Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Költségvetés hasra ütéssel: a nullás büdzsé törvényi előírása nehéz helyzetbe hozza a településeket

Mórahalmi járás - Mórahalmon hasra ütéssel készült a költségvetés, Ásotthalom és Pusztamérges kiegészítő állami támogatásnak tüntette fel a hiányát. Az ok: idén a települések hiányt nem tervezhetnek.
A települések nem tervezhetnek hiányt a költségvetésükbe – ezt írja elő az új önkormányzati törvény. A több mint 6000 lakosú Mórahalomnak sikerült egyensúlyba hoznia a bevételeit és kiadásait, az idei büdzsét már meg is szavazta a képviselő-testület.

– Sokkal több pénzt vont el az állam, mint amennyi feladatot átvállalt, 170 milliós hiányt kellett eltüntetnünk. Inkorrekt feltételek között igyekeztünk korrekten eljárni, ezért túlterveztük a bevételt, és alul a kiadásokat. Hogyan? Hát hasra ütéssel, mert nem volt más választásunk. Olyan sor, hogy városüzemeltetés például nincs is a költségvetésünkben, pedig ez abszurdum – mondja Nógrádi Zoltán polgármester. Az országgyűlési képviselő hozzáteszi: önhiki-támogatásra nem jogosultak, mert fejlesztéseket terveznek. A vízműnek kénytelen lesz besegíteni az önkormányzat, hogy nyártól kompenzálja a 10 százalékos tarifacsökkentést, a közműadó újabb 20 milliós terhet ró a városra, a szemétlerakási illeték további pluszköltség.

A hiány nem vész el

Pusztamérges polgármestere is részt vett a múlt heti gödöllői tájékoztatón, ahol a működésről esett szó. Papp Sándor szerint azt kapták útravalóul a szaktárcától, hogy a hiányt a kiegészítő támogatás rubrikában lehet feltüntetni. Nem hangzott el, hogy mikor kapnak ilyet, ez egyelőre bizonytalanabbnak látszik, mint az önhiki. Az 1183 lelkes falunak lesz hiánya, nem is kevés. A legrosszabb esetben – ha az egyházi iskola konyháját is működtetniük kell – 27 millió mínusz lehet, anélkül 18-20 millió. Mivel a hiányt eddig nem tudták eltüntetni, a képviselő-testület nem fogadta még el a büdzsét.

Az adósságkonszolidációban csak 40 százalékban részesültek, holott az 50 százalékos Szeged mögött messze elmarad az iparűzésiadó-bevételük. Adót nem emelnek, nem akarják növelni a lakosság terheit. Tiszteletben tartják a törvény előírásait, és nem halogatják a számlák kifizetését sem. A városvezető megjegyzi, a tavalyi feltételek között jobban boldogulnának idén is; lenne hiányuk, de nem sok, teljesítenék az adósságszolgálatot, újabb lépésben racionalizálnának, kicsit megint megszorítanának, újabb önkéntes feladatot engednének el. A fejlesztésekről ennek ellenére nem mondanak le, hiszen ezekért 20 éve küzdenek; nem engednek a tanyai lakosságra vonatkozó és a turisztikai célú beruházásokból. Nógrádi Zoltán úgy látja, az előző nyolc évben 450 milliárdot vont el a kormány az önkormányzatoktól, és a jelenlegi pedig 150 milliárdot vesz el.

