy hétvégéken bárki találjon magának egy fogast, amelyre felakaszthatja a ruháját.
A rendszerváltás után sok szegedi vállalat vált köddé, az üdülőket eladták. A Sárgán ma már csak a régi öregek emlékeznek arra, melyik házikó szolgálta anno a dolgozó népet. A volt AFIT-üdülő egy magánszemélyé – mutatják –, német rendszámú kocsi áll előtte. Magyarázzák, melyik tartozott a Magyar Postához – most tábla jelzi, hogy a Biopetrol Kft. tartja fenn –, melyik az adóhatóságé, a COOP Szegedé, a sütőiparé, a Tisza Voláné jelenleg is.

Köddé vált vállalati üdülők. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Retró

– A Szegedi Konzervgyár a Sárgára egyszerű tákolmányt húzott fel, szürke öltözőszekrényekkel, a Partfürdőre pedig egy komoly betonkolosszust épített, legalább 20 kabinnal – emlékszik Bagó János volt termelési osztályvezető. – Szombat-vasárnap ezekre a helyekre jártunk le bográcsozni, fürödni. A Sárgán a volánosokat irigyeltük, mert nekik volt zuhanyzójuk, nekünk még az se. Keresztes Ottó még emlékszik rá, hogy a rendszerváltás előtt Horvátországba, a selcei kempingbe 10 lakókonténert telepítettek: ezeket a volános dolgozók Szegeden saját maguk készítették.

Emeletes, szocreál stílusú, „panorámaablakos" épület, az Öreg Honvéd Magánszálláshely előtt megyünk el: nem nehéz rájönni: régen a honvédség üdülője lehetett. Most Kószó Zoltán üzemelteti a strandnál, a Tisza-Maros torkolattal szemben fekvő létesítményt. 5 éve vette meg a lepusztult ingatlant – előtte 10 évig állt parlagon –, és alakított ki benne 5 apartmant és egy kisvendéglőt. Egy embernek egy éjszakára 3000 forintba kerül a szállás, plusz az idegenforgalmi adó. – A szezon most nem a legjobb – panaszolta –, az embereknek már erre sem telik. Két apartman foglalt jelenleg, az egyikben a szabadtérire érkezett fővárosi vendégek laknak, a másikat egy Svédországba szakadt szegedi, Kiss Péter bérli egy hónapra.

Csak a legnagyobb szegedi cégeknek telik arra, hogy az országban másutt is üdülőt tartsanak fenn. A Tisza Volán Zrt. – tudtuk meg Keresztes Ottó megbízott humánpolitikai igazgatótól – a Sárgán található házon kívül még ötöt birtokol, Balatonszemesen, Mártélyon, Makón, Csongrádon és Békésszentandráson. Emellett a társvolánok üdülőiben is lehet szobákat foglalni. A házakat dolgozói közhasznú alapítvány tartja fenn, amelyet a munkavállalók is támogatnak adójuk 1 százalékával.

Köddé vált vállalati üdülők. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A 90-es évek végéig az EDF DÉMÁSZ elődeinél még nagy volt a választék vállalati üdülőben – tudtuk meg az áramszolgáltatótól. Saját tulajdonú üdülővel 13 helyen rendelkeztek az országban, volt egy faház a Partfürdőn, és lakókocsiban alhattak a dolgozók a Sziksóstónál, valamint Balatonszéplakon. Az ezredfordulót követően, mivel egyre többen szervezték maguk az utazásukat, a saját tulajdonú üdülők nagy részét értékesítette a társaság – magyarázták –, jelenleg csak Zánkán, Zamárdiban, Gyulán, Ruzsán és Kiskunmajsán van üdülőjük.

Olvasóink írták

 • 16. szunyi 2012. július 31. 18:40
  „Nálunk (SZBK), van két bérelt lakókocsi 2200 Ft/nap a Dunakanyarba ill., a Balatonnál.”
 • 15. kumisz 2012. július 31. 17:27
  „14. Együgyű 2012.07.31. 16:05

