Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Költözik az informatikatörténeti múzeum

Szeged - Közel kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet tárolnak az Öthalmi volt laktanyában. Létrehozói és támogatói célja, hogy a kiállítás jelentős része méltóbb körülmények közé kerüljön.
Pótolhatatlan, muzeális értékű számítógépek találhatók itt, a gyűjtemény egyedülálló nemzeti kincs – hangsúlyozta Muszka Dániel és Bohus Mihály az informatikatörténeti múzeumban, az Öthalmi volt szovjet laktanyában.

Szétnéztünk az informatikatörténeti múzeumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A múzeum munkatársai évek óta arra készülnek, hogy a 3 emeletnyi, felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény mostani helyéről az épülő Agórába költözhessen. Megírtuk: az Agóra elnevezés ideiglenes, bárki szavazhat még Szeged új tudományos-kulturális központjának állandó nevére.

Sértődős Katica

A gyűjtemény egyik gyöngyszeme egy valódi tudománytörténeti ritkaság: Muszka Dániel 1957-ben fejlesztette ki a Katicát a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A kibernetikus állat olyan feltételes reflexek modellálására készült, amely képes rövid ideig emlékezni bizonyos stimulusokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál. Ha megütjük a pöttyét, egyszerűen megsértődik, és nem mozdul.

A technikatörténeti csodák között akad olyan is, amelyikből az egykori laktanyában lévő az egyetlen fellelhető példány a világon. A gépek között található például amerikai gyártmányú, lyukkártyás rendszerű elektromechanikus IBM számológép, valamint Ural II. és Razdan típusú orosz elektroncsöves és tranzisztoros számítógép. Súlyát tekintve a kollekcióban van hárommázsás, de tíztonnás monstrum is. Ilyen a hatvanas években használt Razdan.

Az orosz komputer másodpercenként 1400–1500 műveletet tudott elvégezni, tárolókapacitása körülbelül 20 kilobájt volt, áramfelvétele pedig 10–12 ezer watt között mozgott. Találunk itt internettörténeti szobát, számos működő masinát is. Lehetetlen lenne felsorolni, mi mindent, de körülbelül kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet.

A múzeum egyik alapítója a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, amely a költözésben is nagy feladatot vállal. A társaság jelentős költségekkel járul hozzá a kiállítás létrehozásához. Ebben az évben terveik szerint 60 millió forintot fordítanak arra, hogy a gyűjtemény XXI. századi élményt nyújtó kiállításként legyen bemutatható. A társaság vállalta, hogy a megnyitást követően 5 évig, minden esztendőben több tízmillió forinttal járul hozzá az Agóra működési költségeihez.

Informatikatörténeti múzeum alapítvány szegedi gyűjteménye


– Létrehoztunk egy tanácsadó testületet a szakma köztiszteletben álló, megbecsült tagjaiból. Elfogadtunk egy tárgylistát, amely a számítógépek hőskorának ereklyéit, így többek között az M3-at, az Ural 2-t, a Razdant, a Minszk 22-t is tartalmazza – tudtuk meg Alföldi Istvántól, a Neumann társaság ügyvezető igazgatójától. Tervei szerint decemberben mindezeket be tudják mutatni az Agórában két szinten, körülbelül ezer négyzetméteren. A többi tárgy egy raktárba kerül, amelyeket időszaki kiállításokon vesznek majd elő. 

Olvasóink írták

 • 3. macs 2012. március 19. 17:00
  „2. Lucia,
  aakor nem is érdekel igazán a téma. :-)”
 • 2. Lucia 2012. március 19. 14:25
  „Érdekelne a ma 17 órás előadás a Katicáról! Sajnos egy bukott politikus is ott lesz, CSAK ezért nem megyek el!”
 • 1. ascendum 2012. március 19. 10:24
  „Mindig szívesen emlékezem vissza Bohus tanár úr mérhetetlen lelkesedésére az ügy iránt, hajrá! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberi tőkéről a GTK-n

A Magyar Közgazdasági Társaság könyvbemutatót tart március 20-án kedden, 16.30 órai kezdettel az SZTE Gazdaságtudományi Kar aulájában, Szegeden, a Kálvária sgt. 1. szám alatt. Tovább olvasom