Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kollégiumi szobák nyaralóknak

Szeged - A nyárra megnyílnak a szegedi kollégiumok kapui, és bárkit szívesen fogadnak, akár nagyobb csoportokat is, ha szállást keresnek néhány napra. A szobák szerények és olcsók – a panziók mégis fel tudják venni velük a versenyt.
A Magyar Turizmus Zrt. 2012-es adatai szerint Szeged a tizennegyedik leglátogatottabb nyaralóhely a magyarok körében. A turisták döntését, hogy hol szállnak meg, leginkább az árak befolyásolják. Felmerül a kérdés: az olcsóbb megoldások közül a kollégium vagy inkább a panzió legyen a befutó?

Nyáron a szegedi egyetemi kollégiumok a hallgatók mellett már más vendégeket is fogadnak. Sportolók, ideiglenes munkavállalók és nyaralók is szívesen foglalnak szállást, hiszen sok esetben egy kollégiumi szoba olcsóbb, mint a panzió. Az árakat érdemes több helyen is ellenőrizni a végső döntés előtt, mivel nemcsak a nyári díjak különbözhetnek, de az sem mindegy, hányan szeretnének szobát bérelni. A hallgatóknak a Móra Ferenc Kollégiumban a nyári havidíj 9320 forint, ami naponta körülbelül 300 forint, míg a Károlyi Mihály Kollégiumban ugyanez 400 forint. Az Apáthy István Kollégiumban viszont nyáron mindenki turistának számít, és ugyanazt az árat kell fizetniük hallgatóknak és külsősöknek egyaránt.

Ebbe a szobába is turistákat vár az újszegedi Móra Ferenc Kollégium a nyárra. Fotó: Frank Yvette
Ebbe a szobába is turistákat vár az újszegedi Móra Ferenc Kollégium a nyárra.
Fotó: Frank Yvette

A turisták számára fenntartott szobák egy éjszakára általában 2–6 ezer forintba kerülnek – kollégiumi, vendégszobák és vendéglakások közül is lehet választani. Külsősöknek a Károlyiban, ha a legolcsóbb lehetőséget, a turistaszállót választják, a szállás ára 1630 forint/éjszaka – 10–18 ágyas szobákban.

Az újszegedi Herman Ottó Kollégium igazgatója, Buzás Szilárd szerint változó a szobáik telítettsége, de előfordul, hogy teljesen megtelik a kollégium a nyári hónapokra. A közeli sportcsarnok miatt jellemzők a sporttáborok, illetve a tavalyi THEALTER nemzetközi színházfesztivál miatt is sokan szálltak már meg a kollégiumban, augusztusban viszont több szoba is üresen maradhat.

Aki mégsem szeretné egy kollégiumban eltölteni az idejét, számos szegedi panzió közül válogathat. Nagy Miklós, a Holdfényszállás tulajdonosa elmondta, egy panzió számára nem a kollégiumok, hanem a hasonló árkategóriájú többi panzió a konkurencia. A Holdfényszállásba hétköznaponként főleg cégek munkatársai jönnek, családok inkább a hétvégéket választják. Akik hosszabb időre kérnek szállást, azok különböző kedvezményes csomagokat is igénybe vehetnek, továbbá a panzió vendégkártyával is kedveskedik a látogatóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándorfalván városnap, Mórahalmon sokadalom - képgalériák

Az időjárás-felelős mindkét helyszínen kegyeibe fogadta a rendezőket és a résztvevőket - a sokadalom… Tovább olvasom