A valamivel több mint 4000 lakosú Ásotthalmon is egyensúlyban van a költségvetés – látszólag. A 123 milliós lyukat, amely a bevételek és kiadások között tátong, azzal tömte be a képviselő-testület, hogy megszavazta: ennyi kiegészítő támogatásra pályáznak, ha majd lehet. Ekkora hiányuk négy év alatt összesen nem volt. 150 milliós adóbevételt visz el az állam, ha azt meghagyná, még többletük is keletkezne, nemhogy hiányuk. Petró Ferenc polgármestertől megtudtuk: egy fillért sem szánnak idén fejlesztésre. Csak működtetnek. Legnagyobb gondot az iskola 53 milliós költsége jelenti, 6 milliót kell pluszban költeni az óvodára, 13-at a polgármesteri hivatalra, 11 millió hiányzik a művelődési ház és könyvtár működtetéséből, mert kötelező feladat, mégsem kaptak rá pénzt. Kötelező a közutak kezelése, abból 6 millió hiányzik, és a temetőre sincs állami forrás. Nem kötelező feladat a sport, de az előírás, hogy gondoskodni kell a gyerekek egészséges sportéletéről, erre is 6 milliót kell kiszorítani. Igyekeznek ingatlanokat eladni, és azok árából faragni a működési hiányon. A strandról akkor sem mondanak le, mert ha már az se lesz, kitehetik „a település zárva" táblát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. kormoska 2013. február 20. 21:54
  „A kormánypárti polgármesterek is látják már és Nógrádi Zoltán is látja hogy mennyire át lettek verve!Becsülöm azért is,hogy a pártja(vagy volt pártja)ellen nyíltan fellép,neki tényleg a városa az első!
  A kormány konszolidálja ugyan az adósságot de ugyanakkor többet vesz el mint amennyi feladatot átvesz,tehát visszaveszi a pénze egy részét,átverés az egész.
  Előre látható volt,hogy a kisebb városok kerülnek a legnehezebb helyzetbe,mert nincs gazdasági mozgásterük!
  Nem tudnak miből lespórolni ezért kénytelenek adót emelni,illetve új adókat bevezetni.Sándorfalván már lakossági felzúdulás lett belőle,de nem tudnak mit csinálni!
  Szeged,ha ügyesen lavírozik még 1-2 évig elkerülheti a helyi adó emeléseket és talán addigra eltünik ez a kormánynak nevezett gittegylet!”
 • 21. macs 2013. február 20. 14:53
  „20. KPiri,
  igazad van, csak a gazdasági válságot felejted el. Betettem néhány országot. Nos adatok alapján, ami történt az nem magyar specialitás volt. Sajnálom, hogy nincs 2012-es adat.
  Számomra az az aggasztó, hogy időközben nagyon drágán jutottunk pénzhez, amit a gazdaság fellendülése nélkül kínkeserves lesz visszafizetni.
  https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu:de:uk:fr:at&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false”
 • 20. KPiri 2013. február 20. 14:40
  „13. macs 2013.02.20. 11:30

  Azért javaslom nézd meg a tendenciákat is (és szerintem ebben van a lényeg)- elég látványosan elkülönül a két tendencia, amely között az Eurostat adatai alapján készíttet ábra szerint 2010 volt a fordulópont. Ezt követően sikerült lefékezni az elszabaduló államadóssá növekedést.
  https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g”
 • 19. maci53 2013. február 20. 13:42
  „Én csak egyet nem értek,minden önkormányzat sír hogy nincs pénz,de a polgármesterek milliókat vihetnek haza havonta?Ez mellett képviselők,5-10 ingatlanuk van,a baj nem ott van hogy ebben az országban a vezérek viszik haza a nagy pénzeket, a kicsiknek meg nem jut??
  egy polgármester -képviselő havonta 15 minimálbért kap,egy rektor 35 minimálbért kap,de ki termeli ezt ki???”
 • 18. allegro 2013. február 20. 13:15
  „Sajnos sokminden hasraütés-szerűen történik ebben az országban, ennek pedig káosz a vége, a káosz pedig anarchiát eredményez...nem akarok jóslatokba bocsátkozni, és ki az aki ilyen végkifejletet várna, de már az általános iskolai történelem órákon is megtanulhattuk ezt.
  Azt is hallhatjuk egyébként máshonnan, hogy mi szüksége is van a többségnek a történelem ismeretére?...
  Működik az magától is, manapság is..”
 • 17. macs 2013. február 20. 12:58
  „Mások sincsenek jobb helyzetben. :-D
  Pesten, mivel az önkormányzati törvény értelmében nullszaldós büdzsé kell, ezt úgy oldották meg, hogy a hiányt a BKV során mutatják ki. Ez is egy megoldás! :-)”
 • 16. JungHeinrich 2013. február 20. 12:26
  „Valahogy mindig kikopnak az ilyen cikkek alol DoboI-k es a masininsztak :-)))”
 • 15. NP1 2013. február 20. 12:16
  „10. KPiri 2013.02.20. 10:40

