Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Költséges hobbi a búvárkodás

Szeged - Noha egyre többen választják hobbijuknak a búvárkodást, ma még nem lehet a nyár síelésének nevezni. A merülés nem tömegsport. Annak ellenére sem, hogy akárcsak búvárkodni, síelni se megy a nagy átlag egynél többször évente. A tenger mélyének felfedezése ráadásul ma még a költségesebb hobbik közé tartozik.
Vajon hány búvár lehet ma egy Szeged méretű városban? Cseh Attila, a BREKI (Búvárfilmes Rekreatív Egyesület Kutatócsoport és Iskola) közhasznú egyesület elnöke körülbelül 150-re becsüli azok számát, akik legalább egyszer egy évben merülni mennek. Két-három merülést ugyanis már megérez a pénztárca.

Első hallásra nem tűnik túl népesnek a hobbibúvárok tábora, de Cseh Attila – aki civilben az egyetem pedagógusképző karának tanára és rendezvényszervezője – szerint ez reális szám vidéken. Ő egyébként az összes szabadságát a búvárkodásnak szenteli, még élete párját, Cseh Lívia bírót is a szabadidős foglalatosság révén ismerte meg. Évente egyszer hosszabb időre valamelyik tengerre, és további két végére az Adriára járnak barátaikkal.

A kezdő búvárok Cseh Attila segítségével teszik meg első „lépéseiket
A kezdő búvárok Cseh Attila segítségével teszik meg első „lépéseiket" a szegedi sportuszodában
Fotó: Segesvári Csaba

A búvárkodás természetesen nem olcsó foglalatosság, és főleg a kezdetek, az induló felszerelés megvásárlása, valamint a tanfolyam árának kifizetése kerül az átlagfizetéshez képest sokba. Egy jó minőségű felszerelés ugyanis közel félmillió forintba kerül, de ez az, amin nem szabad spórolni. A szakemberek nem ajánlják az áruházláncok kedvezményes kínálatát, mivel ennél a sportnál emberélet múlhat a minőségen. Ma egy búvárfelszereléshez már nemcsak a maszk, vagyis a búvárszemüveg, az uszony, a ruha és a mellény tartozik hozzá, hanem például a csuklóra szerelhető komputer is, amely az idő és a mélység függvényében számolja ki a feljövetel lehetőségét. Egy ilyen műszer például 90-180 ezer forintba kerül.

De ha megvan az öltözék, a hozzánk legközelebb eső horvátországi kiruccanásnak már ugyanannyi az ára, mintha valaki „csak" nyaralni menne. Egyedül a merülések költségeit kell még hozzáadni az apartman és az ellátás árához: napi két merülés általában 12-15 ezer forinttal dobja meg azt az összeget, amit az üdülésre szántunk. Viszont az egyiptomi vagy Maldív-szigeteki búvárkodás kedvéért már mélyen a zsebbe kell nyúlni: 300-500 ezer forint alatt nem ússzuk meg.

Mi a jó a búvárkodásban azon kívül, hogy az ember a tenger alatti világban gyönyörködhet? Cseh Attila szerint a vízben nyugalom van, béke és csönd. Mindenkire egyformán hatnak a fizika és a biológia törvényei. Lehet valaki odafent egy cég első embere, a mélyben ő is csak egy kis pont. Az Ábel birodalmában című, a BREKI által készített filmben így fogalmaznak a szerzők: „A magzatvíz ringatott így utoljára bennünket. Kilenc hónap elfelejtettnek hitt érzései oly sok év elteltével ismét megérintenek. A víz ölében megint gyermekké válunk valamennyien. Védtelenné és ártalmatlanná."

A tanfolyam

A búvártanfolyam – amelynek ára 80-100 ezer forint – orvosi alkalmassági vizsgálattal kezdődik. Ezután következnek az elméleti ismeretek, a záróvizsga után pedig jöhetnek a gyakorlatok: előbb medencében, majd nyílt vízben. A BREKI az Adriára viszi tanítványait. Mindenkivel addig foglalkoznak, amíg meg nem tanulja a merülést. Megtudtuk: nemcsak a kezdők, a tapasztaltak is párban merülnek, hiszen bármi megeshet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonból érkezett a Móra-múzeumba a meggyilkolt festő képe

Szeged - Újabb, ritkaságnak számító képadománnyal gyarapodott a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Tovább olvasom