Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Költözik az Informatikatörténeti Múzeum

Szeged - Előkészítették a szállításra a szegedi Informatikatörténeti Múzeum egyedülálló gyűjteményét. A Szegórában két emeleten 1300 négyzetmétert kapnak.
– A nehezebb eszközöket dobogókra rakjuk, a kisebb számítógépeket pedig már itt, az egykori szovjet laktanyában kialakított múzeumban helyezzük vitrinbe – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bohus Mihály, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány munkatársa.

Többször megírtuk: az 5-ös úti, egykori szovjet laktanyából a Szent-Györgyi Albert Agorába költöző egyedülálló gyűjtemény 10 ezer darabból áll, összsúlyuk eléri a 200 tonnát. A Kálvária sugárúti épületben 1300 négyzetmétert kap a kiállítás, két szinten mutatják be az informatika történetét.

Költözik az Informatikatörténeti Múzeum. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

„Külön múzeum építése helyett anyagilag beszálltunk az Agorába" – fogalmazott Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezetője. A szegedi múzeumot is megálmodó társaság vezetője kiemelte: az 1975 óta gazdagodó gyűjtemény végre méltó helyre kerül.

A jelenleg egy többszintes panelépületben felhalmozott informatikai kincset, már előkészítették a szállításra: a szekrény méretű egységek a folyosóra, kisebb társaik emeletenként csoportosítva asztalokra kerültek.

– Abban a pillanatban, ahogy az Agora használatbavétele megtörténik, reményeink szerint október közepén, nekikezdünk a költözésnek – mondta Alföldi István, hozzátéve: a teljes pakolás 6-8 hetet vesz igénybe.

Olvasóink írták

 • 6. Horthyszobor 2012. szeptember 13. 08:01
  „Egyetlen pozitív értelmet ez az egész projektnek!”
 • 5. hames 2012. szeptember 12. 15:46
  „Kedves papagalya!
  Nem vagyunk múzeum, de felajánlását szívesen vesszük az egyetem Kémiai Tanszékcsoportjában. Keressen meg a hannus@chem.u-szeged.hu emil címen.
  Hannus István”
 • 4. antiorange 2012. szeptember 12. 15:33
  „1. papagalya 2012.09.12. 13:47

  Javasolnám az Interaktív Tudástár "üzemeltetőit" megkeresni a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon! Továbbá a Móra Ferenc Múzeum munkatársai is örömmel segítenek, hogy méltó helyre kerüljenek az eszközök.”
 • 3. hrdflr 2012. szeptember 12. 14:30
  „Hajrá Bohus Tanár Úr! :)”
 • 2. Maros13O 2012. szeptember 12. 13:51
  „Végre legalább üres lesz az az épület a laktanya területén :)”
 • 1. papagalya 2012. szeptember 12. 13:47
  „Van-e analitikai-történeti, vagy kémiatörténeti múzeum valahol, lenne pár 50-70 éves műszerem, amit szívesebben adnák oda, mint a lomtalanítóknak. Csak nem tudom, kinek, hova?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdai legesleg: mi az első informatikai élménye?

Ma a szegedi informatikatörténeti múzeum beköltözik az Agórába. Ennek kapcsán kérdezzük: mikor és milyen számítógépet látott, kapcsolt be először? Tovább olvasom