  Sajnos szó szerint úgy van ahogy írod! Nemkéne már valamit tenni EMBEREK??? Én speciel már <moderálva>vára unom, hogy azért gürizek , hogy másnak jólegyen, és a számláimat be tudjam fizetni stb...........................................”
 • 14. Együgyű 2012. július 31. 16:05
  „,,Köddé vált vállalati üdülők"
  Kicsit a cikk címét átalakítanám. A nép tulajdonából átprivatizált nagyon sok volt vállalati üdülő!
  Ez a mai 21. században természetes is, mert igazi munkásosztály már nem is létezik, található Magyarországon. Csak ma 21. századi meg nem fizetett rabszolgák vannak. Tehát a munkavállalóknak minek is vállalati üdülő, hiszen a cégek dolgozói meg sem tudnák fizetni (El sem juthatnak oda). A mai cégeknek meg a vállalati üdülők fenntartása csak költségfalók lennének. Tehát a költségeik lefaragása érdekében a vállalati üdülőktől is szabadulni kell. Pazarlás lenne azok fenntartása, mert a kibukott dolgozóik helyére az utcáról százakat felvehetnek éhbérért. A felső vezetésnek meg amúgy sem dukálna ebben az úri világban egy vállalati üdülő.
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 13. nyuszituro 2012. július 31. 10:13
  „Tisza Volán üdülő :)) ott nőttem fel, imádtam :) egész nyáron a Tisza-parton, semmire se volt gondom. Nemrég voltam ott... majdnem elsírtam magam.”
 • 12. AN 2012. július 30. 21:47
  „Ahol meg megmaradt, ott már olyan drága, hogy a dolgozók közül csak kevesen tudják megfizetni.
  A párom cégénél van egy üdülő Bogácson, ahova lehet/ne menni a dolgozóknak. Csak egy baj van: a szállás személyenként 2100 Ft/fő/éjszaka. Ez egy 4 fős családnál, ha mindkét gyerek elmúlt 12 éves, 50 eFt. Ehhez jön/ne még az utiköltség és az ellátás. A cég fizikai állomány dolgozóinak több mint a fele alig keres többet a minimálbérnél, na ezeknek az embereknek a nyaralás ugrott.
  Ezért van az, hogy ezt az üdülőt szinte kizárólag a középvezetők veszik igénybe, de mivel az ő fizetésük már elég ahhoz, hogy Görögországban vagy egyéb olcsóbb országban nyaraljanak, az üdülő sokszor üresen áll.
  Ezért aztán már többször felmerült, hogy el kellene adni. Szerintem előbb-utóbb az lesz belőle, mert itt a dolgozók már senkinek sem számítanak.”
 • 11. havranek 2012. július 30. 21:39
  „Köddé vált ?
  Így is lehet mondani csak ez nem igaz .
  Ellopták ez talán pontosabb ! Bár az is igaz, hogy a lehetőséget a volt üdülők (dolgozók) szavazták meg és tűrték szó nélkül ! Lehet, hogy most a jó, lehet valóban erre vágytak ? Ha igen akkor megkapták .
  Csak a komcsik vissza ne jöjjenek mert még újra kötelező lenne üdülni ,brrrr !”
 • 10. ametiszt51 2012. július 30. 17:19
  „A képen látható Biopetrol üdülő korábban MATÁV-os volt, de eladták, mert manapság a "szegény" TELEKOM -nak már nem telik semmi a dolgozóira.”
 • 9. geza 2012. július 30. 15:22
  „A szegedi vízmű nyaralóját a balatonon is el akarják mutyizni. Állítólag nincs rá kereslet :D (Siófok főutcáján)”
 • 8. tigris15 2012. július 30. 13:46
  „Kár hogy azokból a régi jó dolgokból nem maradt már semmi!”
 • 7. nyomdasz63 2012. július 30. 12:53
  „A Szegedi Nyomdának is volt klassz kis üdülője,de mikor a Kossuht nyomdával "fuzionált",majd egy olajmaffiózó vezette,azt(is) elkótyavetyélték.”
 • 6. deszkás 2012. július 30. 12:21
  „" A legnagyobb cégek engedhetik meg maguknak"... És a Minisztériumok.”
 • 5. deszkás 2012. július 30. 12:03
  „Ez volt a legelső "privatizálás".”
 • 4. kumisz 2012. július 30. 11:05
  „És a köddé vált vállalatok????????????????????”
 • 3. papika56 2012. július 30. 09:15
  „T.1. igazat beszélsz.
  sajnos hatalmasat változott a világ. Se munkahely, se dolgozó már alig van.Az üdülőket eladták fillérekért .Tényleg jó volt, családostól --szakszervezet támogatásával --minden évben máshol nyaraltunk a családdal.1-2 hét együtt, milyen jó volt. Ma ez csak álom --sajna.
  Se munkahely, se pénz, a család széthullott, gyerekek külföldön, társ --meghalt ---üdülés, nyaralás meg csak fejben !”
 • 2. klj-54 2012. július 30. 08:40
  „Sárga, 10-es Jolán üdülő, Török Miska, pörkölt, sörök... fiatalság... oda van már mind:(”
 • 1. polo 2012. július 30. 07:25
  „régen a munkások összejártak ezekbe az üdülőkbe együtt főztek fürödtek beszélgettek és a munka is jobban ment egy ilyen hétvége után, szerintem. Ma csapatépítőket fizetnek hogy összekovácsolja a munkatársakat kisebb nagyobb sikerrel ,ritka az olyan munkahely ahol ne vágnának egymás alá a munkatársak egymásnak.
  Ez köszönhető a mai gyors világnak a nagy társadalmi különbségeknek, hogy mindenki mindenkin átgázolva érzi jól magát, tisztelet a kivételnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nandafalva: a béke szigete

A hindu világba kaphatott egy kis betekintést, aki szombaton a balástyai Nandafalva nyílt napján járt. Tovább olvasom