Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Koltay: ˝Ha hívnának, igyekeznék segíteni˝

Szeged - Szeged is a szívügye, ha hívnák, igyekezne segíteni – fogalmazott Koltay Gábor annak kapcsán, hogy felmerült a neve a szabadtéri vezetőjeként. Az alpolgármester szerint a jelenlegi igazgató menesztése hatalmas kárt okozna a városnak.
Mint lapunkban tegnap beszámoltunk róla, Kiss-Rigó László megyés püspök ugyan cáfolta azt a HVG-ben megjelent információt, hogy Bátyai Edina helyett Koltay Gábort szeretné látni a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói székében, de a Fidesz helyi önkormányzati frakciója még nem döntött arról, szükségesnek tart-e váltást a poszton. Az is kiderült: a rendezőt alkalmasnak tartanák a szabadtéri vezetésére.

Koltay Gábort is szerettük volna megszólaltatni, hétfőn elértük telefonon, de azt kérte, kérdéseinket e-mailben tegyük fel. A válaszát csak tegnap kaptuk meg, így keddi cikkünkben még nem szerepelhetett. „Jó érzéssel tölt el, hogy jeles személyiségek és Szeged város közönségének képviselői közül sokan örömmel vennék, ha a város kulturális életében, akár az Ünnepi Játékok programjának segítésében közreműködnék. A megtisztelő szándékokat érzékelem. Mint köztudott, fontos és szép feladatot kaptam a közelmúltban, a budapesti József Attila Színház ügyvezetője lettem, jelenleg minden erőmet ez köti le. Szeged persze ugyancsak a szívügyem, ha hívnának, igyekeznék segíteni" – adott összefoglaló választ kérdéseinkre Koltay, aki nemcsak színházi, hanem filmrendezőként is jól ismert. Az ő filmje az István, a király, a Honfoglalás és a Sacra Corona is, valamint olyan dokumentumfilmeket rendezett, mint a Faragjunk magunknak Istent, Velünk élő Trianon, Adjátok vissza a hegyeimet!, és a Mindszenty Józsefről szóló A fehér vértanú.

– A Szegedi Szabadtéri Játékok az elmúlt években folyamatosan fejlődött, a nyári időszak legnépszerűbb magyarországi színházi fesztiválja. Előadásai folyamatosan telt házzal mentek, a nonprofit kft.-nek kiegyensúlyozott a gazdálkodása, így nincs indok arra, hogy az önkormányzat úgy döntsön: leváltja a cégvezetőt. Már csak azért sem, mert 2014-ig szól a jelenlegi ügyvezető igazgató megbízása – mondta Solymos László, Szeged alpolgármestere, aki azt is hozzátette: – Bízom benne, hogy a Fidesz nem tekinti ezt a posztot is a politikai zsákmányszerzés részének, mint ahogyan a többi önkormányzati cégnél a korábbiakban döntött. Remélem, hogy békén hagyják az alapításának 80. évfordulóját ünneplő szabadtéri játékokat, hiszen az igazgató menesztésével hatalmas kárt okoznának Szegednek!

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. kukachuszar 2011. március 31. 13:32
  „http://www.facebook.com/profile.php?id=100002236874750&sk=wall”
 • 71. kukachuszar 2011. március 31. 12:52
  „Ami ért szegedben valamit az a szabadtéri színvonalas műsorkínálata, Bátyai Edina nagyon jól végzi a munkáját, ezért nem kellenek ide Koltay-ik.”
 • 70. macs 2011. március 31. 11:14
  „Ki fogad velem, hogy Koltay úr hamarosan a Szabadtéri igazgatója lesz? Fagyi az Acapellában?”
 • 69. gereben 2011. március 31. 00:30
  „Bátyai Edina kiválóan végzi munkáját, és nem pártkatona, ellentétben koltayval. Focikft tulajdonos püspökur szellentése persze parancs a kdnp-s képviselőknek, hiszen a nagyvezir családi gyóntatója vajon kinek az óhaját közvetiti? A hiteltelen Gyimesi a szegedi cégvezetők menesztését egy nappal a kirugásuk előtt még a DM-ben cáfolta.....Szóval fides, el a kezekkel Edinától!! Nevetséges, hogy LMP-s.......NÉGY, kérünk erről a blogodon néhány karikaturát!!”
 • 68. olvasó1 2011. március 31. 00:09
  „˝Ha hívnának, igyekeznék segíteni˝
  hm
  Ha meg nem hívnának, akkor meg igyekeznék Pestről "belekotyélni" szegedi dolgokba , bár semmi közöm hozzá.
  Egyébként felhívnám Koltay úr figyelmét 59.info hozzászólására:
  "a Szabadtéri Játékoknak jelenleg van vezetője, aki kiváló szakmai munkát végez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
  Nem olvastam végig az összes hozzászólást, csak beugrottam ide hirtelen ,viszont az a véleményem , hogy ezt a napok óta tartó hecckampányt a Fidesz gerjeszti ,Koltay pedig nem lenne Koltay , ha nem ugrott volna a lehetőségre.
  A magam részéről -ha hívnának-igyekeznék Pesten vigasztalni Koltay feleségét , amig ő Szegeden heccelődik.”
 • 67. JoGabor 2011. március 30. 23:31
  „66. Mathiasking
  megértettem, köszönöm, én is hasonló jókat kívánok. Csak remélni tudjuk, hogy a szakmaiság ér még valamit.”
 • 66. Mathiasking 2011. március 30. 22:53
  „64. JoGabor 2011.03.30. 21:34