  "Az ország érdeke azt kívánja, hogy akkora államadósság, amekkora a 2010-es évek végére felhalmozódott még egyszer ne legyen." - én is úgy látom, hogy a "a 2010-es évek végére" tehát a 2017 utáni időszakra föl fog halmozódni egy eszméletlen méretű államadósság - már ha marad a Fidesz....”
 • 14. deszkás 2013. február 20. 12:08
  „MACS! Kósa úr városában a vízművezér 2011-ben évi: 196 milliót kapott. Kósa úr bölcsebb lett volna ha hallgat.”
 • 13. macs 2013. február 20. 11:30
  „10. KPiri,
  2010. dec. 31. 20 041 mrdFt, 80,2% a GDP %-ában,
  2012. dec. 31. 22 373 mrdFt, 79,0% a GDP %-ában.”
 • 12. deszkás 2013. február 20. 11:16
  „Nógrádi úr! Ezt nem mondták párt társai? Arról írtam már anno: önökre testálják rá az adókivetést. Hogy hogy valósítják meg? Talán a párt társai többet tudnak. Ha mégse akkor ez bukta. Így.”
 • 11. macs 2013. február 20. 10:47
  „"A vízműnek kénytelen lesz besegíteni az önkormányzat, hogy nyártól kompenzálja a 10 százalékos tarifacsökkentést, a közműadó újabb 20 milliós terhet ró a városra, a szemétlerakási illeték további pluszköltség."
  Nos, most szeretném hallani azokat, akik leharapták a fejemet, amikor a rezsi csökkentés buktatóira hívtam fel a figyelmet. Lehet, hogy személy szerint kevesebbet fogunk fizetni, de mégis mi fogunk fizetni, hiszen a mi adónkból fogják fedezni a költséget, vagy mi kapunk kevesebb szolgáltatást, mert kell a pénz a differencia kifizetésére.
  Pár napja Kósa Lajos nyilatkozta, hogy a költséghatékonyság miatt a vízműveket össze kell vonni, mert a vezetékadó+árcsökkentés generálta veszteséget csak így lehet ellentételezni. Nos, az összevonás létszám leépítést jelent. Ezen is el lehet gondolkozni! :-)”
 • 10. KPiri 2013. február 20. 10:40
  „Az ország érdeke azt kívánja, hogy akkora államadósság, amekkora a 2010-es évek végére felhalmozódott még egyszer ne legyen. Egy országgyűlési képviselőnek pedig az ország érdekét kutya kötelessége képviselnie.
  Jelen esetben az ország és a települések érdekei rövid távon ellentétes irányba mutatnak (más kérdés, hogy hosszú távon ez mennyire közelít). Mit tegyen egy települési vezető, aki országgyűlési képviselő is? Melyik karjába harapjon? Hogyan hasonuljon meg?
  Véleményem szerint ezért, a települési vezetők ne legyen országgyűlési képviselők.”
 • 9. londoner 2013. február 20. 10:18
  „Mondjuk én azt sem értem teljesen, hogy ha az egyház átvette az iskolát, akkor azt miért nem tokkal-vonaóval tette? Továbbra is az önkormi működteti és fizeti pl. az iskola konyháját? Így aztán nagy segítség volt az iskolák "kiszervezése", de legalább annyit sikerült elérni vele, hogy nincs már választásuk a helyieknek, hogy ha nem egyházi iskolába szeretnék járatni a gyerekeiket...”
 • 8. Együgyű 2013. február 20. 09:46
  „,,Költségvetés hasra ütéssel: a nullás büdzsé törvényi előírása nehéz helyzetbe hozza a településeket"
  Igazán nem értem a Fidesz-KDNP-s polgármesterek mostani panaszkodását, sőt a Fidesz-KDNP pártszövetségi többségű atyák és anyák siránkozását sem? Nem a kormányuk és néhányuk okozta a jelenlegi helyzetet? Talán megint mindenért az elmúlt nyolc év a hibás? Most kezdenek rájönni, hogy lesznek majd újra a településeken választások? Félteni kezdték eddig stabilnak hit munkahelyeiket?”
 • 7. nanemaaa 2013. február 20. 09:42
  „6. Nekem is Hofi jutott eszembe! No meg drága jó Rákosi pajtás. :)))))
  Lehet, hogy még másfél év és Fénylő Csillagunkat is "pajtásnak" kell szólítanunk?”
 • 6. MámegintKamu 2013. február 20. 09:06
  „Új kommunizmust alkotott a fi.desz (náráncs) ott volt hasonló! Minden pluszos legyen, ha nem is az, azt majd lesz valahogy.
  Mint a gazdaságba 12 malacnak kell születni a tervek alapján, de csak 6 született nem baj írjuk be 12-öt, 6-ot adjon be a közösbe a többi meg a magáé milyen jó a kormánya ugye a felét megtarthatja minden javának :) :) ::) :)”
 • 5. JungHeinrich 2013. február 20. 08:25
  „Ilyen ez amikor a poltikai dilettantizmus iranyitja a gazdasagot! A tervgazdalkodas a tortenelem szemetdombjara valo, sikerult ezt megint elovenni. Fideszes oldalon el ne kezdjen senki komcsizni ! Ez az :-)”
 • 4. Puttony 2013. február 20. 08:19
  „Szétesőben minden. Az önkormányzatiság eszméje hallott! Élhetetlenné tett vidéki települések. Minden központosítva, elszegényedés, nyomor és kiszolgáltatottság és félelem. Siker, siker, siker, siker!!!!”
 • 3. kilo 2013. február 20. 07:54
  „http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=4864

  Az "igen" szavazatok kozott ott van Nogradi Zoltan. Ennyi.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyi a szifiliszes Csongrád megyében

Egyre több a nemi beteg Magyarországon, háromnegyedük férfi. Egy felmérés szerint a magyarok keveset tudnak a nemi úton terjedő betegségekről. Tovább olvasom