Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Koltai Szegeden is eljátssza Gyuszi bácsit

Szeged - Újra belebújik Gyuszi bácsi, a legendás vállfaárus bőrébe Koltai Róbert. A Sose halunk meg című nagy sikerű filmből most musical készül, amelyet ő állít színpadra. Az előadás szeptember 10-én a szegedi Városi Sportcsarnokban lesz. Ebből az alkalomból beszélgettünk a népszerű színművésszel, aki többek között elmondta: 18 év után is nagyon szereti ezt a szerepet, és bármikor feltenné a lóversenyen a 2, 9, 11-es hármas befutót.
– Ha azt mondom, 2, 9, 11, akkor mi játszódik le a lelkében?
– Természetesen a lóversenypálya, Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz, a tuti tipp jut az eszembe. Ez a legendás hármas befutó a Sose halunk meg című filmből, ami Gyuszi bácsi életében egyszer bejött.

– Ön megjátszotta valaha ezt a három számot?
– Persze, de nekem sajnos egyszer sem sikerült ezzel nyernem. Régebben egy újságban olvastam, hogy valaki feltette a 2, 9, 11-et vagy talán a 9, 2, 11-et, és bejött neki.

– Miért él ez a filmje olyan erősen az emberekben a mai napig?
– A többi filmem is él, hiszen a Szambának, a Csocsónak és a Világszámnak is van azért rajongótábora, és ennek nagyon örülök.

– Mégis, a Sose halunk meg vált igazi kultfilmmé...
– Akkoriban, 1992-ben meglepetés volt, hogy egy vidéki színész egyik pillanatról a másikra filmet készít, és az sikeres lett. Érezhetően eltalálta a közönséget ez a mozi. Itthon a budapesti kritikusoktól mindig csak vállveregetést kaptam, és amikor a filmért díjat ítéltek oda nekem, azt is azzal indokolták: a közönség visszahódításáért érdemlem meg. Nem azt mondták, hogy jó a Sose halunk meg. A közönség mellett a vidéki és a külföldi kritika is elismert bennünket. A nézők tették sikeressé ezt az alkotást, a mai napig ők jönnek velem és azokkal a történetekkel, amelyeket szeretnék elmesélni.

Koltai Róbert: Ez egy road-movie, utazással, piaccal, lóversennyel, és ennek a filmes világát, hangulatát remekül meg lehet mutatni a színpadképpel és a dalokkal. Fotó: Schmidt Andrea
Koltai Róbert: Ez egy road-movie, utazással, piaccal, lóversennyel, és ennek a filmes világát, hangulatát remekül meg lehet mutatni a színpadképpel és a dalokkal.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ez bántja?
– Azért nem bánt, mert a közönség érzi a dolgaimat, és ez az egész nekik szól. Furcsa szemlélet alakult ki a tollforgatók között. Azt vettem észre, hogy egyesek nem tudnak vagy nem akarnak azokkal a filmekkel mit kezdeni, amelyek szépek, szólnak valamiről, és közérthetőek. Talán irigységből vagy sznobizmusból inkább szeretik a fura, lila, ködös, különös filmeket, és elitistaként azokról ódákat zengnek. Mondom ezt úgy is, hogy elismerem a művészfilmek között az értékeseket, magam is láttam több kiválót közülük.

– A nézőkön kívül kiknek a visszajelzéseire figyel?
– Nemrég Sándor Gyuri, az ismert humorista hívott fel, hogy megnézte a filmjeimet, és nagyon tetszettek neki. Ő nem egy nagy moziba járó, és most nézte meg sorban a DVD-imet. Például a Sose halunk meget először látta. Fontos, hogy ő mit mond, és Dés László is, aki a színpadi változat zenéjét szerezte.

A musical

A Sose halunk meg című musicalt az ország 16 vidéki városában, így Szegeden is láthatja a közönség. A főbb szerepekben: Koltai Róbert, Tasnádi Bence, Vándor Éva, Kertész Péter, Spindler Béla, Pikali Gerda, Hernádi Judit, Esztergályos Cecília, Egri Márta, Lukács Andor, Kocsis Judit, Makrai Pál és Oberfrank Pál.