  T. JoGabor!

  Tudja én sok embert ismerek és tudok egy-két dolgot. Ezzel semmi baj eddig , ugye? A politikáról meg megvan a külön bejáratú véleményem. Tudja mindig is a szakmai alapokon történő karrier építés volt a vesszőm, de ez nem érdekel senkit. Ebben a "kurva országban" (Gyurcsány Ferenc után) nagyon kevés vezető ember maradt abban a beosztásában, amiben a politika nevezte ki. Amikor olyan gyorsan változnak a kormányok és a pártok, színt kell vallani és politikailag valahol le kell tenni a voksot ezeknek az embereknek. Nem szégyen az, ha valaki kiáll politikai nézeteiért. Én is kiálltam és meg is kaptam érte a magamét. Tudom milyen belülről a börtön. Nem is érdekel a hazug politika csak az keserít el, hogy az ország közben kettészakad. Miért szégyen az, ha valaki LMP kötődésű? A szakmai hozzáértését és hozzáállását nem vitatom, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nem kielégítő a politika hozzáállása ehhez a kérdéskörhöz.

  További jó egészséget kívánok Önnek és sikeres "életben maradást" a jelenlegi igazgatónak!”
 • 65. smalltown 2011. március 30. 21:37
  „Teljesen mindegy, milyen munkat vegez a jelenlegi igazgato, Fidesz csokosait pozicioba kell helyezni. Lesz majd itt szittya- ungarikum szinhaz, rovasirasos plakat, - jon majd Europa rohogni.....Miert pont a Szabadterit ne tegyek tonkre?”
 • 64. JoGabor 2011. március 30. 21:34
  „63. Mathiasking
  igen, persze, talált, de nincs ebben semmi titok. A ´90-es évek első felében Edina a színházban is kollégám volt, aztán a bölcsészkari kurzuson pedig a hallgatóm. Igen, valóban úgy érzem, hogy tudtam neki egyet ´s mást átadni, azt pedig örömmel látom, hogy mindezt alkalmazza is. Igen, valóban mint egykori tanárát kért fel arra, hogy a könyvüket lektoráljam, innen a bővebb ismereteim a szabadtéri jelenlegi működéséről. De: véleményem szerint a politikai vonzalom abszolut magánügy, semmiképpen sem lehet semmilyen szakmai bírálat szempontja. Amit leírt, hogy maga szerint "az SZDSZ kötődésű és jelenleg LMP szimpatizáns", tökéletesen érdektelen, akár igaz, akár nem.”
 • 63. Mathiasking 2011. március 30. 21:23
  „60. JoGabor 2011.03.30. 20:47

  Tisztelt JoGabor!

  Elhiszem, hogy a kultúrával foglakozik, mert hozzászólásából ez kiérződik. Amennyiben jól sejtem még azt is elképzelem, hogy volt köze a szegedi kulturális élet vérkeringésében. Nem írok többet erről, mert szerintem a JATE-n végzett és személyes ismeretsége és érintettsége van Edinával. Sőt a Szegedi Nemzeti Színházban is betöltött egy bizonyos posztot. Amennyiben igazam van csak arra kérem, hogy annyit jelezzen vissza, hogy talált. Mi a probléma a politikai érintettséggel? Nekem semmi, de ezt már leírtam, mert a kultúra a lényeg és nem a politiokai elhivatottság. Azt meg tudomásul kell venni minden vezető beosztású embernek, hogy a politika szelek fújnak innen is és onnan is, vele együtt pedig elfújják a szemetet is meg a jót is.”
 • 62. alfoldi 2011. március 30. 21:22
  „Plusz még: kultúrpolitika!

