Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Költségvetések 2012

Öttömös - Az idei év első három negyedévét értékeli Bata Ferenc öttömösi polgármester a ma délután 3-kor kezdődő képviselő-testületi ülésen, amely egyben közmeghallgatás is lesz.
– Borotvaélen táncoltunk az idén. Hitelekkel és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek adott támogatással húztuk ki az évet. Az önhiki harmadik körében már nem indulhattunk, az már nem segít. Folyószámlahitelt egyébként sem lehet vele törleszteni; abból 13 milliós adósságunk maradt év végére – foglalta össze lapunknak a mondandóját a faluvezető. Fizetésekkel nem maradtak el, a számlákat, ha nehezen is, de kifizetik. Nem tudni még, milyen feladatok maradnak a falunál, illetve hogy – 1000 lakos alatti település lévén – körjegyzőségbe vonják-e össze a hivatalát.

Pusztamérges terveiről tavaly ilyenkor azt írtuk, kilátástalan évnek néznek elébe. – Ehhez képest a községnek az önhikinek köszönhetően maradt némi mozgástere – tájékoztatott Papp Sándor polgármester. A decemberi pályázati körben 15 millió forintot kérnek a kifizetetlen számlákra.

Ruzsának is tartoznak még jelentős összeggel, a felbontott iskolatársulás költségeivel. Folyószámlahitelből 2,7 milliót halmoztak fel, ez viszonylag tartható állapot. Visszafogott, takarékos működéssel érték el. Jelenleg is spórolnak, a kultúrházat télre becsukták, nem fűtik. A polgármesteri hivatal és a teleház dolgozóit a tavalyihoz hasonlóan összeköltöztették, gáz helyett fatüzelésre álltak át. A jövő évről a polgármester elmondta, konkrét számok, jogszabályok hiányában elveket írtak le a hétfői testületi ülésen a költségvetési koncepció helyett: túlélni 2012-t.

Ruzsán ugyancsak ma ül össze értékelni és tervezni a képviselő-testület. Forráshiányukat idén 56 millióról 33-ra sikerült mérsékelni, amit Sánta Gizella polgármester elfogadhatónak tart. Decemberben jut a költségvetésük várhatóan újabb lélegzethez, amikor Pusztamérges törleszt az adósságából, és a művelődési ház felújítására megelőlegezett támogatást megkapják. 2012-re úgy kalkulálnak, mintha semmi nem változna. 4,7 százalékos kéményseprő- és hulladékszállításitarifa-emelést fogadnak el.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. november 30. 15:10
    „Hogyan lehet egyáltalán tervezni a jövő évre, amikor az adózással kapcsolatosan még semmi sem biztos. Az iparűzési adó az önkormányzatoknál marad? Tudja ezt valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teszt Csontváryról

A Móra-múzeum arra kíváncsi, mennyire ismerik a fiatalok Csontváryt. Tovább olvasom