– Miért érezték fontosnak, hogy a filmből színdarab készüljön?
– Talán négy éve Szikora János hívott fel, hogy Szolnokon csináljam meg a Sose halunk meg színpadi változatát. Először azt mondtam neki, hogy a film után nem látom értelmét. Ám amikor meghallottam Dés László remek zenéjét és Nemes István szövegeit, akkor igent mondtam arra, hogy Nógrádi Gábor szövegkönyve alapján, Szabó Máté rendező irányításával 14 dallal elkészüljön a zenés vígjáték. Tulajdonképpen ez egy road-movie, utazással, piaccal, lóversennyel, és ennek a filmes világát, hangulatát remekül meg lehet mutatni a színpadképpel és a dalokkal. Nagy siker volt Szolnokon, és utána a József Attila Színházban is. Most úgy éreztük, hogy ez a musicalváltozat is a közönség érdeklődésére számíthat, és olyan hosszú és sikeres utat járhat be, mint Dés László többi zenés darabja. Ezért is találtam ki, hogy a bemutató szeptember elején legyen a Kincsem Parkban, és aztán induljunk országjáró turnéra.

– A film és a két színházi bemutató után negyedszer bújik Gyuszi bácsi vállfaárus bőrébe. Mi újat ad még önnek ez a szerep?
– Rengeteg újat ad, minden próbán, és minden este. A közönség pedig mindig más. Előttük mindig új előadás születik. Az ember megpróbálja újból megfogalmazni a figurát, rátalál bizonyos dolgokra és hangsúlyokra. Az idő múlása is megtisztít, és más dimenzióba helyez sok mindent. Ezért aztán nem is értem azokat a kérdéseket, hogy ha valaki sokszor játszik egy szerepet, akkor azt nem unja-e.

– Akkor ez már hozzátartozik az ön legendájához?
– Nem legenda ez, de belőlem egy darab. Olyan, mint a többi filmem.

– De azért mondhatjuk, hogy sose halunk meg?
– Persze, addig biztos, amíg nem olvassák a nekrológjainkat.

– És akkor mi lesz a tuti tippel, 18 év után most is megtenné a 2, 9, 11-et?
– Ha lenne egy tikettem, biztos. Gyuszi bácsinak egyszer már bejött.

Olvasóink írták

 • 8. saturnus 2010. augusztus 30. 11:37
  „Pár év mulva vajon kit fog kimajmolni tán nem a mostaniak közűl valakit?”
 • 7. barkzso 2010. augusztus 29. 22:49
  „A belterjes színészvilág, van benne Magyar?”
 • 6. k.elvis 2010. augusztus 29. 21:29
  „Nálam az Indul a bakterház 2. részével írta le magát végleg a liberális művész úr.”
 • 5. Zotya100 2010. augusztus 29. 20:43
  „Színészóriás? Na, ez a hét vicce lenne, ha nem tetted volna idézőjelbe. Nekem is uncsi, dehát kell a pénz, nyilván.”
 • 4. stewenson 2010. augusztus 29. 18:41
  „Még egy pár bőrt le kellene húzni erről (az amúgy jól sikerült) alkotásról ennek a "színészóriásnak".”
 • 3. szilléri 2010. augusztus 28. 19:15
  „uncsi !”
 • 2. zero 2010. augusztus 28. 18:24
  „Soselássam”
 • 1. CID. 2010. augusztus 28. 16:35
  „KI A TKÖMET ÉRDEKEL EZ A LEJÁRT LEMEZ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliós támogatás: a Belügyminisztériumi forráshoz jut 23 megyei település

A belvízkárok enyhítésére, fejlesztésekhez, működési nehézségek finanszírozására kapott több mint 100 milliós belügyminisztériumi forrást 23 Csongrád megyei település. Tovább olvasom