  Ezt a hozzászólók hozzászólásaikkal igazolják.”
 • 61. JoGabor 2011. március 30. 20:56
  „54. Mathiasking
  ha nem tudná, a szabadtéri műsorának struktúrája (a tervezés folyamata) a rendszeres nézőkutatás eredményeire épül, és mivel az előadások 2004 óta sikeresen értékesíthetőek, nyugodtan mondhatjuk: bevált, sikeres. Igaza van, valóban ez minősíti a jelenlegi igazgatót. Sikeresnek.
  Hogy mi az ő, vagy a maga, vagy az én véleményem arról, mit volna jó játszani, az magánügy, és érdektelen. A város szempontjából a szabadtéri hármas funkciója: nívós kulturális misszió, sikeres idegenforgalmi attrakció és az idelátogatók költésével eredményes vállalkozásfejlesztési projekt egyszerre. Az ennek megfelelő műsort kell meghirdetni és lefuttatni. Ennyi.”
 • 60. JoGabor 2011. március 30. 20:47
  „54. Mathiasking
  "... az SZDSZ kötődésű és jelenleg LMP szimpatizáns igazgató ..."
  Mondja, maga ezt honnan a bánatból tudja? Mi maga? Egy gondolatolvasó sámán? Mint az a hosszú hajú volt a megszűnt tévében, aki táv-diagnosztizálta a betelefonálókat?”
 • 59. info 2011. március 30. 20:29
  „a Szabadtéri Játékoknak jelenleg van vezetője, aki kiváló szakmai munkát végez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 58. Liberation 2011. március 30. 19:28
  „A tegnapi és a mai cáfolatokból (?) mintha az derülne ki, hogy valóban felvetődött Bátyai Edina Koltay Gáborra cserélése.”
 • 57. N.P. 2011. március 30. 19:26
  „"˝Ha hívnának, igyekeznék .." - de nem hívtunk!!!!!”
 • 56. té 2011. március 30. 18:09
  „a fidesz nem olyan, lásd:
  Szegedi IH”
 • 55. Ebgondolat 2011. március 30. 18:08
  „51. Elendur 2011.03.30. 16:44
  Én a helyében valami olyasmit nyilatkoztam volna, hogy:
  "Mivel jelenleg a József A Színházban dolgozom, ez a kérdés nem aktuális! Ráadásul a Szabadtéri Játékoknak jelenleg van vezetője, aki kiváló szakmai munkát végez. Természetesen, amennyiben Bátyai Edina szakmai segítséget kérne tőle, örömmel segítenék!"
  Na, Koltay helyében valami ilyesmit nyilatkoztam volna! Bár, ha Bátyai Edina helyére pályáznék, akkor valami ilyesmit: "Büszkeséggel tölt el, hogy a város fontos emberei rám gondoltak, azonnal megyek, hogy kiemelkedő szakmai munkámmal a hátam mögött még színvonalasabbá tegyem a Szabadtéri Játékokat és minden nézőnket emlékeztetni fogok Trianonra és arra, hogy a királyság az országban hagyományokkal bír!"”
 • 54. Mathiasking 2011. március 30. 17:38
  „Nem csodálkoznék, ha menesztenék az SZDSZ kötődésű és jelenleg LMP szimpatizáns igazgatót. A férj meg lobbyzik a DM-nél, hogy minél nagyobb média hírt kapjon? Szerintem a szabadtéri műsor struktúrája illetve műsorpolitikája kell hogy minősítse a jelenlegi igazgatót.”
 • 53. pala1964 2011. március 30. 17:01
  „51 Elendur, költői a válasz is - semmit, csak fellélegzünk...

  szeretett vezérünk már korábban kinyilatkozta, hogy a dakota harcos akkor tervez a hídon átkeléssel, amikor odaér a hídhoz...

  szóval egy igazi, hithű muzulmán akkor ábrándozik arról, mit tenne, ha piros hó esik, ha tényleg esik...

  mit tennék, ha nyernék a lottón... na kb. ilyen komolyságra vall, Koltay fel sem tett kérdésre adott válasza...
  mert ugye a pap úr elhatárolódott a jó ízlés keretein belül a pap úrtól... hiszen ő olyat hogy is tenne... biztosan egy másik püspök munkakörű, rá hasonlító ember volt legfeljebb (Kiss Ernő után, szabadon...)”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Azt szeretném, ha kézenfogva tudnánk sétálni˝

Két őssejtkezelésen van túl a hat és fél éves Poczik Petike, akinek düsseldorfi orvosi ellátásához olvasóink is hozzájárultak. Tovább olvasom