Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Költöztetik az intenzívet

Szeged - Költözik a szegedi intenzív osztály: a hét végén az új klinika fölújított szárnyában helyezik el a legsúlyosabb betegeket. Hamarosan a város teljes intenzív ellátása egy helyre kerül: 4 részleget vonnak itt össze, az országban egyedülálló osztályt hozva létre.
Az új szegedi egészségügyi ellátórendszer kialakulásának első elemeként megkezdi a költözést az új klinika intenzív osztálya. Egy teljesen új szárnyat alakítottak ki az épületen belül, ide költöztetik át az eddig az emelet másik felében ápolt betegeket. Néhány hónapon belül a város összes felnőtt intenzív ellátóhelyét ide vonják össze.

– Jelenleg négy részlegen 27 ágyon folyik intenzív ellátás. A központi intenzív osztály létrejöttével a kapacitás 36 ágyra bővül, és a 410 ágyas klinikán az országban egyedülálló módon egy helyre kerül a város teljes intenzív ellátása – mondta el Molnár Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető professzora.

Az új intenzív osztályt világszínvonalú műszerekkel és ágyakkal szerelték fel. Fotó: Karnok Csaba
Az új intenzív osztályt világszínvonalú műszerekkel és ágyakkal szerelték fel. Fotó: Karnok Csaba


Műtőblokk

Az új klinikán ezzel nem érnek véget a költözések: június közepén az új, 265 ágyas tömbbe helyezik át a műtőkapacitást. Ezt kövezően ott 8, német tervek alapján készült panelműtő rendszer szolgálja majd a korszerű betegellátást, amely a 410 ágyas klinika épületében az év végére kialakításra kerülő 6 panelműtő rendszerrel együttesen alkotja majd az új 14 műtős központi műtőblokkot.
Mint mondta, az új osztályon világszínvonalú ágyakon, csúcstechnológiát képviselő műszerekkel tudják majd gyógyítani a legsúlyosabb állapotú betegeket négy-, kettő-, illetve egyágyas blokkokban. Az osztály egyik fele már készen van: ide a hétvégén gyakorlatilag csak áttolják a folyosó másik végéből a betegeket. A körintenzívet hétfőn és kedden ürítik ki – az ottani betegeket szervezetten, járművekkel utaztatják.

– A költöztetés miatt különféle biztonsági intézkedéseket hoztak – például két hete leállították azokat a tervezhető műtéteket, amelyek után intenzív ellátás szükséges – mondta el Molnár professzor. – Így hosszabb szállításra jelen állás szerint csak hat betegnek lesz szüksége.

A költözés után megkezdődik a kiürülő intenzív osztály felújítása is, ahol újabb 20 ágyat tudnak majd elhelyezni. Amint készen van, átköltöztetik a sebészeti és szívsebészeti intenzívet, és a kettes kórház intenzív osztályát is. – A létrejövő központi intenzív osztály 36 ágyához jelentős ápoló- és orvoslétszám-fejlesztésre is szükség van a minimumfeltételeknek megfelelően – tette hozzá az intézetvezető professzor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három sörrel, két felessel indított, de fizetni nem akart

Az egyik szegedi sörözőből állították elő a notórius csalót. Tovább olvasom